Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (7e editie) -20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024 Programma en inschrijven
9 april 2023 - bijgewerkt op 11 september 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) Outdoor massage met essentiële oliën: tips uit de praktijk. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/outdoor-massage-essentiele-olien-tips-uit-de-praktijk/

Outdoor massage met essentiële oliën:
tips uit de praktijk

Opleidingen Geert De Vuyst

Foto (c) Geert De Vuyst

De prille warmte van de nieuwe lente en het verlangen naar een zonovergoten zomer brengen ons weer naar buiten. Tijd dus voor outdoor handmassage, voetmassage en zelfs lichaamsmassage! Niets is heerlijker toch dan een massage te geven en te krijgen, languit in het gras, in de zon of in de schaduw van een boom.

Wil je het er wel eens op wagen, dan lees je hier 7 tips om je pleziermoment te verrijken met de heerlijke geuren van essentiële oliën (EO).

Wens je je te verdiepen in het gebruik van essentiële oliën in de massagepraktijk, welkom op de online live-stream opleiding Cliëntgerichte aromatherapie in de massagepraktijk op zaterdag 22 april 9u30-12u30.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Outdoor massage

Handen, voeten, of lichaam? Handmassage is wellicht het meest toegankelijk: elke rustige plek is immers geschikt voor een handmassage. Het terras van een café, een treinwagon, een bank langs een rivier of kanaal of aan de bushalte, het balkon van een appartement, een voor- of  achtertuin, het strand of de zeedijk …

Handen of voeten of languit in het gras, hét aandachtspunt is de combinatie van lichaamshouding en ademhaling. Zorg dat je als gever van je massage steeds een correcte zithouding aanhoudt die je rug en nek spaart en je ademhaling niet belemmert.

1 – De basics.

Trek je erop uit, stop dan je drie favoriete essentiële oliën in je reistas. Voeg er een 50 ml flesje plantaardige olie aan toe, een schaaltje of een glazen flesje waarin je je mengsel kan bereiden. De beste mengsels maak je à la minute. Wens je je mengsel toch te bewaren, kies voor een bruin (om de zon te weren) glazen flesje met schroefdop en gebruik je olie binnen de 2 à 3  dagen. Trek je naar hete oorden, stop dan alles in een plastic zakje. Een hersluitbaar diepvrieszakje is handig.

2 – De ontvanger beslist.

Je kan fan zijn van een bepaalde EO. Dat is belangrijk, want als gever van een massage ben je evenzeer als de ontvanger in contact met je EO en ervaar je dus ook zelf de effecten ervan. Misschien nog belangrijker is dat de ontvanger van je massage het met je eens is over één zaak: of zij/hij je keuze ook als aangenaam ervaart. Indien niet, verlies je tijd niet: terug naar af.

3 – Wat de natuur doet, doet ze beter.

Sommige essentiële oliën bieden een opvallen rijk geurpallet. Hun geur is een complexe combinatie van noten uit diverse aromatische families: bloem, kruidachtig, hout, tot balsem en pittig, al dan niet  met een subtiele Citrus noot. Denk aan Damascener roos, Echte jasmijn absolue, Egyptische rozengeranium

Dergelijke wondertjes van de natuur hoef je niet te verrijken met andere EO. 1 tot 2 druppels volstaan. Eenvoud siert!

4 – Vermijd furocoumarine-houdende oliën.

Sommige essentiële oliën bevatten furocoumarine, waardoor ze, bij toepassing op de huid, fotosensibiliserend zijn bij blootstelling aan de zon. De huid reageert dan overmatig op het zonlicht met een ongewenste roodheid tot gevolg (erytheem). Dat geldt voor zowel de ontvanger als de gever van de massage. Gebruik bijvoorbeeld geen koudgeperste extracten van Bergamot, Citroen, Limoen of  Pompelmoes … Er bestaan furocoumarine-vrije versies van Bergamot extract (gelabeld Furocumarin Free, FCF), maar dat is niet meer de fantastische Bergamot zoals de natuur deze Citrus heeft bedacht. Lees: Vrolijke Citrus!

5 – Munt is een no go.

Munt is een cutane pijnstiller (op de huid) en gebruik je bij lokale toepassingen op een beperkte lichaamszone en beperkt in de tijd: insectenbeet, gewrichtspijn door ontsteking, zonnebrandwonde … Munt is géén optie voor hand-, voet- of lichaamsmassage. Het risico is niet het koudegevoel op zich, wél een mogelijke hyperthermie, waarbij het lichaam door de ervaring van koude onredelijk gaat  opwarmen. Lees: Munt in de aromatherapie

Wens je een verfissende noot, voeg Bergamotmunt EO toe aan je mengsel. Bergamotmunt EO brengt twee tegengestelde acties samen in een wonderlijke mix. Enerzijds, de kalmerende werking van linalool-linalylacetaat-houdende essentiële oliën (zoals Echte lavendel EO); anderzijds de verfrissende, opwekkende werking van menthol-houdende essentiële oliën (zoals Pepermunt EO). Lees: Subtiele Bergamotmunt (Citroenmunt, Eau de Cologne Munt)

Plan je opleidingen

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

-20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024: € 196 excl. BTW + 21% BTW. Betaling cursusgeld in 2x.

Info & inschrijven

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

-20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024: € 232 excl. BTW + 21% BTW.

Info & inschrijven

Foto (c) Geert De Vuyst

6 – Verdunning en dosering.

Maak je een bereiding voor lichaamsmassage, meng dan 3 tot 5 druppels EO in 30 ml plantaardige olie (vul een 30 ml flesje). Voor de kenners: gebruik tot 9 druppels voor een 1% verdunningspercentage.

Voor handmassage: gebruik dezelfde 30 ml bereiding die je maakte voor lichaamsmassage, of meng 1 à 2 druppels EO in een noot plantaardige olie in een schaaltje. Hoe groot die noot is hangt af van de huidconditie, buitentemperatuur enz. Vergelijk het met de hoeveelheid after sun die je nodig hebt om je handen in te smeren.

Voetmassage: hier heb je iets meer mengsel nodig dan bij handmassage. Volg de instructies voor lichaams- of handmassage.

7  – Blijf creatief.

Val je zonder plantaardige dragerolie, gebruik dan je body milk of after sun. Die laatste kies je misschien zonder parfum, zodat de geuren van je essentiële oliën alle kansen krijgen. Over benzylsalicylaat, Ylang-ylang, Tiare en Monoi, lees: De geuren van de zomer: van Ambre Solaire tot Monoi

Mijn selectie

Dit neem ik mee:

Ik had er dolgraag Ylang-ylang aan toegevoegd, maar door het vele gebruik in de massagepraktijk heeft de ongelukkige huidsensibilisatie van deze EO dit plezier geschrapt.

Mijn keuze drageroliën is uitgebreid, maar niet onderhandelbaar:

  • Jojoba plantaardige olie (was)
  • Vanille maceraat (een maceratie in Zonnebloem en Jojoba)
  • Kokosolie. Bij zuiderse temperaturen is deze vloeibaar. Ongeraffineerde Kokosolie stolt van nature onder de 25 à 30 graden C. De gefractioneerde Kokosolie (FCO) is vloeibaar bij kamertemperatuur. Lees: Dromerige Kokosolie (Cocos nucifera)

1 bruin glazen 30 ml flesje

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) Geert De Vuyst

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert