Welke zijn de risico’s van orale en sublinguale toediening?
De aromatherapie beschrijft geavanceerde toepassingen, onder meer via orale en sublinguale toediening. De orale toediening van essentiële oliën is complex en niet zonder risico. Als algemene regel, afhankelijk van de gebruikte botanische soort en extractiemethode, gaat de orale toepassing van essentiële oliën gepaard met specifieke risico’s, waaronder:
- bij opname via het maag-darmstelsel zijn irritatie en ontsteking van het slijmvlies niet uitgesloten;
- het risico op hepatotoxiciteit (schadelijk voor de lever);
- geur- of smaakaversie.
Vermijd dergelijke toepassingen tenzij je over een degelijke kennis beschikt van de aromatherapie. Bij twijfel, raadpleeg een arts, apotheker of gekwalificeerde gezondheidsprofessional of therapeut.
Tijdens welke levensfasen is het gebruik van essentiële oliën uitgesloten?
Het gebruik van essentiële oliën, zonder advies van een arts, apotheker of gekwalificeerde gezondheidsprofessional of therapeut, dient vermeden te worden, via alle toedieningswijzen, tijdens drie bijzondere levensfasen: zwangerschap, borstvoeding en baby’s tot 30 maanden.
Welke voorschriften gelden voor alle toedieningswijzen?
Respecteer de volgende voorschriften voor alle toedieningswijzen:
- Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor alle toedieningswijzen. Informeer je over de geschikte toedieningswijze voor elk gebruik;
- Vermijd contact van essentiële oliën met de ogen, de genitale zone (geslachtsorganen) en de anale zone;
- Gebruik geen essentiële oliën via orale of sublinguale inname, gebruik geen onverdunde extracten in de neus of oren zonder advies van een arts, apotheker of gekwalificeerde gezondheidsprofessional of therapeut;
- Gebruik geen essentiële oliën via intraveneuze of intramusculaire weg;
- Was je beide handen na elke toepassing met stromend water en zeep;
- Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waarin je essentiële oliën gebruikt;
- Adem voldoende frisse lucht na elke toepassing.
Op welke wijze kan je mengsels en essentiële oliën correct etiketteren?
Maak je een synergie (mengsel), noteer dan de samenstelling op een etiket van het flesje en plak het op het flesje. Noteer:
- naam van de essentiële oliën en plantaardige oliën
- verdunningspercentage indien je essentiële oliën en/of plantaardige oliën mengt
- naam en hoeveelheid van eventuele andere ingrediënten (emulgator …)
- datum van de bereiding
Plak een strook doorschijnende plakband over het etiket.
Kleef op elk nieuw aangeschaft flesje een strook doorschijnende plakband over het etiket. Zo vermijd je dat de op het etiket gedrukte tekst verdwijnt bij het gebruik van het flesje.
Hoe bewaar je essentiële oliën?
Bewaar essentiële oliën steeds buiten het bereik van kinderen.
Gebruik essentiële oliën binnen de houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking. De houdbaarheid van de meeste essentiële oliën is 2 à 3 jaar, met een aantal uitzonderingen waarvoor een beperkte houdbaarheid geldt, waaronder:
- essentiële oliën met een hoog gehalte aan limoneen, zoals de extracten van vruchten van planten van het Citrus geslacht;
- essentiële oliën met een hoog gehalte aan pineen, waaronder de botanische orde Coniferen (Coniferae), meer bepaald de Pinaceae (Abietineae) (Dennenfamilie);
- bepaalde essentiële oliën hebben, door hun biochemische samenstelling, een kortere of langere bewaartijd.
Deze houdbaarheid geldt mits het respecteren van de hoger genoemde voorschriften voor bewaring.
Deze houdbaarheid geldt niet voor synergieën van essentiële oliën en plantaardige oliën. De houdbaarheid van deze mengsels wordt in veel gevallen beperkt door de plantaardige olie (oliën) in het mengsel. De houdbaarheid van plantaardige oliën is doorgaans 3 tot 6 maanden na opening van de verpakking.