Spring naar de inhoud

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen

Aromatische plantenextracten bij musculoskeletale aandoeningen (MSA)

Met certificatie - Niveau 2 (Specialisatie)

Essentiële oliën
bij spier-, pees- en gewrichtspijnen

Foto (c) Geert De Vuyst

Een aanpak die mij heeft uitgenodigd tot een meer kritische kijk op aromatherapie, waardoor ik me wil blijven informeren en wil volharden in de ... Meer studie van essentiële oliën en hun toepassingswijzen. Ik ben nog maar in de beginfase. Dank je wel en veel succes met de toekomst.

 Isabelle Degrez op 30 oktober 2020

Deze opleiding was heel interessant, verzorgd gegeven en gaf ons ook de gelegenheid de essentiële oliën te testen. Een aanrader! Hartelijk dank, ... Meer Geert.

 Isabelle Eïd op 19 november 2019

Heb je deze opleiding gevolgdKlik hier om je review in te sturen.

Over deze opleiding

De opleiding “Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen” met certificatie Niveau 2 biedt een praktijkgerichte studie van het gebruik van essentiële oliën, CO2-extracten en hun werkzame biochemische bestanddelen bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA) via cutane toepassingen: lokale behandeling en massage.

De studie besteedt tevens aandacht aan het gebruik van verse en gedroogde planten en andere soorten aromatische plantenextracten, die in de kruidengeneeskunde oraal worden toegediend bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen.

Waarom deze opleiding volgen?

✓ Opleiding met Certificatie: Specialisatie (Niveau 2).

Vakdocent met ervaring in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien), VIVES Hogeschool (Kortrijk), vormingsorganisaties en met workshops bij therapeuten, in bedrijven en organisaties.

✓ Studeer met een open kijk op de wereld van de aromatherapie: de studie bouwt op het traditioneel gebruik van aromatische planten, kennis uit het Franse pionierswerk in de aromatherapie, wetenschappelijk onderzoek en vakliteratuur en jarenlange ervaring in het Massage Therapy Center.

✓ Lesmateriaal gebouwd op de tweedaagse opleiding voor professionals “Application thérapeutique des huiles essentielles par voie cutanée et par le massage”, georganiseerd door de docent in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien) sinds 2018.

✓ Verrijk je plantenkennis: leer hoe fytotherapie en aromatherapie hand in hand gaan.

✓ Blijf leren, ook na het volgen van deze opleiding, met je persoonlijk Aroma Plus membership

Leerresultaten

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat:

 • essentiële oliën, CO2-extracten en andere soorten aromatische plantenextracten op te nemen in je professionele activiteit, via cutane toepassing (op de huid) en massage*
 • te werken volgens een rigoureuze methode die een effectieve en veilige toepassing mogelijk maakt, via cutane toepassing (op de huid) en massage
 • inzicht in de werkingsmechanismen van aromatische plantenextracten en hun bestanddelen en/of te vertalen in relevante toepassingen
 • aromatische plantenextracten te selecteren, volgens primaire en secundaire doelstellingen, voor toepassing bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA)
 • rekening te houden met de levensfasen en de gezondheidstoestand van de ontvanger van je toepassing

* In deze opleiding studeer je geen massagepraktijk zoals westerse of Zweedse massage, (medische) massagetherapie of enige andere manuele discipline.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich tot:

 • professionals: therapeuten en professionals actief in manuele therapieën; medische, paramedische en verzorgende beroepen; spa-, wellness- en beautyprofessionals …
 • particulieren, opgeleid of ervaren. Heb je twijfels of dit voor jou is? Contacteer de docenten.
 • studenten

Certificatie

Opleiding met certificatie. Het opleidingscertificaat Specialisatie (Niveau 2) wordt uitgegeven door Geert De Vuyst, BE 0825 999 441.

Indien je een  opleidingscertificaat wenst, is deelname aan alle lesuren van de opleiding verplicht.

Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst
Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst

Programma

Module 1

De cutane toepassing

Een kritische kijk op de cutane toepassing (op de huid) van aromatische plantextracten, met het oog op de behandeling van musculoskeletale aandoeningen (MSD), via lokale behandeling en massage, met aromatische plantenextracten.

a/ De “mission impossible” van de cutane toepassing: waarom de apotheker ons doet dromen

b/ Benaderingen van de cutane “absorptie”

Module 2

Protocol (werkmethode)

Het toepassingsprotocol beschrijft een rigoureuze methode die een efficiënte en veilige toepassing van aromatische plantenextracten mogelijk maakt.

a/ Diagnose/evaluatie

b/ Primaire en secundaire therapeutische doelen

c/ Selectie van aromatische extracten en plantaardige oliën

d/ De keuze van extracten bij cutane toepassing:

De “Functionele Groep-theorie”, herzien in de 21ste eeuw (Functional Group Theory, FGT)

De keuze van het type extract (essentiële olie, CO2 extract): soorten plantenextracten volgens ISO 9235:2021

De meest juiste en sterkste werking, met laagste toxiciteit

e/ De keuze van de toedieningswijze

f/ Verdunning, dosering, posologie (behandeltijd en frequentie)

Module 3

Pathologieën, doelstellingen en aromatische plantenextracten

Het actieterrein van de aromatherapie (preventief, symptomatisch, curatief) bij de voornaamste pathologieën:

a/ trauma, overbelasting, ontsteking, auto-immuun, leeftijd, erfelijk

b/ myalgie (spierpijnen), tendinopathieën (tendinitis, tendinose), gewrichtspijnen (artralgie, artritis, artrose of osteoartritis)

met de studie van 15 aromatische plantenextracten en hun biochemische componenten, formules voor blending (synergieën) en case studies, volgens doelstelling:

a/ Pijnstillend (cutaan)

b/ Ontstekingsremmend

c/ Krampstillend (spierontspannend, ontkrampend)

De programma-inhoud kan gewijzigd worden zonder individuele kennisgeving.

Docent

Geert De Vuyst

 • Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops
 • Geert heeft een passie voor geur en aromatische planten. Sinds 2016 geeft hij wellbeing workshops voor bedrijven en opleidingen over geurbeleving, essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie in het Nederlands en het Frans, waarin hij traditioneel gebruik en wetenschappelijk onderzoek combineert tot zinvolle toepassingen.

  In 2018 creëert Geert de tweedaagse opleiding voor professionals “Application thérapeutique des huiles essentielles par voie cutanée et par le massage” in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien, België)In 2019 introduceert hij het vak Aromatherapie in de “Bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement” bij VIVES Hogeschool (Kortrijk, België). Sinds 2020 geeft Geert online live stream opleidingen in eigen naam.

Slim leren!

Pak je studie slim aan!

 1. Geef je volle aandacht aan de docent tijdens de les.
 2. Je ontvangt een praktijkgerichte beknopte syllabus (digitaal, in PDF formaat) voor aanvang van elke les.
 3. De Powerpoint presentatie wordt niet ter beschikking gesteld. Alle thema’s worden besproken in je syllabus.

Voor online edities:

 1. Op lesdagen wordt geen technische ondersteuning voorzien voor het Zoom platform. Heb je geen ervaring met Zoom? Welkom op de vrijblijvende testsessie.
 2. De lessen worden niet opgenomen. Kies voor een duidelijk engagement om alle lessen in de opleiding te volgen op de oorspronkelijk geplande data. Mis je een les, dan kan je deze onder bepaalde voorwaarden inhalen. Lees de Algemene Voorwaarden.

Meer informatie

Contacteer de docent:

Geert De Vuyst

Tel.: +32 477 930 255

E-mail: hello@geertdevuyst.be

Je review

Reik naar de sterren!

[  resterende tekens ]
(Je naam en e-mailadres zijn verplichte velden) Om spam te voorkomen, controleren we je review voordat deze op de website wordt gepubliceerd. Je e-mailadres wordt niet voor een ander doel gebruikt dan om je review op te slaan.