Spring naar de inhoud
Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek

online live-stream

certificatie Niveau 2 (Specialisatie)

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen

Wetenschap + Frans pionierswerk + Traditioneel gebruik

Essentiële oliën
bij spier-, pees- en gewrichtspijnen

Foto (c) Geert De Vuyst

Heb je deze opleiding gevolgdKlik hier om je review in te sturen.

Weer een mega interessante opleiding! We hebben naast de - deze keer wat pittigere - theorie ook een case study moeten maken. Dit vond ik zeer leuk ... Meer want zo kan je toetsen of je de leerstof begrepen hebt, of niet en dan kan je meteen feedback krijgen. Ook hebben we handige en gebruiksklare recepten gekregen om zelf aan de slag te gaan met spier-, pees- en gewrichtspijnen. Wat van pas komt met een voetballer in huis 😉 Dus wederom bedankt Geert! Komt er een niveau 3? I'm in!

 Lisa De Graef op 12 december 2023

Het tweede niveau voldoet zeker aan de verwachtingen en is super waardevol voor het verdiepen en begrijpen van de wereld van essentiële oliën. Hun ... Meer mogelijkheden en hun toepassing op actueel niveau. Geert heeft altijd aandacht voor alle aspecten en benadrukt telkens de grote kracht van oliën maar ook hun beperkingen qua mogelijke allergische reactie, huid, toepassingen en tegelijkertijd de wetgevende kant.

 Paola Damiani op 30 november 2022

Een aanpak die mij heeft uitgenodigd tot een meer kritische kijk op aromatherapie, waardoor ik me wil blijven informeren en wil volharden in de ... Meer studie van essentiële oliën en hun toepassingswijzen. Ik ben nog maar in de beginfase. Dank je wel en veel succes met de toekomst.

 Isabelle Degrez op 30 oktober 2020

Deze opleiding was heel interessant, verzorgd gegeven en gaf ons ook de gelegenheid de essentiële oliën te testen. Een aanrader! Hartelijk dank, ... Meer Geert.

 Isabelle Eïd op 19 november 2019

Over deze opleiding

Opleiding spier- pees en gewrichtspijnen aromatherapie Geert De Vuyst

De opleiding “Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen” met certificatie Niveau 2 biedt een praktijkgerichte studie van het gebruik van essentiële oliën, CO2-extracten en hun werkzame biochemische bestanddelen bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA) via cutane toepassingen: lokale behandeling en massage.

De studie besteedt tevens aandacht aan het gebruik van verse en gedroogde planten en andere soorten aromatische plantenextracten, die in de fytotherapie (kruidengeneeskunde) worden ingezet bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen.

7 redenen om deze opleiding te volgen

– 1 –

✓ Studeer met een open kijk op de wereld van de aromatherapie: de studie bouwt op wetenschappelijk onderzoek en vakliteratuur, kennis uit het Franse pionierswerk in de aromatherapie en het traditioneel gebruik van aromatische planten.

– 2 –

✓ Deze opleiding bouwt op de Franstalige opleiding voor professionalsApplication thérapeutique des huiles essentielles par voie cutanée et par le massage”, gecreëerd door de docent in 2018-2019-2020 in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien).

– 3 –

✓ In deze opleiding verwerf je kennis door 360° rond te kijken. Elke essentiële olie, CO2-extract en biochemisch bestanddeel is een puzzelstuk dat een plaats heeft tussen andere plantenextracten; heeft een eigen werking waarin ze/het uitblinkt (wat); leent zich tot bepaalde indicaties (wanneer) en vergt specifieke voorzorgen bij gebruik (hoe).

– 4 –

✓ Studeer met een kritische kijk op het gebruik van planten: leer hoe fytotherapie en aromatherapie hand in hand gaan.

– 5 –

✓ Blijf leren, ook na het volgen van deze opleiding, met je persoonlijk Aroma Plus membership.

– 6 –

✓ In deze opleiding met certificatie Specialisatie (Niveau 2) gaan we meteen to the point: geen onnodige herhaling van basiskennis. Vervolg je studie, na deze opleiding, met andere Niveau 2 specialisatie-opleidingen.

– 7 –

Vakdocent met ervaring in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien, België)*, in VIVES Hogeschool (Kortrijk, België), bij vormingsorganisaties en bedrijven; jarenlange praktijkervaring als therapeut in het Massage Therapy Center.

* In 2018 creëert Geert de tweedaagse opleiding voor professionals “Application thérapeutique des huiles essentielles par voie cutanée et par le massage” in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien), waarin hij de cutane toepassing van essentiële oliën bij stress en musculoskeletale pijnen kadert in een therapeutisch protocol.

Leerresultaten

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat:

 • essentiële oliën, CO2-extracten en andere soorten aromatische plantenextracten op te nemen in je professionele activiteit, via cutane toepassing (op de huid) en massage*
 • te werken volgens een rigoureuze methode die een effectieve en veilige toepassing mogelijk maakt, via cutane toepassing (op de huid) en massage
 • inzicht in de werkingsmechanismen van aromatische plantenextracten en hun bestanddelen en/of te vertalen in relevante toepassingen
 • aromatische plantenextracten te selecteren, volgens primaire en secundaire doelstellingen, voor toepassing bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA)
 • rekening te houden met de levensfasen en de gezondheidstoestand van de ontvanger van je toepassing

* In deze opleiding studeer je geen massagepraktijk zoals westerse of Zweedse massage, (medische) massagetherapie of enige andere manuele discipline.

Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst
Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst

Programma

De programma-inhoud kan gewijzigd worden zonder individuele kennisgeving.

Module 1

De cutane toepassing

Een kritische kijk op de cutane toepassing (op de huid) van aromatische plantextracten, met het oog op de behandeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA), via lokale behandeling en massage, met aromatische plantenextracten.

a/ De “mission impossible” van de cutane toepassing: waarom de apotheker ons doet dromen

b/ Benaderingen van de cutane “absorptie”

Module 2

Protocol (werkmethode)

Het toepassingsprotocol beschrijft een rigoureuze methode die een efficiënte en veilige toepassing van aromatische plantenextracten mogelijk maakt.

a/ Diagnose/evaluatie

b/ Primaire en secundaire therapeutische doelen

c/ Selectie van aromatische extracten en plantaardige oliën

d/ De keuze van extracten bij cutane toepassing:

De “Functionele Groep-theorie”, herzien in de 21ste eeuw (Functional Group Theory, FGT)

De keuze van het type extract (essentiële olie, CO2 extract): soorten plantenextracten volgens ISO 9235:2021

De meest juiste en sterkste werking, met laagste toxiciteit

e/ De keuze van de toedieningswijze

f/ Verdunning, dosering, posologie (behandeltijd en frequentie)

Module 3

Doelstellingen, indicaties en aromatische plantenextracten

Het actieterrein van de aromatherapie (preventief, symptomatisch, curatief) bij de voornaamste indicaties:

a/ trauma, overbelasting, ontsteking, auto-immuun, leeftijd, erfelijk

b/ myalgie (spierpijnen), tendinopathieën (tendinitis, tendinose), gewrichtspijnen (artralgie, artritis, artrose of osteoartritis)

met de studie van 15 aromatische plantenextracten en hun biochemische componenten, formules voor blending (synergieën) en case studies, volgens doelstelling:

a/ Pijnstillend (cutaan)

b/ Ontstekingsremmend

c/ Ontkrampend (skeletspieren)

Voor wie?

Deze opleiding Niveau 2 staat open voor iedereen mits voorafgaande opleiding of ervaring: particulieren, professionals, therapeuten, medische et paramedische beroepen, opvoedkundigen en begeleiders in een onthaalstructuur en studenten.

Certificatie

Opleiding met certificatie. Het opleidingscertificaat Specialisatie (Niveau 2) wordt uitgegeven door Geert De Vuyst, BE 0825 999 441.

Indien je een  opleidingscertificaat wenst, is deelname aan alle lesuren van de opleiding verplicht.

Docent

Geert De Vuyst

 • Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops
 • Geert heeft een passie voor geur en aromatische planten. Hij geeft opleidingen over essentiële oliën en hun toepassingen in de aroma-fytotherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving aan bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen. In zijn werk integreert hij wetenschappelijk onderzoek met traditioneel gebruik, met bijzondere aandacht voor stress, psycho-emotionele klachten en pijncondities. Geert is hoofdredacteur van het tijdschrift aroma, publiceert in vaktijdschriften en blogt op de Aroma Blog.

Slim leren!

Pak je studie slim aan!

 1. Geef je volle aandacht aan de docent tijdens de les.
 2. Je ontvangt een praktijkgerichte beknopte syllabus (digitaal, in PDF formaat) voor aanvang van elke les (vanaf les 2).
 3. De Powerpoint presentatie wordt niet ter beschikking gesteld. Alle thema’s worden besproken in je syllabus.

Voor online edities:

 1. Om deel te nemen aan deze opleiding heb je een Zoom account nodig. Heb je nog geen Zoom account, maak dan je gratis account aan op de Zoom website. Volg de instructies in het Hulpcentrum, of volg de instructies die je worden toegestuurd voorafgaand aan je opleiding. Op lesdagen wordt geen technische ondersteuning voorzien voor het Zoom platform.
 2. De lessen worden niet opgenomen. Kies voor een duidelijk engagement om alle lessen in de opleiding te volgen op de oorspronkelijk geplande data. Mis je een les, dan kan je deze onder bepaalde voorwaarden inhalen. Lees de Algemene Voorwaarden.

Meer informatie

Contacteer de docent:

Geert De Vuyst

Tel.: +32 477 930 255

E-mail: hello@geertdevuyst.be

Kalender

online live-stream
Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024
Opleiding van 5 avonden (10 lesuren) op maandag 19-21u.
€ 290 excl. BTW (+21%)
Start op 4 november 2024
Inschrijven
online live-stream
Herfsteditie 2023: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023
Opleiding van 5 avonden (10 lesuren) op maandag 19-21u: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023
€ 290 excl. BTW (+21%)
Start op 6 november 2023
online live-stream
Herfsteditie 2022: 7+14+21 november 2022
Opleiding van 3 avonden (6 lesuren) op maandag 19-21u: 7+14+21 november 2022
Start op 7 november 2022
online live-stream
Lente-editie 2022: 8, 15, 22 maart 2022
Online opleiding van 3 avonden op dinsdag 19-21u (6 lesuren)
Start op 8 maart 2022