Spring naar de inhoud
Opleiding Formuleren met essentiële oliën – De kunst van het mengen: live-stream + video replay – schrijf in per lesdag Programma en inschrijven
18 maart 2024 - bijgewerkt op 31 maart 2024 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2024, maart) Klaar voor de lente! Drie drukpunten en drie essentiële oliën. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/lente-drukpunten-essentiele-olien/

Klaar voor de lente!
Drie drukpunten en drie essentiële oliën

Foto (c) Katie Moum @ unsplash.com

In dit artikel beschrijf ik drie punten uit de acupunctuur die, door het bewerken ervan als drukpunten, ons uit een eindeloos lijkende winterslaap liften en ons op scherp stellen voor een nieuwe lente.

Voor elk punt vind ik in de Oosterse filosofie en geneeswijzen inspiratie om een essentiële olie voor te stellen die, via geurbeleving (ruiken aan het flesje of op een teststrip), verstuiving of in een massageolie, de manuele handeling kan ondersteunen.

→ Heb je een topic dat je graag op de Aroma Blog wil lezen, stuur me een e-mail: hello@geertdevuyst.be

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Chinees?

Is de beschrijving van de acupunctuurpunten en de oosterse aanpak letterlijk Chinees voor je, laat je dan verwennen door een massagetherapeut (m/v) of een reflexoloog (m/v) die volgens de oosterse aanpak werkt.

Een paar tips.

→ In mijn opleidingen mag ik doorheen de jaren bijzonder talent verwelkomen, ik stel ze dan ook graag even voor. Lees: Aromawijs!

→ Op de website van de Beroepsvereniging van Reflexologen België (BeVo) vind je een handige zoekpagina om een reflexoloog in je buurt te vinden.

→ Lees ook: Reik me je hand! Hand- en voetreflexologie en massage met essentiële oliën, een inleiding tot het gebruik van essentiële oliën (en andere aromatische plantenextracten) bij hand- en voetreflexologie en massage.

Lever (Le) 3

In de klassieke tekst Lingshu, hoofdstuk 8: stelt Huangdi vragen aan Qi Bo over de Zang, de vijf “organen” die het leven doen ontstaan.

De Zang zijn de volle organen (yin);

de Fu zijn de holle organen (yang).

Volgens de wijsheid van de Vijf Elementen (Wu Xing) uit de Chinese filosofie en geneeskunde is Hout het element van het Zang orgaan Lever (Le). Lever staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Galblaas (Gb)*

Het Hout element staat voor een expansieve, buitenwaartse beweging. Maciocia benoemt het proces als stevigheid en verwerkbaarheid: kan gebogen en gestrekt worden (Macioca, 2016).

“De Lever is als een generaal van een leger, waarvan de strategie afgeleid wordt” (Lingshu, hoofdstuk 8). De Lever staat dus in voor organisatie van onze lichaamsfuncties en verzekert de vrije circulatie en juiste richting van de energie Qi (Maciocia, 2016).

Dat is net waarin de lente ons uitdaagt: ontwaken uit de winterslaap en een duidelijk pad kiezen voor een nieuw seizoen.

En dat is net waarin de lente ons uitdaagt: ontwaken uit de winterslaap en een duidelijk pad kiezen voor een nieuw seizoen.

*Lees ook: Winterse aroma blending & Japanse traditie

De essentiële olie voor Lever (Le) 3

In Aromatherapy for healing the spirit (zie kader) beschrijft Mojay het vermogen van Bergamot essentiële olie (koudgeperst extract) om stagnerende Qi-energie te verdunnen, verspreiden. Onder meer bij kwaadheid en opgekropte frustratie wordt de vrije loop van Qi immers verhinderd (Mojay, 1999).

Bergamot essentiële olie (koudgeperst extract) wordt gewonnen van de schil van Citrus × aurantium subsp. bergamia, een Citrusboom met een zure vrucht (hesperidium). De boom is onder meer befaamd als ingrediënt van de fameuze Eau de cologne en de Earl Grey thee.

→ Meng dus een druppel Bergamot essentiële olie met een dragerolie en bewerk het drukpunt Lever 3.

Wens je een uitgebreid artikel te lezen over Bergamot, lees: Zoom op Bergamot, in aroma april-mei 2023: Omgaan met stress en heerlijk slapen.

Het drukpunt

De Lever meridiaan start in Le 1, gelegen op de plantaire zijde van de voet, op de eerste teen (dikke teen), op de externe hoek van de nagel (Kodratoff & Gaebler, 1996).

De meridiaan loopt tussen de tweede en derde os metarsi (middenvoetsbeen) omhoog naar de mediale kant van de calcaneus (enkel).

Bron [Yuan] punt Le 3 bevindt zich tussen de genoemde os metarsi, op het punt waar beide beenderen samenkomen.

De meridiaan loopt verder omhoog over 2 pezen : in volgorde, de pees van de m.extensor hallucis longus en de pees van de m. tibialis anterior tot Mi 6 [San Yin Tsiao], waar Le, Mi en Ni samenkomen.

Daarmee zijn we bij de Milt beland.

Lees verder onder de afbeelding

Wens je bij te leren over hoe je kan formuleren met met essentiële olie en aromatische kruidenvolgens de Oosterse geneeskunde, welkom op het gastcollege met Gabriel Mojay.

Gastcollege: interactieve live-stream, Engels met live vertaling naar het Nederlands

Fyto-aromaterapeutisch formuleren: de beoefenaar als klinische schakel tussen patiënt en interventie met kruiden

Maandag 29 april, 19-21u

Engels gesproken met vertaling naar het Nederlands.

Info & inschrijven

! Neem je deel aan de opleiding Formuleren met essentiële oliën, lente-editie 2024, dan hoef je hiervoor niet afzonderlijk in te schrijven. Dit gastcollege maakt deel uit van je opleiding.

In Aromatherapy for healing the spirit, stelt Gabriel Mojay een selectie essentiële oliën voor bij een uitgebreid aantal psycho-emotionele problemen. De keuze van de extracten motiveert hij vanuit de Chinese geneeskunde. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de bespreking van 40 essentiële oliën.

De editie uit 1999 bij Healing Arts Press:

Mojay, G. (1999). Aromatherapy for healing the spirit. Healing Arts Press.

Foto (c) Katie Moum @ unsplash.com

Plan je opleidingen

– APRIL-MEI 2024 –

Formuleren met essentiële oliën – De kunst van het mengen (Niveau 1)

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Lente-editie 2024: 8+15+22+29 april, 6 mei 2024+ Video on-demand opleiding Info & inschrijven

Schrijf in op één enkele les of meerdere lessen naar keuze.

Inclusief on-demand video gedurende 12 maanden.

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024 Info & inschrijven

 

– OKT-NOVEMBER 2024 –

Masterclass Aromatherapie (Niveau 2)

Online live-stream opleiding van 5 avonden van 2 lesuren (totaal 10 lesuren) op maandag 19-21u met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024 Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op dinsdag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 5, 12, 19, 26 nov., 3 dec. 2024 Info & inschrijven

Milt (Mi) 6

Het Zang orgaan van Aarde is de Maag (Mg), in yin/yang relatie met het Fu orgaan en de organische functie Milt (Mt).

Het Aarde element staat voor neutraliteit of stabiliteit. Maciocia benoemt het proces als voeding: laat zaaien, groei en oogst toe (Macioca, 2016).

Volgens de wijsheid van de Vijf Elementen bevindt het element Aarde zich, als centraal referentiepunt, in het centrum van de voorstelling in de vorm van een vierkant, waarbij de resterende vier elementen op de hoeken geplaatst worden. Op het einde van elk seizoen keert de energie terug naar het centrum: de Aarde, waar ze wordt “opgeladen”.

Aarde komt dus overeen met het late stadium van elk seizoen, en kan als “nalente”, “nazomer”, “naherfst” en “nawinter” benoemd worden. Om die reden kies ik hier het befaamde punt van de Milt meridiaan: Mi 6 [San Yin Tsiao].

Aarde komt dus overeen met het late stadium van elk seizoen, en kan als “nalente”, “nazomer”, “naherfst” en “nawinter” benoemd worden. Om die reden kies ik hier het befaamde punt van de Milt meridiaan: Mi 6 [San Yin Tsiao].

De essentiële olie voor Milt (Mi) 6

Mirre essentiële olie wordt bekomen door distillatie van de resinoïde (het hars) van de Commiphora myrrha, C. molmol. Deze doornboom groeit op de rotsachtige woestijnbodem in landen gelegen aan of in nabijheid van de Golf van Aden: Jemen, Somalië, Ethiopië en Eritrea. In de Franse taal wordt de boom soms Bittere mirre genoemd (Myrrhe amère), om het onderscheid te maken met Zoete mirre (Commiphora erythraea).

Naast C. myrrha wordt een essentiële olie bekomen van de resinoïde (het hars) van Namibische mirre of Omumbiri mirre (Commiphora wildii). Deze in Namibië endemische soort groeit onder meer in de Kunene regio in het noordwesten van Namibië, grenzend aan Angola.

Mojay schakelt Mirre essentiële olie in bij mensen die lusteloos, kil en vastgelopen zijn vanwege een zwakte van de Milt-Pancreas. Mirre kalmeert, verheldert en aardt het intellect (Yi) (Mojay, 1999).

→ Ook hier dus 1 druppel Mirre essentiële olie in een dragerolie.

Lees ook: Resinoïden en balsem noten in de aromatherapie

Lees ook het verhaal van Myrrha, een wonderlijk mooie vrouw in de Romeinse mythologie, in: Mirre essentiële olie: werking en toepassingen (Aroma Plus)

Het drukpunt

Milt 6, waar Le, Mi en Ni samenkomen, ligt op de mediale zijde van het onderbeen (binnenkant), 3 cun* boven de top van de mediale malleolus, in een putje dichtbij de mediale rand van de tibia (Maciocia, 2016).

*1 cun = de duimbreedte van de ontvanger van je handeling; 1,5 cun = de gezamenlijke breedte van de tweede (wijsvinger) en derde (middelvinger) vinger, aansluitend naast mekaar, van de ontvanger; 3 cun = de breedte van de tweede tot en met vierde vinger, aansluitend naast mekaar, van de ontvanger.

Nier (Ni) 1

Geert De Vuyst - Massage Therapy Center - Johanna Vanden Heede fotografie

Geert De Vuyst – Massage Therapy Center – Foto Johanna Vanden Heede fotografie

Water is het element van het Zang orgaan Nieren (Ni). Nieren staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Blaas (Bl).

De Nieren staan voor het fundament van het leven en van onze vitale energie.

De essentiële olie voor Nier (Ni) 1

Atlas ceder essentiële olie wordt gewonnen door distillatie van de naald van Cedrus atlantica, de Atlantische ceder met blauwachtige naalden.

Atlas ceder essentiële olie wordt ingezet via cutane toepassing voor de aderversterkende (flebotonisch) en “lymfotonische” (ondersteunt het lymfevatenstelsel) werking en bij hematomen (“blauwe plekken”). Voor deze laatste toepassing kan Atlas Ceder essentiële olie eventueel Italiaanse strobloem essentiële olie (Helichrysum italicum subsp. serotinum, bloeiende top) vervangen.

Voor Mojay is Atlas ceder essentiële olie versterkend en een krachtig tonicum voor de Qi-energie van het lichaam, die zowel de Nieren als Milt-Pancreas tonifieert (Mojay, 1999).

→ Meng een druppel Atlas ceder essentiële olie in een dragerolie.

Het drukpunt

De Nier meridiaan start in Nier 1, gelegen op de planta pedis (voetzool), in een transversaal vlak tussen de 2de en 3de art. metatarsophalangeae (proximaal teengewricht), op de scheidingslijn tussen de middenvoet en voorvoet, m.a.w. tussen het middelste en het distalis derde deel van de voetzool, wanneer de voet naar plantair gebogen is.

De art. metatarsophalangeae (proximaal teengewricht) is het gewricht tussen de os metatarsi en de phalanx proximalis (basiskootje).

Om het punt te bewerken oefen je druk uit onder een hoek van 45° in de richting van de dikke teen.

Alvast een mooie lente!

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Literatuur

> Meerdere auteurs – Prometheus, Anatomische atlas, Algemene anatomie en bewegingsapparaat, Bohn Stafleu van Loghum, 2007 [Nederlands]

> Een voorstelling van het achtste hoofdstuk van de Lingshu :

Larre Claude, Rochat de la Vallée Elisabeth – Les mouvements du Cœur, Desclée de Brouwer – 1992 [Frans]

Marié Eric – Précis de médecine Chinoise, Editions Dangles, 1977 [Frans]

> Verder:

Académie de médecine traditionnelle chinoise – Précis d’acuponcture chinoise, Editions Dangles, 1977

Kodratoff, Y., & Gaebler, T. (1996). Les méridiens du shiatsu. (N. Jalil, & I. Kölbl, Vert.) Paris.

Maciocia, G. (2016). De grondslagen van de Chinese Geneeskunde (3 ed.). Brussel: Satas.

Mojay, G. (1999). Aromatherapy for healing the spirit. Healing Arts Press.

Foto (c) Katie Moum @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Larre, C., & Rochat de la Vallée, E. (2005). Les mouvements du coeur. Desclée De Brouwer.
Boek Frans Opgeleid
Mojay, G. (1999). Aromatherapy for healing the spirit. Healing Arts Press.
Boek Engels Beginner
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert