Spring naar de inhoud
Opleiding Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen - Online interactieve live-stream in 5 avonden - Start 6 nov. Programma & inschrijven
12 december 2021 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (12 december 2021) Winterse aroma blending & Japanse traditie. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/winterse-blending-yuzu-japanse-traditie/

Winterse aroma blending & Japanse traditie

Koh-do "luisteren naar geur" en Yuzu vruchten in het yuzu-yu bad

In dit artikel ontdek je een eenvoudige werkwijze in drie stappen om te “luisteren naar geur“, in de Japanse Koh-do traditie. Ik stel je voor aan Yuzu essentiële olie, bekomen van een opmonterende Citrus vrucht met een rijke culinaire en culturele traditie in Japan. De Wintersprookje blend maakte ik voor dromerige zoetemondjes, de Sense of wonder blend voor vergeetachtige zielen.

Geniet!

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Luisteren naar geur

De Japanse Koh-do traditie is een eeuwenoude kunst van “luisteren” naar wierook en bij extensie naar geur. Bewust werken met geur kan je sensoriële ervaring verfijnen, je cognitieve vaardigheden verrijken en je kan geur ervaren als toegangspoort tot mindfulness.

Bewust werken met geur kan je sensoriële ervaring verfijnen, je cognitieve vaardigheden verrijken en je kan geur ervaren als toegangspoort tot mindfulness.

Vooreerst is er de sensoriële ervaring van het geurzintuig dat zowel een directe emotionele respons als een cognitieve interpretatie tot gevolg heeft. Een emotionele respons betekent dat gevoelens getriggerd worden: je krijgt een zeker gevoel bij de geurwaarneming. De cognitieve interpretatie betekent dat je het gevoel gaat interpreteren en benoemen met woorden. Het individueel olfactorisch geheugen speelt een rol in beide responsen, waardoor geurbeleving een puur individuele zaak is.

Vervolgens blijkt het stimuleren van het geurzintuig een impact te hebben op een aantal cognitieve functies, zoals geheugen, spraak en beweging. Hoewel onze kennis over de werkingsmechanismen op heden beperkt is, bestaat er een duidelijke band tussen ons “geurvermogen” en specifieke hersenfuncties.

Tot slot is geurbeleving een vorm van mindfulness. Door onze aandacht bewust te richten op een geur komen we los van onze gedachtenstroom en kunnen we in “bewustzijn” verblijven. De voordelen van mindfulness voor het welbevinden zijn legio en uitgebreid bestudeerd.

Drie goeie redenen om je geurwaarneming te oefenen!

De kunst van geurbeleving

Verderop lees je twee formules waarin je meerdere essentiële oliën (EO) mengt. Voor je ermee aan de slag gaat, geef ik je een eenvoudig stappenplan om tijdens je mengoefening te “luisteren” naar geur.

Kies een schaaltje met opstaande rand, of een potje.

Een

Druppel het eerste extract in je schaaltje. Neem de tijd om te ruiken. Vermijd diep inademen: enkel ruiken volstaat.

Laat de geur tot je doordringen. Vind je het een aangenaam aroma, of is je reactie in de “te”-stijl: te sterk, te scherp, te “chemisch” …?

Benoem wat je ruikt en tracht zo precies mogelijk te zijn in je woordkeuze. Soms kan het even duren eer je kan benoemen waaraan een aroma je precies herinnert.

Twee

Voeg vervolgens het tweede extract toe aan je schaaltje. Beweeg je schaaltje in een vloeiende beweging om beide extracten te mengen.

Ruik opnieuw en laat de geur tot je doordringen. Vind je het gecombineer aroma aangenaam, of is je reactie in de “te”-stijl: te complex, overdonderend …

Benoem wat je ruikt en tracht opnieuw zo precies mogelijk te zijn in je woordkeuze.

Drie

Tot slot voeg je het derde extract toe. Beweeg je schaaltje in een vloeiende beweging om alle extracten te mengen.

Ruik opnieuw en laat de geur tot je doordringen. Vind je het gecombineerde aroma aangenaam, of is je reactie in de “te”-stijl: te complex, overdonderend …

Benoem wat je ruikt en tracht opnieuw zo precies mogelijk te zijn in je woordkeuze.

Ga nu even weg van je schaaltje en wacht een volle minuut. Keer terug naar je schaaltje, ruik opnieuw en laat de geur tot je doordringen. Is het aroma anders dan voorheen? Hoe anders? Vind je het aroma meer of minder aangenaam?

Benoem wat je ruikt en tracht opnieuw zo precies mogelijk te zijn in je woordkeuze.

Je mengsel is klaar voor gebruik.

Plan je opleidingen

– SEPT.-OKT. 2023 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 5de editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 25 sept., 2+9+16+23 okt. 2023 Info & inschrijven

– NOV-DEC 2023 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 6de editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023 Info & inschrijven

– FEB-MAART 2024 –

Zwangerschapsmassage & postnatale massage

Dagopleiding van 3 dagen op dinsdagen 9-17u (6u30 lesuren per dag, totaal 19u30 lesuren), met Herlinde Salaerts en Geert De Vuyst.

→ op locatie Lente-editie 2024: 20+27 februari en 5 maart 2024 Info & inschrijven

Locatie: Lotus Relaxatiecentrum (Lauwe, BE) – Google Maps

Foto (c) Annie Spratt @ unsplash.com

De blends

Wintersprookje (voor dromerige zoetemondjes)

De Wintersprookje blend is zacht-kruidig, warm, zoet met hout- en fruitnoten. De perfecte zondagnamiddag ogensluiter en wegdromer. En als je geluk hebt, door het raam kijkend naar de lage hemel, waar de late-herfstregen de tijd lijkt te vertragen.

Scharlei, Muskaatsalie EO
(Salvia sclarea, bloeiende top) 3 dr.

Echte lavendel EO*
(Lavandula angustifolia subsp. angustifolia, bloeiende top) 2 dr.

Laurier (blad) EO
(Laurus nobilis, blad) 1 à 2 dr.

Lees verder: Toepassing.

*Lees ook: Kies je Lavendel!

Sense of wonder (voor vergeetachtige zielen)

Yuzu

Voor ik je de Sense of wonder blend voorstel, keren we even terug naar Japan. Yuzu EO wordt gewonnen door distillatie (en niet door koude persing) van de schil van Citrus junos, de Japanse citrusvrucht. Yuzu EO is minder gekend dan andere oliën uit het Citrus geslacht en heeft een frisse, opmonterende geur die aanleunt bij het aroma van Mandarijn.

De Citrus vrucht is heeft een rijke culinaire en culturele traditie in Japan. Het fameuze yuzu-yu bad heeft jaarlijks plaats op de winterzonnewende (Toji) in publieke badplaatsen (Sento).

Via olfactorische weg (reukorgaan) brengt Yuzu EO evenwicht bij stoornissen van het zenuwstelsel (zie onder meer: Matsumoto & et. al., 2014; Matsumoto & et al., 2016).

Yuzu EO is prijzig (€ 3,5/ml). Als alternatief kan je een ander Citrus koud extract of essentiële olie kiezen. In de Sense of wonder blend kies je bijvoorbeeld Mandarijn extract (Citrus reticulata, schil) of Limoen extract (Citrus aurantifolia, schil; fruit).

Sense of wonder

De Sense of wonder blend vormt een kruidig houtaroma met balsemachtige Kopal hars, prikkelend en droog Zwarte peper aroma en frisse Yuzu Citrusnoten.

In de Vijf Elementenleer (Wu Xing) uit de Chinese filosofie en geneeskunde staat het Hout element voor een expansieve, buitenwaartse beweging. Maciocia benoemt het proces als stevigheid en verwerkbaarheid: “kan gebogen en gestrekt worden” (Maciocia, 2016, p. 22). In de genererende relatie of cyclus (Sheng) genereert Hout het Vuur; het Vuur is het element van het Hart. Het Hart is de thuis van de geest (Shen): Shen is het bewustzijn dat verantwoordelijk is voor onder meer gedachten, gevoel, emotie, perceptie, cognitie en … geheugen (Maciocia, 2016, p. 71).

Kopal, Copaiva balsem, Copaiba balsem EO
(Copaifera officinalis, resinoïde) 1 dr

Zwarte peper EO
(Piper nigrum, vrucht) 1 dr

Yuzu EO*
(Citrus junos, distillatie schil) 1 dr

Lees verder: Toepassing.

*of Mandarijn extract (Citrus reticulata, schil) of Limoen extract (Citrus aurantifolia, schil; fruit)

De Vijf Elementen (Wu Xing) uit de Chinese filosofie en geneeskunde

De Vijf Elementen bieden een kijk op de wereld: ze beschrijven vijf aspecten van de kwaliteiten (eigenschappen) van de natuur en hun onderlinge verband.

De Vijf Elementen ontstonden in de Chinese filosofie parallel met de yin-yang school en vloeiden ten tijde van Sseu-ma T’an (1ste en 2de eeuw v. Chr.) samen in de yin-yang school. De school bracht een “positieve wetenschappelijke interpretatie van de natuurlijke fenomenen”; positief in die zin dat de esoterische praktijk plaats maakte voor feiten (Yeou-Lan, 1992, pp. 145-146).

Toepassing

In dit artikel beschrijf ik de toepassing via verstuiving en de cutane toepassing (via de huid) van aromatische plantextracten. Andere toepassingen, waaronder orale inname, sluit ik uit. Zet je je eerste stappen in de aromatherapie, lees dan de voorzorgsmaatregelen.

Verstuiving

Voeg alle druppels van de essentiële oliën, genoemd in je gekozen blend, toe aan het water van je ultrasone verstuiver.

Verstuif gedurende 30 minuten of 1 uur naar keuze en herhaal 2 tot 3 maal daags. Vermijd verstuiving tijdens de slaap.

Massage

Voor lichaamsmassage voeg je alle druppels van de essentiële oliën, genoemd in je gekozen blend, toe aan een potje en vul aan met Zoete amandel PO (Prunus dulcis of P. amygdalus) of een andere plantaardige olie naar keuze:

 • QSP 10 ml (vul aan tot 10 ml) volstaat voor een beperkte massage van bijvoorbeeld de rug of de voeten
 • QSP 30 ml (vul aan tot 30 ml) is vereist voor een volledige lichaamsmassage

Dat geeft de volgende verdunningspercentages:

 • Wintersprookje: totaal 7 druppels QSP 10 ml is ong. 2%; QSP 30 ml is minder dan 1%
 • Sense of wonder: totaal 3 druppels QSP 10 ml is ong. 1%; QSP 30 ml is een derde van een procent. De verdunningspercentages van Sense of wonder zijn bewust lager gekozen dan voor Wintersprookje. Extracten die hoge concentraties monoterpenen bevatten zijn irritant voor de huid. Zwarte peper EO bevat 10 tot 20% pinenen (alfa- en bèta-pineen), een monoterpeen die ook te vinden is essentiële oliën van bomen in de orde Coniferen (Coniferae) zoals Abies balsamea, Picea mariana, Pinus sylvestris en Juniperus communis.

(1 ml = 30 druppels)

Geniet!

 • Maandagochtendnieuwsbrief

  Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

  Schrijf in >

Literatuur

Research

Matsumoto, T., Asakura, H., & Hayashi, T. (2014). Effects of Olfactory Stimulation from the Fragrance of the Japanese Citrus Fruit Yuzu (Citrus junos Sieb. ex Tanaka) on Mood States and Salivary Chromogranin A as an Endocrinologic Stress MarkerThe Journal of Alternative and Complementary Medicine20(6), 500–506. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0425

Matsumoto, T., Kimura, T., & Hayashi, T. (2016). Aromatic effects of a Japanese citrus fruit—yuzu (Citrus junos Sieb. ex Tanaka)—on psychoemotional states and autonomic nervous system activity during the menstrual cycle: a single‑blind randomized controlled crossover studyBioPsychoSocial Medicine10(1). https://doi.org/10.1186/s13030-016-0063-7

Boeken

Maciocia, G. (2016). De grondslagen van de Chinese Geneeskunde (3 ed.). Brussel: Satas.

Yeou-Lan, F. (1992). Précis d’histoire de la philosophie Chinoise. (G. Dunstheimer, Vert.) Aix-en-Provence: Editions Le Mail.

Foto’s Annie Spratt @ unsplash.com

Informatie over de samenstelling van extracten op basis van analysefiches van leveranciers: Ladrôme (volgens datum analysefiche); Pranarôm International (volgens de vermelde lotnummers, bijvoorbeeld: OF20610).

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

2 reacties op “Winterse aroma blending & Japanse traditie”

 1. Super tof en leuk om te doen, om te ervaren en om te experimenteren.
  Iedere maandagochtendmail is altijd weer opnieuw een heerlijk cadeautje om de week mee te beginnen.
  Dankjewel!!

 2. Het is zo fijn om op deze blog vanalles te kunnen opzoeken. Ik kijk elke keer uit naar het maandagnieuws.
  Bedankt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Matsumoto, T., Asakura, H., & Hayashi, T. (2014). Effects of Olfactory Stimulation from the Fragrance of the Japanese Citrus Fruit Yuzu (Citrus junos Sieb. ex Tanaka) on Mood States and Salivary Chromogranin A as an Endocrinologic Stress Marker. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 20(6), 500–506. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0425
Artikel Engels Opgeleid