Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
11 januari 2022 - bijgewerkt op 10 oktober 2022 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2022) Reik me je hand! Hand- en voetreflexologie en massage met essentiële oliën. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/handen-voeten-reflexologie-massage-essentiele-olien/

Reik me je hand!
Hand- en voetreflexologie en massage met essentiële oliën

Handmassage Foto Geert De Vuyst

Foto (c) Geert De Vuyst, model Jolien Thys

In dit artikel lees je een inleiding tot het gebruik van essentiële oliën (EO) (en andere aromatische plantenextracten) bij hand- en voetreflexologie en massage. Handen en voeten bieden immers uiterst toegankelijke poorten tot de ondersteuning van onze feel-good en onze gezondheid.

Ben je actief als reflexoloog(oge) of massagetherapeut(e) en gebruik je essentiële oliën in je praktijk, plak een link naar je website in een reactie onderaan dit artikel (klik hier) en schrijf een paar woorden over wat je aanbiedt. Zo vinden lezers hun weg.

Herinner je je nog hoe het voelt iemand een hand te geven, of de hand te schudden? Bij elke nieuwe ontmoeting krijg je, bewust en onbewust, een lading informatie over de persoon die je pad kruist. Bij gekende gezichten is de handdruk een moment van (letterlijk) opnieuw verbinden.

Onze handen en voeten zijn uiterst toegankelijke poorten tot ons welbevinden. Toch is voor veel mensen de eerste hand- of voetmassage een verrassende ervaring.

Onze handen en voeten zijn uiterst toegankelijke poorten tot ons welbevinden. Toch is voor veel mensen de eerste hand- of voetmassage een verrassende ervaring.

Reflexologen en massagetherapeuten beseffen al te goed de kracht van het werken met handen en voeten. De reflexoloog(oge) hanteert kaarten waarop handen en voeten in zones ingedeeld zijn. Deze zones staan in relatie tot specifieke organische functies. Door met diepwerkende grepen druk uit te oefenen op die zones wordt de corresponderende functie gestimuleerd of tot rust gebracht.

De massagetherapeut(e), geschoold volgens de zogenaamde “Zweedse” massage (een aanpak gebaseerd op een aantal manuele handelingen die (terecht of onterecht) toegeschreven worden aan de Zweed Pehr Heinrick Ling), zal een arsenaal aan technieken gebruiken om handen en voeten te “bewerken”.

De oosters geschoolde therapeut(e) zal de theorie van de zes hoofdmeridianen uit de Chinese Geneeskunde in de praktijk omzetten. Deze meridianen doorlopen elk ofwel beide handen, ofwel beide voeten. De richting van de energiestroom wisselt, voor elke meridiaan, in specifieke punten op hand of voet, waarbij de levensenergie haar kar keert en terug het lichaam instroomt.

Het hoeft dus niet gezegd dat het werken met handen en voeten een directe invloed kan hebben op onze feel-good en op onze gezondheid.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ Zomerpromotie -20 EUR t.e.m. 31 aug.: € 55 i.p.v. € 75 + BTW
Gebruik cadeaubon ZOMER24P bij het afrekenen

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Geurvoorkeur

Bij de keuze van je essentiële oliën staat de geurvoorkeur (of geuraversie) van de “eigenaar” van de handen of voeten die je behandelt voorop. Test dus vooraf of je keuze als aangenaam wordt ervaren. Is dat niet, zo dring je favoriet extract dan niet op: je verliest je tijd, of je behandeling veroorzaakt een ongewenst effect.

De keuze van extracten

Je zou je in de keuze van essentiële oliën kunnen laten leiden door hun werking en deze afstemmen op de lichamelijk functie die je in je reflexologie of je massage wenst te ondersteunen. Zo zou je een Eucalyptus essentiële olie kunnen gebruiken bij het bewerken van de longzone op de voeten, of de longmeridiaan op de handen.

Wees echter voorzichtig met dure uitspraken over hoe essentiële oliën door de huid dringen, in de bloedcirculatie terechtkomen en hun weg vinden naar de organische functie die je wil bewerken. Er is nauwelijks onderzoek naar welke bestanddelen van essentiële oliën effectief doorheen de huidbarrière raken, welke metabolismen ze daarbij ondergaan, welke moleculen dan effectief in de bloedcirculatie terechtkomen, hoe ze in de lever transformeren of opgeruimd worden, laat staan of ze effectief ooit in contact komen met het orgaan dat je wenst te behandelen.

Reken dus vooral op de olfactorische werking: de pure geurbeleving. Daar is niet alleen uitgebreid onderzoek naar, het is ook het meest directe en onvoorwaardelijke toegangspad tot onze psyche, emoties en organische functies.

Eenvoud siert

Start je met essentiële oliën, gebruik dan 1 of 2 verschillende extracten. Bijvoorbeeld:

 • Echte lavendel EO (Lavandula angustifolia subsp. angustifolia, bloeiende top) 1 druppel
 • Bergamot extract (Citrus bergamia, C. aurantium subsp. bergamia, schil) 2 druppels

Lees over de Lavendels:
Kies je Lavendel!
Lavendel bij depressie

*Opgelet: Bergamot extract bij blootstelling aan de zon.

(zie verderop voor de bereiding)

Een aantal aromatische plantenextracten heeft een opvallend doordringend aroma. Eén enkele druppel van deze extracten volstaat vaak. Een paar voorbeelden:

 • Damascener roos EO of absolue (Rosa × damascena, bloemblaadjes)
 • Echte jasmijn absolue (Jasminum officinalis, bloem)
 • Neroli EO (Citrus x aurantium, x aurantium subsp. amara, bloem)
 • Rozengeranium (Egyptische) EO (Pelargonium x asperum, blad)
 • Ylang-ylang absolue (Cananga odorata, bloem)
 • Ylang-ylang EO (Cananga odorata, bloem)

Lees over Ylang-ylang: Ylang-Ylang: tropisch bedwelmend!

Foto (c) Geert De Vuyst, model Jolien Thys

Bereiding

Elke toepassing op de huid van essentiële oliën (en een reeks andere extracten, zoals: resinoïde, oleohars via extractie en exsudatie, absolue en concrète en (superkritisch) CO2 extract) vereist verdunning in een drager. Dat kan een vette olie zijn, een maceraat, een crème, een maceraat, een gel …

Een typisch verdunningspercentage is 1 à 2%: 1 tot 2% van je totale mengsel zal bestaan uit essentiële oliën. Voor een gebruikelijk hand- of voetgrootte volstaat 5 ml bereiding.

Bruin-glazen flesjes van 10 ml bieden een handig formaat waarmee je meerdere behandelingen kan uitvoeren.

Bereiding van 10 ml

Je mengt dus als volgt:

 • Je essentiële olie of oliën: 3 druppels
 • Vul aan met bijvoorbeeld Zoete amandel plantaardige olie (Prunus dulcisof  amygdalus) (of een andere plantaardige olie naar keuze) in een flesje QSP 10 ml (vul aan tot 10 ml).

(1 ml = 30 druppels, bereiding 10 ml, mengsel aan 1% = 0,1 ml EO = 3 druppels EO QSP 10 ml PO)

Bereiding van 30 ml

Gebruik je een 30 ml flesje dan werk je als volgt:

 • Je essentiële olie of oliën: 9 druppels
 • Vul aan met bijvoorbeeld Zoete amandel plantaardige olie (Prunus dulcisof  amygdalus) (of een andere plantaardige olie naar keuze) in een flesje QSP 30 ml (vul aan tot 10 ml).

(1 ml = 30 druppels; bereiding 30 ml, mengsel aan 1% = 0,3 ml EO = 9 druppels EO QSP 30 ml PO)

 • Maandagochtendnieuwsbrief

  Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

  Schrijf in >

Blends

Op deze Aromablog vind je een aantal mengsels die je kan opnemen in je praktijkwerk:

in: Winterse aroma blending & Japanse traditie

 • Wintersprookje (voor dromerige zoetemondjes)
 • Sense of wonder (voor vergeetachtige zielen)

in: Kies je Lavendel!

 • Babyvriendelijke bedtijdverstuiving
 • Drie sterren massageolie ***

in: Ylang-Ylang: tropisch bedwelmend!

 • Lazy midsummer – Lazy midsummer is een zoet-zwoele aromatische blend met fruit- en houtnoten en amber nuances. Perfect in de zomer, hoogst noodzakelijk in de winter.

Geniet!

Foto (c) Geert De Vuyst, model Jolien Thys

Informatie over de samenstelling van extracten op basis van analysefiches van leveranciers: Ladrôme (volgens datum analysefiche); Pranarôm International (volgens de vermelde lotnummers, bijvoorbeeld: OF20610).

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Ben je actief als reflexoloog(oge) of massagetherapeut(e) en gebruik je essentiële oliën in je praktijk, plak een link naar je website in een reactie en schrijf een paar woorden over wat je aanbiedt. Zo vinden lezers hun weg.

5 reacties op “Reik me je hand! Hand- en voetreflexologie en massage met essentiële oliën”

 1. Marie-Hélène Huvenne

  Wat een waardevolle informatie! Als reflexologe en gezondheidscoach ligt in mijn praktijk de focus op opnieuw leren ontspannen, de natuurlijke rust terugbrengen en het evenwicht herstellen. Een veilige en rustgevende omgeving creëren is daarbij van groot belang. Geur speelt hierbij een grote rol. Bepaalde aroma’s kunnen naast hun fysieke werking ook op emotioneel vlak veel teweeg brengen. Meer info over de praktijk vind je op https://gezondheidspraktijk-de-brug.be/

 2. Heel dankbaar om deze mail te mogen ontvangen, en te beseffen dat er nog mensen zijn die de geuren van Etherische oliën gebruiken, aanbevelen en vooral waarderen. In mijn praktijk als Geur consulente beschrijven veel mensen de geur van lavendel als ‘niet aangenaam’ voordat ze hem hebben geroken. De verklaring is dan, dat ze al meerdere keren geconfronteerd zijn geweest met ‘goedkope’ artikelen waarin de (synthetische) geur van lavendel was verwerkt en daar een slechte herinnering van over hebben. Terwijl als ik ze blindelings geuren aanreik, en ze op voorhand niet weten wat ze ruiken, is lavendel wel een geur die aanspreekt en vaak fijne herinneringen ophaalt. Soms geloven ze mij niet, maar gaan ze wel naar huis met de lavendel-blotter onder hun neus en een lach op hen gezicht. Heerlijk! https://ellisgijsen.be/ in Brugge.

 3. bourynancy@hotmail.com

  Dank je Geert voor jouw waardevolle ondersteuning.🙏
  Als Massage-en Energietherapeute vind ik het belangrijk dat mijn klanten zich bij het binnenkomen van mijn praktijkruimte direct welkom voelen.
  Dit gebeurt in de eerste plaats door de geur die de kamer vult.
  De aroma’s prikkelen onmiddellijk geest en lichaam en geven een gevoel van veiligheid en warmte.
  Zo kan de klant zijn rustpunt makkelijk vinden.
  Voel je welkom bij Me-time te Bissegem.
  http://www.me-time-massage.be

 4. Zeer leuk artikel, Geert. Ik ben zelf Voetreflexologie en aromazorger, en ik richt me daarbij vooral op hormonen en fertiliteit (omdat ik dat geweldig boeiend vind en zelf ook een fertiliteitsmama ben), maar uiteraard ontvangt ik ook graag andere cliënten met de meest uiteenlopende vragen. Essentiële oliën zijn onmisbaar in mijn praktijk, al is het zelfs maar in de diffuser om iemand op zijn of haar gemak te stellen, maar ook op de voeten komen deze van pas. Ook geef ik zelf raindropmassages met de oliën, op voeten en lichaam, en ik wil me misschien nog meer gaan verdiepen in aromatische massages.
  Daarbuiten gebruik ik zelf de hele dag door essentiële olie omdat ik ze zo geweldig vind!
  Mijn website: http://www.sandrageusens.com

 5. Véronique van den Oever

  Dankjewel Geert voor de interessante toelichting, steeds een verrijking.
  Ik ben (w)holistisch bezielster van A Valley of Silence, waar ik baby’s, kinderen en volwassenen heel graag meeneem op ontdekkingsreis naar balans tussen lichaam & geest door aromatherapie, (holistische)(chakra) reflexologie, een goddelijk duo.
  Aromatherapie = rode draad tijdens de intakes, healings & reflexologische behandelingen.
  Van harte welkom in A Valley of Silence.
  https://www.facebook.com/avalleyofsilence/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aroma-fytotherapie.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert