Spring naar de inhoud
Online live-stream opleiding – Cliëntgerichte aromatherapie in de massagepraktijk 22 april 9u30-12u30 Programma
3 januari 2022 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (3 januari 2022) Lavendel bij depressie. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/lavendel-lavandula-angustifolia-depressie-firoozeei/
Dit is een Aroma Plus artikel, exclusief voor Aroma Plus abonnees

Lavendel bij depressie

Firoozeei en collega’s van de Universiteit van Medische Wetenschappen van Teheran publiceerden in juni 2021 een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken naar de werking van Lavendel (Lavandula angustifolia) als antidepressivum (Firoozeei et al., 2021).

Antidepressiva, zoals selectieve serotonine-heropnameremmers (Engels: Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, SSRI’s) die gericht zijn op het verhogen van serotonine in de hersenen, gaan gepaard met een groot aantal bijwerkingen. Vanwege de beperkingen verbonden aan antidepressiva kunnen complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) disciplines een waardevolle therapeutische benadering vormen.

Terwijl eerder onderzoek peilt naar de anxiolytische werking van Lavendel (Perry et al., 2012; Donelli et al., 2019), richt de studie door Firoozeei en collega’s zich op de evaluatie van de antidepressieve werking van Lavendel bij depressieve patiënten of mensen die lijden aan andere ziekten met bijkomende depressieve symptomen.

Welkom op de Aroma Blog

Wegwijs in geurbeleving, essentiële oliën, aromatische plantenextracten en toepassingen van de aromatherapie en de fytotherapie.