Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
3 januari 2022 - bijgewerkt op 26 december 2022 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2022) Lavendel bij depressie. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/lavendel-lavandula-angustifolia-depressie-firoozeei/

Lavendel bij depressie

Firoozeei en collega’s van de Universiteit van Medische Wetenschappen van Teheran publiceerden in juni 2021 een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken naar de werking van Lavendel (Lavandula angustifolia) als antidepressivum (Firoozeei et al., 2021).

Antidepressiva, zoals selectieve serotonine-heropnameremmers (Engels: Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, SSRI’s) die gericht zijn op het verhogen van serotonine in de hersenen, gaan gepaard met een groot aantal bijwerkingen. Vanwege de beperkingen verbonden aan antidepressiva kunnen complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) disciplines een waardevolle therapeutische benadering vormen.

Terwijl eerder onderzoek peilt naar de anxiolytische werking van Lavendel (Perry et al., 2012; Donelli et al., 2019), richt de studie door Firoozeei en collega’s zich op de evaluatie van de antidepressieve werking van Lavendel bij depressieve patiënten of mensen die lijden aan andere ziekten met bijkomende depressieve symptomen.
Dit is een Aroma Plus artikel, exclusief voor Aroma Plus abonnees
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aroma-fytotherapie.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert