Spring naar de inhoud
Ontdek de Herfst-en wintercollectie op de Aroma Finder
9 maart 2023 - bijgewerkt op 16 augustus 2024 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) In bed met de Japanse Lavendelpatch. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/in-bed-met-de-japanse-lavendel-patch-sazawa-2022/

In bed met de Japanse Lavendelpatch

Foto: Heather Ford @ unsplash.com

Foto: Heather Ford @ unsplash.com

In een studie uit juli 2022 onderzoeken Japanse onderzoekers aan de Teikyo University in Tokyo de effecten van een 7-daagse toepassing van een Lavendelpatch tijdens de slaap bij 24 jonge dames (Sazawa et al., 2022).

In dit artikel noteer ik een paar geleerde lessen.

Dit is een artikel voor lezers “Opgeleid of ervaren”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Wens je je te verdiepen in hoe essentiële oliën antwoorden kunnen bieden bij stress en in- en doorslapen, welkom in de opleiding Natuurlijke antwoorden op stress en slaapproblemen op 25 maart in Lauwe (België), waarin ik samen met Tine Callebaut (Unicorn your Life) en Sorien Staelens (Soria Bel) inzoom op het thema vanuit de aromatherapie, fytotherapie en psychologie.

De studie

In deze enkelblinde* (single-blinded) klinische studie door Sazawa en collega’s worden de dames in de interventiegroep gevraagd een Aroma Patch (van het Japanse bedrijf Japan Detox) op de huid aan te brengen, onder de kledij, voor het slapengaan, gedurende zeven opeenvolgende nachten (*in een enkelblinde studie zijn de deelnemers niet op de hoogte van de toegediende behandeling, de onderzoekers wel).

Voor precieze informatie over de inhoud van deze patch en de lichaamsdelen waarop de patches werden aangebracht is het even wachten op een antwoord op een mail naar de Japanse onderzoekers. In elk geval gaat het om een extract van Lavendel. De controlegroep kleefde een neutrale patch (EM One-touch pad van het Japanse bedrijf New Tac Kasei Co. uit Kagawa).

De deelnemers aan de studie zijn vrij van pijn en angst: uit eerdere studies blijkt immers dat de effecten van essentiële oliën aantoonbaar zijn bij mensen mét pijn, angst of slaapstoornissen, maar dat het onduidelijk is of diezelfde oliën een effect hebben bij mensen zonder die ongemakken.

De onderzoekers meten een aantal parameters voor aanvang, na de eerste dag en na de zeven dagen (zie kader):

a/ de cortisolspiegel in het speeksel: cortisol is een glucocorticoïde hormoon dat door de bijnieren wordt aangemaakt. Het speelt een rol, onder andere, in cardiovasculaire en immunologische processen, waaronder het reguleren van de stressreactie van het lichaam.

b/ de hartslag

c/ de slaapkwaliteit

d/ het gemoed (de gemoedstoestand) (mood).

Kader voor lezers “Expert”

a/ De hoeveelheid cortisol, een indicatie van stress, wordt opgemeten in het speeksel.

b/ De hartslag wordt door de proefpersonen opgemeten bij het ontwaken.

c/ De slaapkwaliteit voor aanvang van de proef wordt gemeten met de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), die betrekking heeft op de voorbije maand. Voor het meten van de slaapkwaliteit voor en na de proef hanteren de onderzoekers de Japanse Ogri–Shirakawa–Azumi sleep inventory, versie MA (OSA-MA 15). Deze schaal evalueert vijf aspecten van slaapkwaliteit: slaperigheid bij het opstaan, in- en doorslapen, frequent dromen, het verkwikkend effect en de slaapduur.

d/ Het gemoed (de gemoedstoestand) (mood) wordt opgemeten aan de hand van de tweede editie van het POMS meetinstrument (Profile of Mood States, POMS), een Visueel-Analoge schaal waarop de proefpersonen zelf een score geven bij een aantal vragen. De POMS beoordeelt gemoedstoestanden op korte termijn (afgelopen week, inclusief de dag van het invullen) waarbij aangenomen wordt dat deze van voorbijgaande aard zijn en fluctueren (Searight & Montone, 2017).

De POMS-2 schaal meet zeven gemoedstoestanden, waaronder fatigue-inertia: vermoeidheid-inertie. De scores worden in een formule verwerkt tot de TMD (Total mood disturbance). Hoe hoger de TMD score, hoe “slechter” het eraan toe gaat.

In deze studie wordt de Japanse versie gehanteerd die 35 vragen bevat.

Foto: Heather Ford @ unsplash.com

Resultaten

a/ Is de cortisol van de dames omlaag? In het onderzoek door Sazawa en collega’s werd geen verbetering opgementen van de hoeveelheid cortisol.

b/ Wat met de hartslag? Sazawa en collega’s meten geen effect van betekenis.

c/ En wat met de slaapscores? In het onderzoek door Sazawa en collega’s werd geen verbetering van de slaapkwaliteit opgemeten. Ander onderzoek naar de werking van Lavendel doet dat wel, waaronder de systematische review en meta-analyse uit 2019 door Pi-Chu Lin en collega’s van Taipei Medical University in Taiwan, die 31 studies analyseert, samen goed voor 2389 geteste personen. Lees hierover: De effecten van aromatherapie op slaapkwaliteit (Aroma Plus).

d/ Het goeie nieuws komt van de TMD score. Sazawa en collega’s besluiten dat het gebruik van de Lavendelpatches gedurende zeven opeenvolgende nachten zorgt voor een verbeterde TMD score, wat duidt op een verbetering van de gemoedstoestand, bij jonge dames die vrij zijn van pijn en angst.

Ze noteren daarbij een opvallende verbetering van de fatigue-inertia index. De fatigue-inertia index is een maat voor de vermoeidheid, de inertie en een laag energieniveau dat de deelnemer ervaart. Een lagere FI-index is dus zoals die versgeperste fruit- en groenten smoothie (mét Gember) bij het ontwaken: minder moe, minder loom en meer energie. Of een echte barista-cappuccino, naar keuze.

Geleerde lessen

Hoewel een patch geen gebruikelijke toepassingswijze is in de aromatherapie, sluiten de resultaten aan bij de grote werkingdomeinen waarin de werking van Lavendel essentiële olie aangetoond werd in eerder onderzoek.

Echte Lavendel (Lavandula angustifolia) essentiële olie scoort podiumplaatsen in een verbetering van de mood (deze studie), van de slaapkwaliteit (Lin et al., 2019), van depressie- (Firoozeei et al., 2021) en angstscores (Donelli et al., 2019) en in de antwoorden die het extract biedt op stresscondities (Hur et al., 2014).

Echte Lavendel (Lavandula angustifolia) essentiële olie (EO) scoort podiumplaatsen in een verbetering van de gemoedstoestand (deze studie), van de slaapkwaliteit (Lin et al., 2019), van depressie– (Firoozeei et al., 2021) en angstscores (Donelli et al., 2019) en in de antwoorden die het extract biedt op stresscondities (Hur et al., 2014).

De meeste auteurs raden het gebruik van essentiële oliën af tijdens de slaap. De motivatie hiervoor is te zoeken in het feit dat we tijdens de slaap onvoldoende alert zijn om bij eventuele ongewenste bijwerkingen tijdig op te treden. Lavendel EO is echter één van de meest veilige essentiële oliën en houdt m.i. nauwelijks risico’s in, met één uitzondering. In het geval van een Lavendelpatch is huidsensibilisatie mogelijk. Lees hierover: Kies je Lavendel! (Aroma Plus).

In de onwetendheid over de precieze samenstelling van de door Sazawa gebruikte patches en over de lichaamsdelen waarop de patches werden aangebracht, is het onmogelijk een geleerde les te formuleren. In afwachting van verduidelijking hierover zegt de studie wel degelijk iets over het gebruik van de Aroma Patch, echter niet over het gebruik van Lavendel essentiële olie in de aromatherapie.

Tot slot hoeven we het protocol van deze studie niet letterlijk te volgen om ons beter in ons vel te voelen. Het gebruik van enkele druppels Lavendel EO op een zakdoekje op het nachtkastje, of via ultrasone verstuiving een half uur voor het slapengaan, of als deel van een synergie in een relaxerende roller, zal gezien het hierboven geciteerd rijtje studies waarschijnlijk een gelijkaardig effect teweeg brengen als waargenomen in de proefopstelling van het Japans team.

Wie zegt: betere mood, zegt beter leven!

Plan je opleidingen & Aroma Talks

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

Info & opleiding starten

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Je kan niet meer inschrijven voor dit event

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto: Heather Ford @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Donelli, D., Antonelli, M., Bellinazzi, C., Gensini, G. F., & Firenzuoli, F. (2019). Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta‑analysis. Phytomedicine, 65, Article 153099. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2019.153099
Artikel Engels Opgeleid
Firoozeei, T. S., Feizi, A., Rezaeizadeh, H., Zargaran, A., Roohafza, H. R., & Karimi, M. (2021). The antidepressant effects of lavender (Lavandula angustifolia Mill.): A systematic review and meta‑analysis of randomized controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine, 59, Article 102679. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2021.102679
Artikel Engels Opgeleid
Hur, M. H., Song, J. A., Lee, J., & Lee, M. S. (2014). Aromatherapy for stress reduction in healthy adults: a systematic review and meta‑analysis of randomized clinical trials. Maturitas, 79(4), 362–369. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.08.006
Artikel Engels Opgeleid
Lin, P. C., Lee, P. H., Tseng, S. J., Lin, Y. M., Chen, S. R., & Hou, W. H. (2019). Effects of aromatherapy on sleep quality: A systematic review and meta‑analysis. Complementary Therapies in Medicine, 45, 156–166. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2019.06.006
Artikel Engels Opgeleid
Sazawa, K., Kawada, S., & Ogawa, Y. (2022). Effects of nighttime lavender aromatherapy on mood and physiological indices of stress in healthy young females. Journal of Physical Therapy Science, 34(7), 503–508. https://doi.org/10.1589/jpts.34.503
Artikel Engels Opgeleid
Searight, H. R., & Montone, K. (2017). Profile of Mood States. Encyclopedia of Personality and Individual Differences, 1–6. https://doi.org/10.1007/978-3-319-28099-8_63-1
Artikel Engels Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik inspireer particulieren en professionals tot doeltreffende, veilige en duurzame toepassingen in de aroma-fytotherapie, gebaseerd op traditioneel gebruik en wetenschap.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert