Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
26 september 2022 - bijgewerkt op 12 oktober 2022 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2022) Herfst-hand-massage volgens de Vijf Elementenleer. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/herfst-hand-massage-volgens-de-vijf-elementenleer/

Herfst-hand-massage volgens de Vijf Elementenleer

Geert De Vuyst - Massage Therapy Center

Foto model Jolien Thys

In mijn ervaring is de herfst het seizoen dat steevast te vroeg intreedt. In dit artikel biedt de Chinese geneeskunde inspiratie voor handmassage die de Geest (het Hart) tot rust kan brengen in dit seizoen waarin de natuur de neerwaarste beweging inzet.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Vijf Elementen

In Winterse aroma blending & Japanse traditie verwees ik eerder al naar de wijsheid van de Vijf Elementen (Wu Xing) uit de Chinese filosofie en geneeskunde. De Vijf Elementen bieden een kijk op de wereld: ze beschrijven vijf aspecten van de kwaliteiten (eigenschappen) van de natuur en hun onderlinge verband.

De herfst is verbonden aan element Metaal. De Vijf Elementen zijn geen materie met afgelijnde vormen, noch statische toestanden, maar eerder processen die voortdurend in beweging zijn. Natuurlijke cyclische fenomenen, zoals de seizoenen, kunnen op een chronologische wijze geordend worden volgens de aanpak van de Vijf Elementen.

De yang energie die een hoogtepunt bereikte in de zomer neemt af en met de groeiende yin energie vervaagt onze zomerse beleving. In de natuur genieten we eerst van de warme aardekleuren in de bossen, vervolgens snoeien koude en wind de bomenpracht tot een kaal en kil landschap. Samen met de appels rijpen de laatste vruchten, het vocht in planten en bomen trekt naar de wortels, het eenjarig groen verdwijnt.

Metaal is het element van het Zang orgaan Long (Lo). Long staat in yin-yang verband met het Fu orgaan en de organische functie Dikke Darm (Di). Voor beide organen is een evenwicht tussen opname en vrijgave essentieel: zowel van lucht (Long) als van voedsel (Dikke Darm).

De Long staat in voor de externe instandhouding door het garant staan voor onze afweer tegen ziekte: de Long beheerst de Qi (yang), “de kracht reikt tot huid en haren” (Larre, C., & Rochat de la Vallée, E., 2005, p. 26). De Long staat dus in relatie tot onze huid, ons grootste orgaan. Het is net de huid die de grens bewaakt tussen binnen- en buitenwereld. Net zoals we een jas en sjaal aantrekken die ons beschermen tegen weer en wind.

In de volgende handmassage zet ik in op een aantal punten van de Long en Dikke Darm meridianen. Deze punten zijn ideaal gelegen op de handen en armen en zijn op een vloeiende manier te combineren met twee Hartpunten en twee Pericardepunten.

Foto model Jolien Thys

Handmassage

Een handmassage geven is echt niet moeilijk. Wens je zelf massage te geven, volg dan je gevoel, neem je tijd, adem. Wens je te ontvangen en heb je geen huisgenoot(ote) of vriend(in) “bij de hand” (het mag wel eens een simpele woordspeling zijn), boek jezelf een handmassage bij een therapeut(e) of een behandeling bij een beoefenaar(ster) van de reflexologie. Je vindt deze op de website van BeVo, de Belgische beroepsvereniging reflexologie. Leest je deze blog vanuit Nederland, dan vind je een therapeut op de website van VNRT, de Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten.

Handmassage is ook een onmisbaar deel van zwangerschapsmassage, al dan niet ingebouwd in een uitgebreide behandeling. Wens je je hierin te verdiepen, welkom op de Opleiding zwangerschaps- en postnatale massage die ik samen met Herlinde Salaerts geef op 21 en 28 feb. en 7 maart 2023.

Is wat nu volgt letterlijk “Chinees” voor je, sla dit over.

Ben je vertrouwd met de acupunctuurpunten, dan vind je hier mogelijk inspiratie voor je volgende handmassage. In de Chinese Geneeskunde zijn onder meer de volgende punten, gelegen op handen en armen, van belang bij het tot rust brengen van de Geest (van het Hart).

Hart

Hart 7 (Ha 7) SHENMEN

Op de pols, op het ulnaire uiteinde van de polsplooi, in het putje radiair van de pees van de m. flexor carpi ulnaris (ulnaire handbuiger), bij de aanhechting van het os pisiforme.

Hart 8 (Ha 8) SHAOFU

Op de handpalm, tussen de 4de en de 5de metacarpale botten, tussen pink en ringvinger bij het maken van een vuist.

Long

Long 7 (Lo 7) LIEQUE

Op de radiale zijde van de voorarm, 1,5 cun boven de polsplooi, tussen de pezen van de musculi brachioradialis en abductor pollicis longus.

Dikke Darm

Dikke Darm 4 (Di 4) HEGU

Op de handrug, tussen het 1ste en 2de metacarpale bot (tussen wijsvinger en duim), ter hoogte van het midden van het 2de metacarpale bot, dicht bij zijn radiale rand.

Pericarde

Pericarde/Hartconstrictor/Hartbeschermer 6 (HB 6) NEIGUAN

Op de mediale zijde van de voorarm, 2 cun proximaal van HB 7 DALING, tussen de pezen van de musculi palmaris longus en flexor carpi radialis.

Pericarde/Hartconstrictor/Hartbeschermer 7 (HB 7) DALING

Op het polsgewricht, tussen de pezen van de musculi palmaris longus en flexor carpi radialis, op dezelfde hoogte als Ha 7 SHENMEN.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ Zomerpromotie -20 EUR t.e.m. 31 aug.: € 55 i.p.v. € 75 + BTW
Gebruik cadeaubon ZOMER24P bij het afrekenen

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

De olie: eenvoud siert

Balsems en balsemachtige geuren (zoals mijn favoriete Mirre EO) bieden doorgaans een brede en gelaagde geurbeleving, waardoor ik zelden de behoefte ervaar ze te mengen met andere essentiële oliën.

Bij het kille herfstweer sluit de balsemachtige geur van Kopal hars (Copaifera officinalisC. langsdorffii, resinoïde) perfect aan bij de nood tot “landen” in Hoofd en Hart.

Voor handmassage voeg je 2 à 3 druppels Kopal EO toe aan een 10 ml flesje dat je aanvult met bijvoorbeeld Zoete amandel PO (Prunus dulcis, P. amygdalus) of een andere plantaardige olie naar keuze. 10 ml volstaat voor meerdere handmassages. De rekenbasis voor deze formule is: 1 ml = 30 druppels, bereiding 10 ml, mengsel aan 1% = 0,1 ml EO = 3 druppels EO QSP 10 ml PO.

Wil je het toch complexer, (her)ontdek dan de Sense of wonder blend: een kruidig houtaroma met balsemachtige Kopal hars, prikkelend en droog Zwarte peper aroma en frisse Yuzu Citrusnoten.

Literatuur

Boeken

Larre, C., & Rochat de la Vallée, E. (2005). Les mouvements du coeur. Desclée De Brouwer.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto model Jolien Thys.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Larre, C., & Rochat de la Vallée, E. (2005). Les mouvements du coeur. Desclée De Brouwer.
Boek Frans Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aroma-fytotherapie.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert