Spring naar de inhoud
Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
5 juni 2023 - bijgewerkt op 5 juni 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) Anne Claire’s zuiderse kruidentuin. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/zuiderse-kruidentuin-anne-claire/

Anne Claire's zuiderse kruidentuin

In dit blogartikel neem ik je mee doorheen de aromatische kruidentuin van Anne Claire. Ik schrijf vanuit haar gastvrij huis in Toulouse, waarvan we op deze maandagochtend onze coworking ruimte maken.

De zon staat reeds op scherp, het wordt een drukkend warme dag die zoals de voorbije dagen alweer een een alerte orange krijgt wegens dreigend onweer – dat ook telkens weer uitblijft. Het is een vreemd weertje, bijna tropisch, waarin enkel doorwinterde sporters hun loopschoenen aantrekken.

Maar de kruiden in Anne Claire’s tuintje zijn in topvorm. Tussen de klimmende Passiebloem en de miniatuur aardbeien door kies ik vijf aromatische planten die zowel in de keuken als in de aromatherapie hun plaats hebben verworven. We doen ze alfabetisch.

Ben je fan van de wondere wereld van geneeskrachtige planten? Welkom in de opleiding die ik samen met Herlinde Salaerts geef op zaterdag 2 september in Lotus Relaxatiecentrum, Lauwe (België):  Geneeskrachtige planten: van kruidengeneeskunde tot aromatherapie.

Wil je op de hoogte blijven? Stel een e-mail alert in.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Ik herinner me hoe dit kruid rijkelijk groeide in de ouderlijke tuin en de kop opstak boven de andere laaggroeiende kruiden. De groene kleur van de bladen leek me steeds perfect uniform. Telkens ik er langs liep plukt ik een blaadje, wreef het tussen de vingers en werd blij van de Citrusgeuren. Die  geuren zijn te wijten aan de essentiële oliën, met citral (geranial en neral), citronellal en geraniol  voorop. De essentiële olie is behoorlijk prijzig en de kans dat een 5 ml flesje in de aromakoffer zit is eerder klein.

De vers-geplukte blaadjes vinden hun weg in talloze gerechten. Citroenmelisse leent zich tot kruidenthee. Op de tafel van de gastvrouw staat een zakje met gedroogde kruiden, onder de naam Graine de m’Alice gemaakt door haar dochter. Het etiket nodigt uit: Doux rêves. In het zakje: Citroenmelisse, Echte kamille, Zoete sinaasappel schil, Verbena (Ijzerhard).

De verse plant en de gedroogde extracten bevatten rozemarijnzuur dat onderzocht wordt voor de rustgevend werking en ingezet kan worden bij slaapproblemen en angststoornissen (Cases et al., 2011). De essentiële olie bevat deze bestanddelen niet, maar bevat wel een hoge concentratie aan citral (geranial en neral), dat mogelijk instaat voor een gelijkaardige werking (Abuhamdah et al. 2008).

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel … hoeft deze plant nog uitleg?! Lavendel staat voor velen symbool voor zomer, vakantie en een zuidwaartse beweging. Ook al gedijen tal van cultivars zelfs op het balkon van een Noordzeekustappartement, de plant “voelt” zich van nature het best op hoogten tussen 600 en 800 meter. De bloempjes zijn eetbaar en zorgen voor een vrolijke noot op de zomerse salade. Ik schreef uitgebreid over Lavendel essentiële olie in de april-mei editie van aroma. Lees: Zoom op Echte lavendel

of op de Aroma Blog: Kies je Lavendel! (Aroma Plus)

aroma Tijdschrift 2023-1

Rozemarijn (Salvia rosmarinus)

Rozemarijn, in al zijn chemotypes, is een vaste waarde op meerdere terreinen. Rozemarijn CT cineol en CT verbenon essentiële oliën ondersteunen de genezing van herfst-en winterkwalen; Rozemarijn CT kamfer ontspant verkrampte spieren. Lees: Eucalyptus: vijf top essentiële oliën voor herfst en winter

De verse en gedroogde paars-witte bloempjes én de lange, naaldvormige blaadjes, zijn eetbaar. De bloempjes sieren de slaatjes, de (hardere) blaadjes kook je mee in groentenschotels en soepen.

Citroenmelisse (c) Geert De Vuyst
Lavendel (c) Geert De Vuyst
Rozemarijn (c) Geert De Vuyst
Salie (c) Geert De Vuyst
Tijm (c) Geert De Vuyst

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ video on-demand opleiding

✓ Deze opleiding is beschikbaar op 10 juni 2024.

→ Je kan ze bestellen in voorafbestelling met korting tot 10 juni:
Voorafbestelling € 29 i.p.v. € 75 + BTW

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Salie (Salvia officinalis)

In een traditioneel gebruik wordt gedroogde Salie verbrand tijdens rituelen. De kruideninfusie vindt een plaats naast andere “kanonnen” zoals Tijm CT thymol en Oregano.

Salie hoort dus bij de power kruiden. De Franse Code de la santé publique behoudt de verkoop van 15 essentiële oliën, waaronder Echte salie EO, voor aan de apotheek vanwege hun neurotoxische, irriterende, fototoxische of kankerverwekkende eigenschappen (JORF nr. 0182 van 8 aug. 2007).

Met power kruiden bedoel ik planten waarvan de sterke werking van de essentiële olie gepaard gaat met een hoge toxiciteit en die niet thuishoren in een Beginners artikel. De voorzorgen richten zich op verschillende weefsels. Echte Salie bevat hoge concentraties aan de neurotoxische ketonen thujon en kamfer. De fenolen carvacrol en thymol in Oregano en de fenol thymol in Tijm CT thymol zorgen voor een sterk risico op huidirritatie. Om het lijstje te vervolledigen kan ik er de Kanelen en Kruidnagel bij plaatsen.

Tijm (Thymus vulgaris)

Vanochtend was ik verrast door de zoete geur van de verse Tijm die in volle bloei staat in Anne Claire’s kruidentuin. Die unieke zoetheid is ook de parfumeur niet ontgaan. Lees: Pure XS, Giorgio Beverly Hills en de draaischijftelefoon

Stond de zomerse airco iets te hard en sta je op met keelpijn? Wie keelpijn zegt, zegt: Tijm. Lees: Keelpijn? Tijm!

Het vers geplukt en gedroogd kruid is onmisbaar in de keuken en maakt deel uit van de zogenaamde “Provençaalse kruiden”. In de aromatherapie is  het thujanol chemotype gegeerd maar beperkt beschikbaar. Is dit niet voorhanden, kies dan Tijm CT linalool EO, de zachtste van de Tijm soorten.

#

Welke aromatische kruiden heb jij in pot of in volle grond staan? Deel je reactie onderaan dit artikel.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto’s (c) Geert De Vuyst

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Abuhamdah, S., Huang, L., Elliott, M. S., Howes, M. J., Ballard, C., Holmes, C., Burns, A., Perry, E. K., Francis, P. T., Lees, G., & Chazot, P. L. (2008). Pharmacological profile of an essential oil derived from Melissa officinalis with anti‑agitation properties: focus on ligand‑gated channels. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 60(3), 377–384. https://doi.org/10.1211/jpp.60.3.0014
Artikel Engels Opgeleid
Cases, J., Ibarra, A., Feuillère, N., Roller, M., & Sukkar, S. G. (2011). Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild‑to‑moderate anxiety disorders and sleep disturbances. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 4(3), 211–218. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0045-4
Artikel Engels Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert