Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie 8e Editie start 10 feb. 2025
Online interactieve opleiding van 7 lesavonden 19-21u. Info en inschrijven
12 december 2022 door 

Keelpijn? Tijm!

Fresh thyme

Foto (c) iStock

Keelpijn? In dit artikel kies je de juiste Tijm essentiële olie (EO) voor een vaak snelle verlichting van winterse keelpijnen.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Hoe vind je de Aroma Blog? Laat het me weten! Klik hier om je review in te sturen.

Keelpijn en Tijm

Dit is het kortste blogartikel van 2022. Geveld door opgestapelde vermoeidheid in een seizoen waarin we, zoals de natuur dat doet, eigenlijk zouden moeten uitbollen, pik ik er één kwaal uit die ik de laatste weken vaak opmerk in mijn omgeving en waarvan ik dus ook nu “live” kan getuigen: keelpijn.

Wie keelpijn zegt – beginnend of aanhoudend –, zegt: Tijm. Het gedroogd kruid wordt in de keuken gebruikt als smaakmaker, zowel vers geplukt als gedroogd, en maakt deel uit van de zogenaamde “Provençaalse kruiden” uit de mediterrane keuken.

Dit alom gekend en veelgebruikt kruid is en wordt op heden uitgebreid onderzocht. PubMed telt dit jaar 346 studies met Thymus of Thyme in de titel (zie onder meer: Akermi et al., 2022 en Hammoudi Halat, D. et al., 2022). In dit artikel focus ik op de helende werking van Tijm bij aan winterse keel-neus-oor infecties gerelateerde pijn.

Kies je Tijm

Het Thymus geslacht uit de Lamiaceae of Labiatae (Lipbloemenfamilie) telt 200+ soorten met sterke medicinale aroma’s (Hammoudi Halat, D. et al., 2022), met onder meer Thymus vulgaris met de gebruikelijke chemotypes geraniol, limoneen, linalool, thujanol en thymol en Thymus saturejoides met chemotypes borneol, carvacrol en thymol (El Hachlafi et al., 2021).

In dit artikel stel ik het volgend schema voor.

Start je met essentiële oliën, kies dan een Tijm met een alcohol als chemotype (“witteTijm”). Thujanoltijm, Tijm CT thujanol EO (Thymus vulgaris CT thujanol, bloeiende top) is de topper. Dit chemotype is soms beperkt beschikbaar, maar biedt een optimale balans tussen werking en toxiciteit.

Tijm CT thujanol EO is de topper. Dit chemotype is soms beperkt beschikbaar, maar biedt een optimale balans tussen werking en toxiciteit.

Is deze niet voorhanden, kies dan Tijm CT linalool EO (Thymus vulgaris CT linalool, bloeiende top), de zachtste van de Tijm EO.

Start je met essentiële oliën, vermijd Tijm chemotypes met een fenol (“rode Tijm”):

Tijm CT thymol (Thymus vulgaris CT thymol, bloeiende top)

Tijm CT carvacrol (Thymus vulgaris CT carvacrol, bloeiende top)

Deze laatste chemotypes bieden een opvallend sterk werking maar gaan gepaard met een sterk verhoogde toxiciteit en zijn in elk geval uitgesloten bij zwangerschap, borstvoeding, baby’s en jonge kinderen.

Foto (c) iStock

Werking

Tijm (de plant en de essentiële olie) is breed spectrum antimicrobieel. Dit betekent dat bestanddelen van de plant actief zijn tegen een waaier aan virussen, bacteriën en schimmels (zie Hammoudi Halat, D. et al., 2022 en het recente onderzoek naar de werking van een thymol-type Tijm essentiële olie op gram-positieve en gram-negatieve bacteriën door Akermi et al., 2022).

Welke microben precies onder de noemer “breed spectrum” geschaard kunnen worden, laat ik hier in het midden. Het volstaat in dit Beginner artikel aan te nemen dat de meest voorkomende ziektezaaiers van keel-neus-oor infecties in de herfst- en wintermaanden met Tijm aangepakt kunnen worden.

Indicaties

De voornaamste toepassing van Tijm EO is bij keel-neus-oor infecties zoals bijvoorbeeld de klassieke verkoudheid (rhinitis), de bijholteontsteking (sinusitis) en de gevreesde keelontsteking (faryngitis). Dat is zo voor de vier genoemde chemotypes: linalool, thujanol, thymol, carvacrol.

Daarmee sluit ik infecties van de lage luchtwegen niet uit, maar onder het motto “elke olie haar optimale plaats” beperk ik de toepassingen in dit artikel.

Tijm CT geraniol EO bevat geraniol, een alcohol die instaat voor een sterke schimmelremmende (antimycotische) werking. Geranioltijm is hoofdzakelijk aangewezen, via toepassing op de huid, bij schimmelinfecties op nagel en huid. Geranioltijm is qua biochemie vergelijkbaar met Palmarosa EO (Cymbopogon martinii var. motia, gras), dat een goedkoper alternatief biedt.

→ Vervolg onder de banner

Plan je opleiding

– FEB.-MAART 2025 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 8e editie

Opleiding van 7 avonden, 19-21u (totaal 14 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Lente editie 2025: 10, 17, 24 februari en 10, 17, 24, 31 maart 2025

Info & inschrijven

 

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

Info & opleiding starten

Plan je Aroma Talks

Toepassing

Het Europees Geneesmiddelenbureau stelt in 2020 dat “geneesmiddelen met Tijm EO die worden ingenomen of op de huid worden aangebracht, alleen bij volwassenen mogen worden gebruikt” (Europa, EMA/380605/2020). Wetende dat deze aanbeveling betrekking heeft op geneesmiddelen en niet op aromatherapeutische toepassingen per se, wil ik in dit Beginners artikel de stelling volgen, ook voor het hier beschreven gorgelen. Het ongewild doorslikken tijdens het gorgelen valt immers niet uit te sluiten.

Voor volwassenen:

Start je met essentiële oliën, dan is gorgelen de meest aangewezen toepassingswijze. Druppel 1 tot 2 druppels van je gekozen Tijm in een bodempje rijstmelk, amandelmelk of koemelk op kamertemperatuur, gorgel zo’n 30 seconden, spuw uit.

Je hoeft de EO dus niet in te slikken. Sta je verder in je aromatherapeutische kennis, dan ken je de voorzorgen die je in acht neemt bij de orale toediening (inname) van essentiële oliën.

Plan B

Wens je geen gebruik te maken van Tijm essentiële olie zoals deze als voedingssupplement te koop is in een 10 of 5 ml flesje, dan kan je kiezen voor andere producten waarin Tijm is verwerkt en correct gedoseerd is: siroop, capsule met gedroogde extracten, keelpastille …

Let op de minimale leeftijd: vaak zijn deze producten niet inzetbaar bij kinderen jonger dan 6 of 7 jaar.

Tot slot: en wat met neus en oor?

Door het gorgelen met vluchtige essentiële oliën bereik je keel, neus en oor. Lees je anatomie er eens op na. Uiteraard zijn andere bijkomende oliën en toepassingswijzen inzetbaar bij rhinitis en sinusitis (neus) en otitis (oor). Maar dit artikel gaat over Tijm.

ps- Sommige auteurs stellen voor essentiële oliën, in een drager, in te brengen in de gehoorgang. Dit is wat mij betreft absoluut uitgesloten.


Palmarosa

(Cymbopogon martinii var. motia)
Bezoek webshop

– Advertentie –

Tijm, witte

(Thymus vulgaris ct thuyanol)
Bezoek webshop

– Advertentie –

Cepa-forte (neusspray)


Bezoek webshop

– Advertentie –
Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen: dit artikel bevat geen voedings- noch gezondheidsclaims of de Verordening is niet van toepassing op de producten die in de productadvertenties worden genoemd
  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) iStock

Informatie over de samenstelling van extracten op basis van analysefiches van leveranciers: Ladrôme (volgens datum analysefiche); Pranarôm International (volgens de vermelde lotnummers, bijvoorbeeld: OF20610).

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder op de Aroma Blog

Geert De Vuyst

Basis woordenschat aromatherapie

Beginner
Een beknopte lijst van kernbegrippen die de basis woordenschat van de aromatherapie vormen, van A tot Z.
Lees
Geert De Vuyst

Aromatherapie: 10 studietips voor een efficiënte en boeiende leerervaring

Beginner
Heb je de smaak voor essentiële oliën in de aromatherapie te pakken? Ontdek 10 studietips voor een efficiënte en boeiende leerervaring.
Lees
Geert De Vuyst

De antibacteriële werking van tea tree essentiële olie (OrthoFyto 6/24, dec. 2024)

Opgeleid of ervaren
De Australische Tea tree is een klassieker in de aromatherapie, met een legendarische breedspectrum antimicrobiële werking.
Lees
Geert De Vuyst

De kunst van het blenden: de geurpiramide

Beginner
Inleiding tot de kunst van het blenden: de geurpiramide en praktische tips helpen je op weg naar je eigen heerlijke signature blend.
Lees
Geert De Vuyst

Drie blends voor een knus winterseizoen

Beginner
Verken drie heerlijke essentiële olie blends met negen essentiële oliën, perfect voor een knus winterseizoen vol comfort en gezelligheid.
Lees
Geert De Vuyst

Roller blend: van Tonkaboon naar Vanille met Jicky en Shalimar

Beginner
Een warme-elegante roller blend met balsemachtige Tonkaboon en Vanille, sprankelende Bergamot en kruidige Echte lavendel.
Lees
Geert De Vuyst

De 10 gouden regels van de aromatherapie

Opgeleid of ervaren
De gouden regels van de aromatherapie bieden een leidraad voor zinvolle en veilige toepassingen van essentiële oliën in de aromatherapie.
Lees
Aroma Plus
Geert De Vuyst

Portret van Tea tree, Manuka en Kanuka essentiële oliën

Beginner
Portretten van Tea tree, Manuka en Kanuka: ontdek de planten, de essentiële oliën en de voornaamste biochemische bestanddelen.
Lees de intro
 Dit is een Aroma Plus artikel: meld je aan om Aroma Plus te ontgrendelen (aanmelden)

Hallo,

Ik ben Geert. Ik inspireer particulieren en professionals tot doeltreffende, veilige en duurzame toepassingen in de aroma-fytotherapie, gebaseerd op traditioneel gebruik en wetenschap.

Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert

Citeer als: De Vuyst, G. (2022) Keelpijn? Tijm!. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/tijm-keelpijn-aromatherapie/