Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie 8e Editie start 10 feb. 2025
Online interactieve opleiding van 7 lesavonden 19-21u. Info en inschrijven
26 oktober 2024 door 

De 10 gouden regels van de aromatherapie
Stel precieze doelen.

Foto (c) Tamas Tuzes-Katai @ unsplash.com

Foto (c) Tamas Tuzes-Katai @ unsplash.com

De aromatherapie kan bij momenten verrassend eenvoudig lijken. Sociale media staan vol kant-en-klare formuleringen die vaak grote beloftes maken. In sommige, eerder uitzonderlijke gevallen verdient die eenvoud haar pluimen. Ook in andere studiedomeinen lijken de eerste stappen immers vaak eenvoudig; al heel snel blijkt een aanzienlijke inspanning nodig om de zaak echt onder de knie te krijgen.

Het zinvol en veilig inzetten van essentiële oliën is echter complex. Kunnen een paar ‘gouden regels’ de aromatherapeut helpen bij het oplossen van een steeds veranderende puzzel? Door de jaren heen ben ik een ‘tienvoudig pad’ gaan volgen. Ik heb niet de ambitie om een universele waarheid te schrijven. In de Aroma Talk: De gouden regels van de aromatherapie stel ik 10 regels voor die een leidraad blijven bieden in mijn werk. Ze zijn mijn vitamine D in de winter, de begeleide meditatie wanneer de uitdagingen van het leven overweldigend zijn en de boswandeling als de wereld te luid wordt.

In dit artikel licht ik er de eerste regel uit: Stel precieze doelen.

↓ Vind je inspiratie in dit artikel? Deel een reactie onderaan dit artikel.

→ Heb je een topic dat je graag op de Aroma Blog wil lezen, stuur me een e-mail: hello@geertdevuyst.be

Dit is een artikel voor lezers “Opgeleid of ervaren”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Algemene Voorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen.

De precieze actie

In zijn Etudes sur Tchouang-Tseu citeert de Zwitserse sinoloog Jean-François Billeter de beroemde Chinees Tchouang-Tseu: “De actie moet een precies doel hebben, zonder doel raakt ze verdeeld, loopt ze slecht af en veroorzaakt ze uiteindelijk onherstelbare schade” (Billeter, 2006). Ieder van ons kan een herinnering ophalen waarin we onduidelijk waren over onze bedoelingen en de daaruit voortvloeiende teleurstelling die voortkwam uit onze verdeelde actie. Duidelijk zijn over het therapeutische doel dat we willen bereiken in onze aromatherapie praktijk is fundamenteel.

Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar bedenk bijvoorbeeld hoe je de ontspannende werking op het centrale zenuwstelsel van Echte lavendel essentiële olie zou omschrijven: relaxerend, ontspannend, kalmerend, verzachtend, verlichtend, zelfs sedatief… Hier is een dubbele vaststelling: deze acties zijn verre van uitwisselbaar en krijgen enkel hun betekenis indien ze met een doelweefsel geassocieerd worden.

Sommige beroepen hebben zich woorden toegeëigend, waardoor deze een specifieke betekenis krijgen in een welbepaalde context. Het spreekt voor zich dat de aromatherapeut geen sedatie toepast, een medische handeling die voorbehouden is aan artsen, zoals in het geval van het niet hervatten van spontane hartactiviteit na reanimatie.

Wat de woorden relaxerend, ontspannend, kalmerend, verzachtend en verlichtend betreft: deze eigenschappen worden pas klinisch relevant wanneer ze geassocieerd worden met een doelweefsel.

Wat de woorden relaxerend, ontspannend, kalmerend, verzachtend, verlichtend betreft: deze eigenschappen worden pas klinisch relevant wanneer ze geassocieerd worden met een doelweefsel. Dit doelweefsel kan een fysiologische functie zijn, een lichaamsweefsel (spieren, zenuwstelsel, enz.), een pathogeen … Het benoemen van het doelweefsel laat toe de gewenste werking nauwkeurig te beschrijven of, in het geval van een monografie van een essentiële olie, om de eigenschap toe te schrijven aan die olie. Deze precisie is vereist omdat de woorden, gekozen om therapeutische eigenschappen te benoemen, niet zullen leiden tot dezelfde keuzes van essentiële oliën.

Boekentip (Franstalig)

Om het therapeutische doel vast te stellen op basis van het doelweefsel, is een basiskennis van de fysiologie vereist. De fysiologie bestudeert het functioneren van levende organismen en hun bestanddelen. In hun boek Physiologie et huiles essentielles leggen Arnaud Géa en Philippe Banel de belangrijkste fysiologische functies van het menselijk lichaam uit en presenteren ze de essentiële oliën die daarbij horen.

Het boek is vooral interessant omdat de auteurs verwijzen naar wetenschappelijke artikels en studies om hun onderwerpen te onderbouwen – een benadering die vandaag de dag nog zeldzaam is, maar die terrein lijkt te winnen. Laten we hopen dat deze aanpak de komende jaren de standaard wordt.

Géa, A., & Banel, P. (2022). Physiologie et huiles essentielles: Comment les huiles essentielles agissent sur les différents systèmes de l’organisme? Dunod. 768 p., EAN 9782100820771, 56 €.

Plan je Aroma Talks

– JAN. 2025 –

AI (Kunstmatige Intelligentie) in de aromatherapie: creëer kwalitatieve content met impact

online live-stream Dinsdag 14 jan. 2025, 19-20u

Info & inschrijven

 

– 2025 –

Tijd in het bos: gezond de herfst en winter door met Shinrin-Yoku bosbaden

online live-stream UITGESTELD, een nieuwe datum wordt eerstdaags vastgelegd

Info & inschrijven

 

Plan je opleidingen

– FEB.-MAART 2025 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 8e editie

Opleiding van 7 avonden, 19-21u (totaal 14 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Lente editie 2025: 10, 17, 24 februari en 10, 17, 24, 31 maart 2025

Info & inschrijven

 

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

Info & opleiding starten

De huid

De primaire actie

Bij een toepassing op de huid zijn de werkwoorden kalmeren of verzachten vaak geciteerd. In de lijst van gewenste eigenschappen staat de analgetische werking (pijnstilling) bovenaan de lijst bij een groot aantal huidaandoeningen. Meerdere essentiële oliën (en hun belangrijkste bestanddelen) zijn kandidaat. Denk aan soorten van het Mentha geslacht en menthol, zoals Pepermunt essentiële olie (Mentha x piperita) en Akkermunt essentiële olie (Mentha arvensis).

De werkingsmechanismen

Met name menthol laat ons toe verder te gaan in de precisie van het doel, door kennis van de werkingsmechanismen op te nemen. Menthol werkt als een agonist op een aantal receptoren. Een agonist is een stof die zich bindt aan een receptor in een cel of op het celoppervlak en zo een actie teweegbrengt.

Het woord “anti-nociceptief”, samengesteld uit de woorden “anti” en het bijvoeglijk naamwoord “nociceptief”, verwijst naar het uitschakelen van een deel van de nociceptie, het fysiologische systeem dat schadelijke prikkels codeert en in de vorm van elektrische signalen doorgeeft aan de hersenen voor verwerking en analyse. De receptoren waarop menthol inwerkt bevinden zich in de huid, spieren, gewrichten en ingewanden. Het zijn precies deze receptoren die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van prikkels naar de cortex waar de pijnsensatie wordt gevoeld (Frias & Merighi, 2016). De doelstelling kan dus als volgt worden geformuleerd: een anti-nociceptieve werking op huidweefsel.

Menthol, bekend om het verkoelende effect bij contact met de huid, werkt als een agonist voor de TRPM8-receptor (Transient Receptor Potential Melastatin subtype 8), een niet-selectief multimodaal ionkanaal dat wordt geactiveerd door lage temperaturen (<28°C), door druk en door verbindingen die een koudegevoel geven, zoals menthol (vandaar de naam) (González-Muñiz et al., 2019; Cortright et al., 2007). Verschillende studies hebben aangetoond dat menthol niet alleen TRPM8 activeert, maar ook GABAA, TRPA1 en TRPV3 en een remmend effect heeft op Nav en bepaalde Cav kanalen (Hall et al., 2004 ; Hartley & McLachlan, 2022 ; Mickle et al., 2015 ; Tani et al., 2010). Een meervoudige werking dus, die de signalering van pijn, gedetecteerd in de huid, spieren en gewrichten, naar de hersenen blokkeert.

Op basis van deze werkingsmechanismen kunnen therapeutische acties geformuleerd worden. Een dergelijke opsomming verdient een plaats in monografieën. Opdat een dergelijke an nut is voor de lezers, lijkt het noteren van de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs noodzakelijk, bijvoorbeeld aan de hand van een kader zoals het GRADE-systeem, en eventueel het type studie (klinisch, in vitro, in vivo, enz.).

Bij het bepalen van een therapeutisch doel, in de context van de werkwoorden kalmeren of verzachten, bestaat de kans door de bomen het bos niet meer te zien. Ten eerste omdat de gewenste actie in veel gevallen het resultaat zal zijn van meerdere werkingsmechanismen en het vaak moeilijk is om een volledige inventaris te maken. Ten tweede omdat het noemen van eigenschappen op basis van werkingsmechanismen niet noodzakelijk klinisch relevant is.

Secundaire actie

Afhankelijk van de context kan deze werking worden aangevuld met verschillende andere eigenschappen, zoals anti-allergeen, waar Echte, Duitse kamille essentiële olie (Matricaria chamomilla, M. recutita) een rol kan spelen (El Mihyaoui et al., 2022 ; Mitoshi et al, 2014); ontstekingsremmend door te kiezen voor de essentiële oliën Manuka (Leptospermum scoparium) en Kanuka (Kunzea ericoides) (Maddocks-Jennings et al., 2009; Zhang et al., 2024); antibacterieel of antiviraal, afhankelijk van de ziekteverwekker, door te kiezen voor Tea tree essentiële olie (Melaleuca alternifolia) (Iacovelli et al., 2023).

Het oorspronkelijke doel (kalmeren of kalmeren) kan dus, afhankelijk van de pathologie, als volgt worden geformuleerd: een pijnstillende, ontstekingsremmende, antibacteriële en/of antivirale werking op het huidweefsel. Zodra het doel is bereikt, is er een kalmerend effect en dus opluchting, een soort terugkeer naar rust – en hier hebben we het over een ander doel: het zenuwstelsel.


Tea tree

(Melaleuca alternifolia)
Bezoek webshop

– Advertentie –

Cepa-forte (neusspray)


Bezoek webshop

– Advertentie –

Synergie Ravintsara

Met 3 essentiële oliën: Ravintsara, Eucalyptus radiata en Saro.
Bezoek webshop

– Advertentie –
Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen: dit artikel bevat geen voedings- noch gezondheidsclaims of de Verordening is niet van toepassing op de producten die in de productadvertenties worden genoemd

Het zenuwstelsel

De kalmerende eigenschappen van een essentiële olie kunnen betekenis hebben in een andere context, die van het centrale zenuwstelsel. Tijd voor een dubbele beweging waarin we zowel het doelweefsel als de toedieningswijze wijzigen: “inhalatie” combineert de reukzin met de onvermijdelijke ademhaling.

Een breed scala aan essentiële oliën en sommige van hun bestanddelen hebben kalmerende eigenschappen. Denk aan Echte lavendel essentiële olie (Lavandula angustifolia subsp. angustifolia) en elke essentiële olie die het beroemde koppel linalool + linalylacetaat bevat: Neroli (Citrus x aurantium, C. x aurantium subsp. amara), Petit-grain bigarade (idem), Bergamot (Citrus × aurantium subsp. bergamia), zelfs Scharlei (Salvia sclarea).

We kunnen hier een harmoniserende werking aan toevoegen, bijvoorbeeld met Ylang-ylang essentiële olie, waarvan de inhalatie leidt tot de “ontkoppeling” van fysiologische en gedragsmatige activering (Engels: arousal), echter niet beschreven als een ontspannend of kalmerend effect, maar als een harmoniserende werking (Hongratanaworakit & Buchbauer, 2004; Moss et al., 2008).

Talloze werkingsmechanismen kunnen inspireren tot andere keuzes in de beschrijving van het therapeutisch doel. Zo is er onder meer onderzoek gedaan naar NMDA (N-methyl-D-asparaginezuur) antagonisme, remming van serotonine heropname door remming van de serotonine transporter (SERT) en neuronale remming van GABA (López et al., 2017; Hartley & McLachlan, 2022).

Het doel kan daarom als volgt worden geformuleerd: een kalmerende of harmoniserende werking op het centrale zenuwstelsel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de anti-spasmodische werking op gladde spieren en de krampstillende werking op gestreepte spieren.

Gladde en gestreepte spieren

We zouden de woordensaga kunnen verderzetten met de anti-spasmodische werking op gladde spieren en de krampstillende werking op gestreepte spieren.

Maar, zoals Haruki Murakami het stelt: “Dat is een ander verhaal”.

Voor een ontspannend effect (aan jou de keuze: relaxerend, ontspannend, kalmerend, verzachtend, verlichtend) na het lezen van dit artikel, raad ik je het boekje “Eerste persoon enkelvoud” van de auteur aan, in het Nederlands vertaald in een uitgave door atlas contact (978-9025475512, € 23, 224 pagina’s), of in het Frans: Première personne du singulier, uitgegeven door Belfond als paperback in de collectie 10/18 (978-2264081308, € 8, 192 pagina’s).

↓ Vind je inspiratie in dit artikel? Deel een reactie onderaan dit artikel.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Literatuur

Billeter, J. F. (2006). Études sur Tchouang‑tseu. (2006 ed.). Éditions Allia. https://www.editions-allia.com/fr/livre/12/etudes ...
Boek Frans Beginner
Cortright, D. N., Krause, J. E., & Broom, D. C. (2007). TRP channels and pain. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease, 1772(8), 978–988. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2007.03.003
Artikel Engels Opgeleid
El Mihyaoui, A., Esteves da Silva, J. C. G., Charfi, S., Candela Castillo, M. E., Lamarti, A., & Arnao, M. B. (2022). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): A Review of Ethnomedicinal Use, Phytochemistry and Pharmacological Uses. Life, 12(4), 479. https://doi.org/10.3390/life12040479
Artikel Engels Opgeleid
Frias, B., & Merighi, A. (2016). Capsaicin, Nociception and Pain. Molecules, 21(6), 797. https://doi.org/10.3390/molecules21060797
Artikel Engels Opgeleid
González‐Muñiz, R., Bonache, M. Á., Martín-Escura, C., & Gómez-Monterrey, I. (2019). Recent Progress in TRPM8 Modulation: An Update. International Journal of Molecular Sciences, 20(11), 2618. https://doi.org/10.3390/ijms20112618
Artikel Engels Opgeleid
Hall, A. C., Turcotte, C. M., Betts, B. A., Yeung, W. Y., Agyeman, A. S., & Burk, L. A. (2004). Modulation of human GABAA and glycine receptor currents by menthol and related monoterpenoids. European Journal of Pharmacology, 506(1), 9–16. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2004.10.026
Artikel Engels Opgeleid
Hartley, N., & McLachlan, C. S. (2022). Aromas Influencing the GABAergic System. Molecules, 27(8), 2414. https://doi.org/10.3390/molecules27082414
Artikel Engels Opgeleid
Hongratanaworakit, T., & Buchbauer, G. (2004). Evaluation of the Harmonizing Effect of Ylang‑Ylang Oil on Humans after Inhalation. Planta Medica, 70(7), 632–636. https://doi.org/10.1055/s-2004-827186
Artikel Engels Opgeleid
Iacovelli, F., Romeo, A., Lattanzio, P., Ammendola, S., Battistoni, A., La Frazia, S., Vindigni, G., Unida, V., Biocca, S., Gaziano, R., Divizia, M., & Falconi, M. (2023). Deciphering the Broad Antimicrobial Activity of Melaleuca alternifolia Tea Tree Oil by Combining Experimental and Computational Investigations. International Journal of Molecular Sciences, 24(15), 12432. https://doi.org/10.3390/ijms241512432
Artikel Engels Opgeleid
López, V., Nielsen, B., Solas, M., Ramírez, M. J., & Jäger, A. K. (2017). Exploring Pharmacological Mechanisms of Lavender (Lavandula angustifolia) Essential Oil on Central Nervous System Targets. Frontiers in Pharmacology, 8, 280. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00280
Artikel Engels Opgeleid
Maddocks-Jennings, W., Wilkinson, J. M., Cavanagh, H. M., & Shillington, D. (2009). Evaluating the effects of the essential oils Leptospermum scoparium (manuka) and Kunzea ericoides (kanuka) on radiotherapy induced mucositis: A randomized, placebo controlled feasibility study. European Journal of Oncology Nursing, 13(2), 87–93. https://doi.org/10.1016/j.ejon.2009.01.002
Artikel Engels Opgeleid
Mickle, A. D., Shepherd, A. J., & Mohapatra, D. P. (2015). Sensory TRP Channels. Progress in Molecular Biology and Translational Science, 73–118. https://doi.org/10.1016/bs.pmbts.2015.01.002
Artikel Engels Opgeleid
Mitoshi, M., Kuriyama, I., Nakayama, H., Miyazato, H., Sugimoto, K., Kobayashi, Y., Jippo, T., Kuramochi, K., Yoshida, H., & Mizushina, Y. (2014). Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits. International Journal of Molecular Medicine, 33(6), 1643–1651. https://doi.org/10.3892/ijmm.2014.1720
Artikel Engels Opgeleid
Moss, M., Hewitt, S., Moss, L., & Wesnes, K. (2008). Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang‑ylang. International Journal of Neuroscience, 118(1), 59–77. https://doi.org/10.1080/00207450601042094
Artikel Engels Opgeleid
Tani, M., Onimaru, H., Ikeda, K., Kawakami, K.,, & Homma, I. (2010). Menthol inhibits the respiratory rhythm in brainstem preparations of the newborn rats. NeuroReport, 21(17), 1095–1099. https://doi.org/10.1097/wnr.0b013e3283405bad
Artikel Engels Opgeleid
Zhang, W., Fan, L., Xie, Y., Gao, T., & Zeng, J. (2024). Clinical efficacy and applicability of natural products in the treatment and prevention of radiotherapy‑induced oral mucositis: A systematic review. PLOS ONE, 19(5), e0303988. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0303988
Artikel Engels Opgeleid

Foto (c) Tamas Tuzes-Katai @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder op de Aroma Blog

Geert De Vuyst

Basis woordenschat aromatherapie

Beginner
Een beknopte lijst van kernbegrippen die de basis woordenschat van de aromatherapie vormen, van A tot Z.
Lees
Geert De Vuyst

Aromatherapie: 10 studietips voor een efficiënte en boeiende leerervaring

Beginner
Heb je de smaak voor essentiële oliën in de aromatherapie te pakken? Ontdek 10 studietips voor een efficiënte en boeiende leerervaring.
Lees
Geert De Vuyst

De antibacteriële werking van tea tree essentiële olie (OrthoFyto 6/24, dec. 2024)

Opgeleid of ervaren
De Australische Tea tree is een klassieker in de aromatherapie, met een legendarische breedspectrum antimicrobiële werking.
Lees
Geert De Vuyst

De kunst van het blenden: de geurpiramide

Beginner
Inleiding tot de kunst van het blenden: de geurpiramide en praktische tips helpen je op weg naar je eigen heerlijke signature blend.
Lees
Geert De Vuyst

Drie blends voor een knus winterseizoen

Beginner
Verken drie heerlijke essentiële olie blends met negen essentiële oliën, perfect voor een knus winterseizoen vol comfort en gezelligheid.
Lees
Geert De Vuyst

Roller blend: van Tonkaboon naar Vanille met Jicky en Shalimar

Beginner
Een warme-elegante roller blend met balsemachtige Tonkaboon en Vanille, sprankelende Bergamot en kruidige Echte lavendel.
Lees
Aroma Plus
Geert De Vuyst

Portret van Tea tree, Manuka en Kanuka essentiële oliën

Beginner
Portretten van Tea tree, Manuka en Kanuka: ontdek de planten, de essentiële oliën en de voornaamste biochemische bestanddelen.
Lees de intro
 Dit is een Aroma Plus artikel: meld je aan om Aroma Plus te ontgrendelen (aanmelden)
OrthoFyto 5-2024
Geert De Vuyst

Kwaliteit in de aromatherapie (OrthoFyto 5/24, okt. 2024)

Opgeleid of ervaren
De samenstelling en kwaliteit van essentiële oliën worden bepaald door de groeifase bij oogst en de parameters van het extractieproces.
Lees

Hallo,

Ik ben Geert. Ik inspireer particulieren en professionals tot doeltreffende, veilige en duurzame toepassingen in de aroma-fytotherapie, gebaseerd op traditioneel gebruik en wetenschap.

Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert

Citeer als: De Vuyst, G. (2024) De 10 gouden regels van de aromatherapie. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/tien-gouden-regels-aromatherapie/