Spring naar de inhoud
Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
28 maart 2022 - bijgewerkt op 22 mei 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2022) Slaap: zoete bron van waar geluk?. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/slaap-nachtrust-aromatherapie-fytotherapie/

Slaap: zoete bron van waar geluk?

Hoe lang is het geleden dat je op twee oren sliep? Zomeruur, stressvolle dagen, een wereld vol onrust, zorgen om gezondheid of familie … In dit artikel ontdek je een avondritueel met natuurlijke plantenextracten dat je slaap/wakker-ritme naar een nieuw evenwicht kan tillen.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Essentiële oliën: de top 3

De effecten bij slaapstoornissen van een groot aantal essentiële oliën is uitgebreid onderzocht. In een systematische review en meta-analyse uit 2019 evalueren Pi-Chu Lin en collega’s van Taipei Medical University in Taiwan de effecten van aromatherapie op de slaapkwaliteit (Lin, et al., 2019). De in de studies meest geteste soorten variëren van Damascener roos (Rosa × damascena), Echte marjolein (Origanum majorana) en Roomse kamille (Chamaemelum nobile of Anthemis nobilis) to soorten van het Citrus geslacht. Lavendel en Bergamot blijken de meest geteste extracten te zijn.

Hier is mijn top 3:

Echte lavendel EO Lavandula angustifolia subsp. angustifolia

Echte lavendel EO wordt gewonnen door distillatie van de bloeiende toppen van Lavendula angustifolia subsp. angustifolia. De plant gedijt in koele en bergachtige streken op een hoogte tussen 600 en 800 meter. Het aroma van Echte lavendel EO onderscheidt zich van Spijklavendel EO en de Lavandins door een complexer en verfijnder aroma. Angustifolia betekent smalbladig en verwijst naar de smalle, lancetvormige bladen.

Bergamot extract Citrus bergamia of C. aurantium subsp. bergamia

Bergamot extract wordt gewonnen door koude persing van de schil van Citrus bergamia of C. aurantium subsp. bergamia, een Citrusboom gekend van de fameuze Eau de cologne en de Earl Grey thee. Het extract heeft een scherpe topnoot met bloemige en kruidige Lavendelachtige noten en is van alle Citrus extracten het meest Italiaanse: meer dan 90% van de wereldwijde teelt heeft plaats in Calabrië (Calabria) in Zuid-Italië.

Roomse kamille EO Chamaemelum nobile of Anthemis nobilis

Roomse kamille EO wordt gewonnen door distillatie van de bloeiende toppen van Chamaemelum nobile, een 20-40 cm hoge winterharde plant die gedijt op lichte, zanderige grond doorheen Europa. De plant is gekend van de kamillethee voor het slapen gaan. Roomse kamille is het paradepaardje van de gemeente Chemillé-en-Anjou in de Franse regio Pays de la Loire. Niet verwarren met Echte, Duitse kamille EO (Matricaria chamomilla of M. recutita, bloem).

Lees ook: Slaap: inslapen en doorslapen met essentiële oliën

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ video on-demand opleiding

✓ Deze opleiding is beschikbaar op 10 juni 2024.

→ Je kan ze bestellen in voorafbestelling met korting tot 10 juni:
Voorafbestelling € 29 i.p.v. € 75 + BTW

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Verse plantenextracten (tincturen)

Een aantal verse plantenextracten vindt in het hoofdstuk fytotherapie aansluiting bij de hoger genoemde essentiële oliën:

 • Citroenmelisse (Melissa officinalis, bovengronds kruid)**
 • Echte valeriaan (Valeriana officinalis, wortel)* **
 • Haver (Avena sativa, bovengronds kruid)
 • Hop (Humulus lupulus, bovengronds kruid)*
 • Sint-Janskruid, Johanneskruid M (Hypericum perforatum, bloeiende toppen)
 • Slaapmutsje of Goudpapaver (Eschscholzia californica, bovengronds bloeiend kruid)**
 • Wilde passiebloem (Passiflora incarnata, bovengronds kruid)* **

*Lees verderop: Slaapdrankje

** Lees verderop: Mondspray

In het avondritueel gebruik ik producten die deze tincturen reeds gemengd hebben in kant-en-klare mengsels.

Foto (c) – Vadim Kaipov @ unsplash.com

Avondritueel

Hoeft het nog gezegd dat de kwaliteit van de aanloop naar de bedtijd primordiaal is? Voldoende beweging en buitenlucht overdag, gezonde en aangepaste voeding, lage schermtijd bepalen mede hoe snel je inslaapt en hoe goed je doorslaapt.

Met een paar eenvoudige handelingen bouw je een avondritueel dat je die extra duw geeft naar een zoete slaap.

Je kan zelf je mengsels samenstellen, of je kan gebruik maken van kant-en-klare producten. Uit het grote aanbod pik er een aantal uit voor hun handig formaat en hun gepaste werking.

Maak je eigen selectie uit wat volgt en pas de dosis aan in functie van je eigen gezondheidstoestand. Twijfel je, vraag dan raad aan je apotheker of aan een gezondheidsprofessional. Nieuw in de aromatherapie? Lees de Voorzorgsmaatregelen

Verstuiving

De Ontspanningsmix voor verstuiving (10 ml of 30 ml) van Ladrôme Laboratoire biedt een Lavendel bloemaroma met frisse en zacht-kruidige citrusnoten. Het mengsel van essentiële oliën bevat onder meer Lavandin, Zoete sinaasappel, Pomerans of Bittere sinaasappel (blad), Citroen en Echte marjolein. Verstuif 30 minuten voor het slapengaan, in de leefruimte of in de slaapkamer. Niet verstuiven tijdens de slaap.

Slaapdrankje

De BIO Slaap tinctuur van dezelfde fabrikant bevat verse plantenextracten van Echte valeriaan, Passiebloem en Hop. Druppel 20 (jonger dan 16 jaar) of 40 druppels in een glas water en drink in de loop van de avond. Vermijd het gebruik bij zwangerschap, borstvoeding en bij kinderen tot 12 maanden.

Mondspray

Een half uur voor het slapengaan, of eens aanbeland in bed, kan je de handige BIO Slaap mondspray gebruiken voor een ultieme slaapsteun: 1 tot 4 verstuivingen in de mond droppen je in dromenland. De Mondspray bevat een aangename mix van geconcentreerde extracten van Citroenmelisse, Passiebloem en Slaapmutsje; extracten van Saffraan (Crocus sativus) en Echte valeriaan; Citroen extract (essentiële olie); Lavendelwater en honing. Niet gebruiken bij zwangerschap, bij kinderen tot 12 jaar en indien je antidepressiva neemt.

Geert De Vuyst Vanilla Blend

Roll’on

Extern gebruik, op de huid.

Hou je niet van mondsprays, maak dan een roller.

De Zen roller heeft een plek gekregen in de april-mei editie van aroma, het educatief tweemaandelijks tijdschrift over essentiële oliën en aromatische planten in de aromatherapie en de fytotherapie.

Ontdek de editie.

Wat werkt voor jou? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.

 • Maandagochtendnieuwsbrief

  Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

  Schrijf in >

Foto’s (c) – Vadim Kaipov @ unsplash.com, Geert De Vuyst

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

1 reactie op “Slaap: zoete bron van waar geluk?”

 1. Zo leuk, die wekelijkse aroma-blog. Handige tips en weetjes, lekkere geuren, achtergrondinfo, frisse livingaroma´s en heerlijke slaap.
  Danku Geert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert