Spring naar de inhoud
22 januari 2024 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (22 januari 2024) Na de sneeuw, de redoux. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/redoux-winterkwalen-eucalyptus-tijm/

Na de sneeuw, de redoux

Foto (c) Jason Blackeye @ unsplash.com

De redoux is in het land. Redoux: afkoeling van de temperatuur tijdens het koude seizoen. En met de redoux steken de infectieziekten de kop op. Je kent het: je ziet de zon doorheen het raam, je hoorde dat we 10 graden halen vandaag, vergeet je jas en sjaal en lap: verkouden – of erger.

Ik krijg vaak dezelfde vragen in mijn mailbox. Ik zet het dus even op een rijtje.

En lieve lezer(es), lees het aroma tijdschrift. Want heel vaak moet ik in mijn antwoorden hetzelfde herhalen. Ik heb het Eucalyptus verhaal neergepend in de okt-dec. editie. Daarin lees ook uitgebreid over Tijm, door onze Waalse Pascale Frennet, een zeer getalenteerde dame.

→ Heb je een topic dat je graag op de Aroma Blog wil lezen, stuur me een e-mail: hello@geertdevuyst.be

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Eucalyptus

Eucalyptus essentiële oliën worden traditioneel gebruikt  bij de behandeling van luchtweginfecties en grieptoestanden, meer bepaald bij:

  • bronchopulmonale aandoeningen met infectieuze oorzaak, zoals bronchitis;
  • neus-, keel- en oorziekten met infectieuze oorzaak, zoals rhinitis (verkoudheid), sinusitis (bijholteontsteking), pharyngitis (keelontsteking)…
  • influenza en «grieptoestanden»: virale infecties door griepvirussen (influenzavirussen) gepaard gaande met rillingen, spierpijn, koorts, hoofdpijn.

Ik nodig je uit aroma editie okt.-dec. 2023 te lezen. Investeer tijd en beetje centen in degelijke en praktische informatie. Daarin lees je mijn artikel voor beginners over Eucalyptus.

Denk eraan:

Het gebruik van eucalyptolhoudende essentiële oliën is te vermijden:

a/ volgens levensfase: bij baby’s en kinderen tot 3 jaar, zwangerschap en borstvoeding

b/ volgens de gezondheidstoestand: bij convulsieve of epileptische aandoeningen en in afwezigheid van deze aandoeningen maar met een familiale convulsieve of epileptische voorgeschiedenis, bij alle toedieningswijzen.

Vervolgens, voor kinderen van 3 tot 6 jaar:

a/ het gebruik van essentiële oliën met een hoge concentratie aan eucalyptol (>50%) te vermijden en deze te vervangen door bijvoorbeeld Mandravasarotra of Saro EO (Cinnamosma fragrans, blad) of Rozemarijn CT verbenon (Salvia rosmarinus CT verbenon, bloeiende top) (6,94% eucalyptol, samen met bèta-fellandreen gerapporteerd, OF29462),

b/ de concentratie van eucalyptol in de synergie (essentiële oliën en plantaardige ol iën) te beperken door een laag verdunningspercentage toe te passen, bijvoorbeeld 2 tot 5% v/v (verstuiving: essentiële oliën met eucalyptol/totaal aan essentiële oliën, of toepassing op de huid : essentiële oliën met eucalyptol/totaal aan essentiële en plantaardige oliën), bij alle toedieningswijzen.

aroma – Het tijdschrift

Gezond doorheen herfst en winter met Eucalyptus en Tijm, een DIY herfstroller, advies van professionals en een reisverslag uit de Franse Lot.

€ 12,50 op de webshop

of lees alle 3 edities uit 2023 met € 9 korting.

Foto (c) Jason Blackeye @ unsplash.com

Plan je opleidingen

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024 Info & inschrijven

 

– OKT-NOVEMBER 2024 –

Masterclass Aromatherapie (Niveau 2)

Online live-stream opleiding van 5 avonden van 2 lesuren (totaal 10 lesuren) op maandag 19-21u met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024 Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op dinsdag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 5, 12, 19, 26 nov., 3 dec. 2024 Info & inschrijven

Tijm

In de aroma editie okt.-dec. 2023 lees je ook het uitgebreid artikel over Tijm essentiële oliën door Pascale Frennet, dat ik netjes voor je vertaalde naar het Nederlands. Pascale legt uit welke Tijm je kiest voor welke indicatie.

Geen tijd? In Keelpijn? Tijm! vat ik het heel sumier samen.

Voeg daaraan toe:

Geen Tijm onder de 7 jaar.

Verkies verstuiving met Mandravasarotra (Saro) EO, of kies voor afgewerkte producten met Tijm die je in de apotheek of natuurwinkel vindt in de vorm van siropen en voedingssupplementen. Denk aan propolis, een wonder. Of Oost-indische kers (OIK) (Tropaeolum majus, blad) – lees De eerste koude: mijn top 5 planten

Laure Martinat

Tot slot, lees je vlot Frans, dan is het boek van Laure Martinat een aanrader: Immunité – maladies infectieuses et convalescence. In een uitgave bij Éditions Quintessence kost je dat € 26.

Laure is anesthésiste-réanimateur, een arts dus. Ze heeft het over voeding, aroma- en fytotherapie, supplementen (Vit. C, D, zink …), gemmotherapie … zelfs over bosbaden (shinrin-yoku). Je vindt het bij Fnac en andere boekenhandels.

Als Frans niet je taal is, wil ik het wel eens bloemlezen, in ruil voor een barista cappuccino. Overtuig me

Martinat, L. (n.d.). Immunité, maladies infectieuses et convalescence: Renforcer sa santé naturellement.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) Jason Blackeye @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert