Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (7e editie) -20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024 Programma en inschrijven
9 oktober 2023 - bijgewerkt op 11 oktober 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) De eerste koude: mijn top 5 planten. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/de-eerste-koude-fytotherapie-aromatherapie/

De eerste koude: mijn top 5 planten

Foto (c) - Jeremy Thomas @ unsplash.com

Foto (c) – Jeremy Thomas @ unsplash.com

De koude en ik: het zijn geen maatjes. Elk jaar opnieuw geeft de eerste nazomerse koude een genadeloze tik tegen mijn neusbijholten.

Ik kan er een boek over schrijven. Over de hatelijke veel-te-lage airco van veel-te-langeafstandsvluchten in mijn vorig reizend werkleven en de reservedozen antibiotica en hoe ik dat leven en die medicijnen op latere leeftijd inruilde voor … planten.

Sinusitis, dat is voor mij steevast twee dagen uitzieken in bed. Deze blog is dus kort. Zit er iets tussen dat je aanspreekt? Vraag advies aan je favoriete natuurwinkel of apotheker of therapeut of lees verder op deze Aroma Blog.

Ik noem in dit artikel geen merk- noch handelsnamen. Als je wil weten welke producten ik citeer, stuur me gerust een e-mail: hello@geertdevuyst.be

Wat is jouw ervaring met de eerste koude? Laat het me weten in een reactie onderaan ⬇

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

De top 5

Naast de standaard “dril” met Vitamine C, D, A en zink, is dit de top vijf planten die me hier doorheen helpen:

Oost-indische kers (Tropaeolum majus)

Oregano en Echte marjolein (Origanum vulgare, O. majorana)

Tijm (Thymus vulgaris CT linalool en CT thujanol) en Tijmhoning

Grove den (Pinus sylvestris)

Geen Eucalyptus! wel Mandravasarotra (Saro) (Cinnamosma fragrans)

Fytotherapie

De fytotherapie zet Oost-indische kers (OIK) (Tropaeolum majus, blad) “op tafel”. OIK heeft, via inname, antiseptische, antibacteriële en virusremmende eigenschappen en is aangewezen bij infecties van de ademhalingswegen. OIK is geen essentiële olie, wél een gelyofiliseerd extract dat deel uitmaakt van tabletten waarin ook o.a. de volgende essentiële oliën zijn verwerkt:

  • Oregano EO (Origanum vulgare, blad),
  • Echte marjolein EO (Origanum majorana, blad),
  • Grove den EO (Pinus sylvestris, blad),
  • Tijm EO (Thymus vulgaris, blad).

4×1 tablet per dag, best voor de maaltijd maar ik verkies toch al iets achter de kiezen te hebben.

Daarmee heb ik de anti-infectieuze toppers letterlijk “binnen” op een veilige manier.

Vermijd irritatie en ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmstelsel en beperk het risico op hepatotoxiciteit door gebruik te maken van andere soorten plantenextracten, zoals tabletten, een kruideninfuus of een tinctuur.

Waarmee ik dus ook zeg dat de inname van de essentiële oliën, in hun gekende vloeibare vorm in bv. 10 ml flesjes, van Oregano, Echte marjolein en Grove Den totaal onnodig is. Vermijd irritatie en ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmstelsel en beperk het risico op hepatotoxiciteit (schadelijk voor de lever) door gebruik te maken van andere soorten plantenextracten, zoals tabletten, een kruideninfuus of een tinctuur.

Die Grove den en Echte marjolein zet ik nog eens in met een heerlijke frisse balsem op basis van Argan-, Zoete amandel- en Kokosolie, waarin 5% essentiële oliën zijn verwerkt. Ik gebruik de “baby”-versie, zonder Munt. De textuur is ergens tussen een niet-vette gel (carbomer) en een crème (cetyl alcohol), dringt snel in de huid en zet bij het aanbrengen ook de neus open.

Aromatherapie

Tijm CT linalool en Tijm CT thujanol staan op de keukentafel naast een potje Tijmhoning. Dat is veel Tijm, maar is er iets beter dan Tijm om neus en keel te ontsmetten bij dit soort aandoeningen? Drie maal daags doe ik één druppel Tijm CT linalool of thujanol in een koffielepel Tijmhoning. De keuze tussen beide chemotypes maak ik puur geur- en gevoelsmatig want beide zijn geschikt.

Mandravasarotra (Saro) essentiële olie gebruik ik in een mengsel voor verstuiving, samen met Balsemspar, Balsemzilverspar EO (Abies balsamea, naald) en Zoete sinaasappel extract (Citrus sinensis, schil). Ik combineer dezelfde formule met Jojoba-olie tot een 10 ml roller bereiding. Double happiness! Ontdek de formule in aroma – Het tijdschrift, editie okt.-dec. 2023

Tot slot is er de homeopathie met Hepar sulfuris calcareum, 30K, 3×3/daags, op advies van Diederik, befaamd apotheker in Heule (Kortrijk, België). Ben je thuis in de fytotherapie en woon je in Zuid-West-Vlaanderen, dan is dat zeker een gekend adres.

Plan je opleidingen

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

-20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024: € 196 excl. BTW + 21% BTW. Betaling cursusgeld in 2x.

Info & inschrijven

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

-20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024: € 232 excl. BTW + 21% BTW.

Info & inschrijven

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) – Jeremy Thomas @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert