Herfst en winter door met aromatische plantextracten
Van neus, over keel en griep tot winterblues
De koude, winderige en vochtige dagen van de voorbije herfst brachten de eerste infectieziekten. Neus, keel, oor en luchtwegen staan onder druk van bacteriële infecties (zoals sinusitis) en virale infecties (zoals verkoudheden en griep).
Het gebrek aan zonlicht en warmte brengt ook futloosheid en zwaarmoedigheid. De korte dagen laten zich zelfs voelen tot weken na de winterwende van eind december. Bij de inzet van het nieuwe jaar, na de feestvreugde, laat de hernieuwde energie voor velen op zich wachten.
In dit artikel beschrijf ik de cutane toepassing (op de huid) en verstuiving van aromatische plantextracten. Andere toedieningswijzen (waaronder oraal en sublinguaal) sluit ik hier expliciet uit.
Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen
Te rade bij de natuur
Voor beide ongemakken biedt de natuur soelaas. Aromatische planten ontwikkelen klierachtige cellen waarin ze stoffen opslaan die hen bijvoorbeeld beschermen tegen pathogenen (bacteriën, virussen, schimmels …) en herbivoren (planteneters), of die bevruchters aan trekken. De cellen nemen verschillende vormen aan: osmoforen, zoals de conisch-papillaire cellen in het Rozengeslacht; trichomen, zoals de beharing op de blaadjes van je Rozemarijnplant in de keuken; of kanalen en holtes zoals de afscheiding van hars bij naaldbomen.
De stoffen in deze celstructuren worden op diverse wijze aan de plantdelen onttrokken en zijn als onder meer essentiële olie, absolue of gedroogd extract in capsulevorm te koop in de natuurwinkel en de apotheek. Deze extracten vinden doorheen continenten sinds oudsher toepassingen ter preventie en genezing van ziekte.
Gebruik deze wegwijzer indien je je eerste stappen zet in de aromatherapie. De lijst is niet beperkend noch volledig.
Winterkwalen
De farmacologische werking van aromatische plantextracten wordt uitgebreid onderzocht. Fabrikanten van farmaceutische, cosmetische en voedingsproducten zetten plantextracten bijvoorbeeld in als organoleptisch middel (kleurstof, smaakstof, geurstof …) of als bewaarmiddel. De antibacteriële werking van plantextracten, als versterker of vervanger van synthetische antibiotica, biedt mogelijk antwoorden op de resistentie tegen antibiotica. Ook de antivirale en de immunomodulerende eigenschappen liggen op talloze studietafels.
Een aantal plantsoorten zijn klassieker bij bepaalde winterkwalen. Je vindt extracten van deze planten ook in thee en in capsules voor orale inname:
- Neus-, keel- en oorinfecties: Thymus, Salvia rosmarinus
- Onderste luchtwegen: Eucalyptus, Coniferen (Grove den EO, Balsemspar EO)
- Virale infecties (griep): Ravintsara EO, Mandravasarotra EO
- Kaneel EO en Kruidnagel EO reserveer je voor infecties die extra “power” vereisen en gebruik je met speciale voorzorgen bij zwangerschap, borstvoeding en baby’s tot 30 maanden. Ik bespreek deze extracten niet in dit artikel.
Voor een goed gevoel
Onderzoekers peilen naar de invloed van aromatische plantextracten op onze psyche en emotie. Studies verwerven inzicht zowel in de biochemische als in de olfactorische werking (de effecten die geurbestanddelen uitoefenen, via ons reukorgaan, op onze psyche, gevoelens en emoties).
Talloze essentiële oliën zijn inzetbaar voor hun opmonterende werking. Wat telt, is dat je een gekozen aroma als aangenaam ervaart. Denk eraan dat hoe ieder van ons een aroma ervaart een louter individuele beleving is. Laat je dus leiden door je neus!
Een aantal extracten heeft een kalmerende werking: ze ondersteunen je pad naar innerlijke rust. In precieze bewoording gaat het over een sedatieve tot anxiolytische werking, maar een bespreking hiervan valt buiten dit artikel.
Het kan echter dat je meer nood hebt aan een stimulerende olie. In de wintermaanden zorgen onder meer Zoete sinaasappel extract, Grapefruit (Nederlands: Pompelmoes) extract en Limoen extract voor een vrolijke noot.
Kalmerende (sedatieve) oliën
Stimulerende oliën
Aan de slag!
Een: lokale toepassing op de huid
De aanpak bestaat erin je keuze van een of meerdere aromatische extracten te mengen met een plantaardige olie. Vervolgens breng je een aantal druppels van dit mengsel aan op het getroffen lichaamsdeel: thorax (borstkas), rond het oor, op het voorhoofd … Vermijd contact van aromatische extracten met de ogen!
Een voorbeeld bij verkoudheid, oorinfectie, sinusitis (naar Baudoux *1):
- Eucalyptus radiata EO (Eucalyptus radiata of radiata subsp. radiata, blad) 2 dr
- Brede pepermuntboom EO (Eucalyptus dives CT piperiton, blad) 2 dr
- Balsemspar of Balsemzilverspar EO (Abies balsamea, naald) 2 dr
- Zoete amandel PO (Prunus dulcis of P. amygdalus) (of andere PO) 2 dr
Toepassing: massage van thorax (borstkas), rond het oor, op het voorhoofd volgens indicatie, 4 tot 6 x daags gedurende 5 tot 7 dagen.
Voorbeeld 2: koorts bij virale infectie van de luchtwegen (Baudoux *1):
- Mandravasarotra of Saro EO (Cinnamosma fragrans, blad) 3 dr
- Verbenonrozemarijn EO (Salvia rosmarinus CT verbenon, bloeiende top) 1 dr
- Balsemspar of Balsemzilverspar EO (Abies balsamea, naald) 1 dr
- Zoete amandel PO (Prunus dulcis of P. amygdalus) (of andere PO) 8 dr
Toepassing: 20 tot 25 dr afwisselend op de thorax (borstkas) en rug, 4 tot 6 x daags gedurende 5 tot 7 dagen.
Twee: verstuiving
Verstuiving van aromatische extracten is een praktische en eenvoudige manier om aromatische extracten in te zetten, zowel bij winterkwalen als bij een winterblues.
Gebruik een klassieke of ultrasone verstuiver. De klassiek verstuiver herken je aan de glazen kolf en vereist geen water; de ultrasone verstuiver vernevelt water. Sommige verstuivers hebben, naast de werking als verstuiver, ook een nacht- of waaklampje: handig in de kinderkamer!
Maak een mengsel met 2 tot 3 verschillende extracten. Voeg in totaal 3 tot 5 druppels van je gekozen extracten toe aan het water van je ultrasone verstuiver. Verstuif gedurende 30 minuten of 1 uur naar keuze en herhaal 2 tot 3 maal daags, of eenmalig voor het slapengaan. Vermijd verstuiving tijdens de slaap.
Lees ook
Eucalyptus: vijf top essentiële oliën voor herfst en winter
COVID-19: essentiële oliën in de strijd tegen het coronavirus SARS-CoV-2
Lap! Verkouden. De herfst en de winter door met Ravintsara essentiële olie
Literatuur
(*1) Baudoux, D. (2017). Aromathérapie – 100 huiles essentielles. Malakoff: Dunod.
Foto (c) Oliver Hihn @ unsplash.com