Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
24 april 2023 - bijgewerkt op 24 april 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) Welbevinden in het geurend bos. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/welbevinden-in-het-geurend-bos/

Welbevinden in het geurend bos

Foto (c) Masterfile 602-03405912

Foto (c) Masterfile

Droom jij ook van een geurtuin, waarin de wonderlijke geuren van kruiden en bloemen je verrassen bij elke stap? Deze “sensory gardens” zijn slechts één van de belevingen die we op vaak eenvoudige wijze in ons dagelijks leven kunnen inbouwen. Maar ook zonder een geurend voor- of achtertuintje is het bos vaak nooit veraf.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Natuur en welbevinden

In een artikel uit de zomer 2022 onderzoeken Bentley en collega’s hoe de geuren die we bij contact met de natuur ervaren kunnen bijdragen tot ons welbevinden (Bentley et al., 2022). De focus van hun onderzoek ligt op de ervaring in het bos. Zouden de seizoensgebonden geuren een sterker effect hebben op ons welbevinden dan de geluiden en wisselende kleuren die de natuur ons biedt?

Onderzoek naar het verband tussen in de natuur ervaren geuren en ons welbevinden is niet vanzelfsprekend. Kleuren en geluiden kunnen we in een mathematisch model gieten, er naamstickers op kleven en er vlot meningen over uitwisselen met andere mensen. Geur blijft echter een moeilijk te vatten zintuig. Geuren beschrijven is hachelijk en het ontbreekt ons vaak aan woorden.

Uit eerder Zweeds onderzoek in een stedelijke omgeving uit 2019 blijkt bijvoorbeeld dat geuren beter te scoren dan visuele stimuli in het verminderen van stress (Hedblom et al., 2019). Studies onderzoeken vaak slechts 1 of 2 aspecten die bijdragen tot het multidimensioneel welbevinden, dat niet te herleiden is tot louter stresservaring.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ Zomerpromotie -20 EUR t.e.m. 31 aug.: € 55 i.p.v. € 75 + BTW
Gebruik cadeaubon ZOMER24P bij het afrekenen

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Foto (c) Masterfile

De speurtocht

194 mensen worden meegenomen op speurtocht doorheen Engels bosgebied gelegen nabij Nottinghamshire: Sherwood Forest en Clumber Park. De onderzoekers noteren de beleving van de proefpersonen: kleuren, texturen, geluiden, vormen en geuren. De deelnemers rapporteren zowel specifieke geuren als de totale afwezigheid van geur, die als “verse lucht” werd ervaren.

Wat de geuren betreft blijkt de impact op het welbevinden zich in meerdere domeinen te situeren: fysiek, emotioneel, cognitief en spiritueel.

Wat de geuren betreft blijkt de impact op het welbevinden zich in meerdere domeinen te situeren: fysiek, emotioneel, cognitief, spiritueel en een algemeen thema (goed gevoel, zich beter voelen …).

De voordelen op fysiek vlak scoren het best: ontspanning, comfort en verjonging (rejuvenation). Zelfs de afwezigheid van geur draagt bij tot het fysiek welbevinden, door het ontsnappen uit de vervuiling en ongewenste geuren van de stedelijke gebieden.

Ook cognitie scoort, met name door het creëren van momenten van “zachte fascinatie” (soft fascination, Kaplan & Kaplan, 1989), tijdens dewelke er naast een gebeurtenis of waarneming die de aandacht opeist ook nog ruimte is tot reflectie. Herkenbaar?

Uit het onderzoek blijkt een sterk verband tussen specifieke geuren en herinneringen die zich voornamelijk in de kindertijd situeren. De emotionele reactie, volgend op de beleving van de herinnering, blijkt bij te dragen tot het welbevinden.

Into the trees!

Welke zijn jouw favoriete natuurgeuren? Laat het me weten in een reactie onderaan dit artikel.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) Masterfile

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

1 reactie op “Welbevinden in het geurend bos”

  1. Wat een heerlijk artikel!
    Mijn favoriete geur in een bos is die van droge bladeren die opschudden bij het stappen, en ook het dennengroen, als dat aanwezig is, of het kabbelende water dat zo’n verfrissende geur en geluid heeft….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Bentley, P. R., Fisher, J. C., Dallimer, M., Fish, R. D., Austen, G. E., Irvine, K. N., & Davies, Z. G. (2023). Nature, smells, and human wellbeing. Ambio, 52(1), 1–14. https://doi.org/10.1007/s13280-022-01760-w
Artikel Engels Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aroma-fytotherapie.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert