Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) online live-stream 9+16+23+30 jan., 6 feb. 2023 Info & inschrijven
18 januari 2017 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (18 januari 2017) Sweet dreams: verstuiving in de baby- en kinderkamer. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/verstuiving-baby-kinderkamer-aromatherapie/

Sweet dreams: verstuiving in de baby- en kinderkamer

5 aromatische extracten voor een rustige nacht

Voor baby’s vanaf 3 maanden, kinderen en volwassenen

Het inslapen van de kleinsten gaat vaak vooraf aan het vinden van onze eigen innerlijke rust. Aromatische extracten bieden een natuurlijke hulp bij het tot rust komen en inslapen van groot en klein. In dit artikel kies ik voor het gemak van verstuiving: drie druppels in de verstuiver, een duw op de knop en welkom verdiende rust!

In dit artikel beschrijf ik de verstuiving van aromatische plantextracten. Andere toepassingen, waaronder orale inname, sluit ik uit. Hoewel de meeste essentiële oliën als voedingssupplement op de markt worden gebracht (België) en dus in principe geschikt zijn voor inname, beschouw ik het therapeutisch gebruik ervan als het vakdomein van apotheker en arts. Zet je je eerste stappen in de aromatherapie, lees dan de voorzorgsmaatregelen. Vermijd ten allen tijde contact van essentiële oliën met de ogen en gevoelige huidzones. Wees dus voorzichtig bij cutane toepassing van essentiële oliën op het gelaat. Bij twijfel, raadpleeg een apotheker of arts.

Opgelet! Niet elk aromatisch extract is geschikt voor verstuiving. De werking van een extract bij verstuiving is complex en gebeurt voornamelijk via de reukorganen (olfactorisch) en de luchtwegen. Ik kies in dit artikel enkel oliën voor hun kwaliteiten (eigenschappen) bij verstuiving.

De genoemde oliën zijn perfect toepasbaar voor baby’s vanaf 3 maanden, kinderen en volwassenen. Bij inslaapproblemen en slaapstoornissen van volwassenen blijkt het belangrijk de activiteit van de dag langzaamaan af te bouwen in de uren voor het slapengaan.

Essentiële oliën (afgekort EO) worden bekomen door (stoom)distillatie van specifieke delen van de aromatische planten. Extracten worden verkregen door koude persing van een plantdeel, meestal van de schil, zoals bijvoorbeeld van de vruchten van het Citrus geslacht.

Bij de keuze hou ik rekening met:

 • een veilig gebruik bij verstuiving bij baby’s (vanaf 3 maanden) en kinderen,
 • de prijs en de beschikbaarheid van de olie,
 • de toepasbaarheid via verstuiving indien de mama zwanger is (vanaf 3 maanden) of borstvoeding geeft.

Respecteer strikt de dosis en de instructies.

1 – Zoete sinaasappel extract

Van de schil van de Zoete sinaasappel: Zoete sinaasappel extract (Citrus sinensis, schil). Wellicht het zachtste aroma van alle Citrus extracten. Zoete sinaasappel extract combineert goed met bloemaroma’s zoals Echte lavendel EO en Rozengeranium (Egyptische) EO (zie verder).

2 – Mandarijn extract

Van de schil van de Mandarijn: Mandarijn extract (Citrus reticulata, schil). Het aangename aroma van Mandarijn extract situeert zich tussen Zoete sinaasappel extract en Citroen extract en tovert de glimlach op het gelaat.

3 – Echte lavendel EO

Van bloemtoppen uit de zuiderse Provence: Echte lavendel EO (Lavandula angustifolia subsp. angustifolia, bloeiende top). Wellicht de meest gekende essentiële olie, met geurherinneringen aan de linnenkast of de zonovergoten Provence. Kies deze essentiële olie voor de sedatieve (“kalmerende”) werking. Opgelet! Niet iedereen houdt van dit aroma. Niet verwarren met Spijklavendel EO (Lavendula spica, bloeiende top), noch met Lavandin super EO (Lavandula × burnatii clone super, bloeiende top).

Gebruik de volgende twee extracten samen. Wens je een aroma dat sterk lijkt op de zoete bloemnoten van de kostbare Damascener roos EO (Rosa × damascena, bloemblaadjes) (typisch >50 EUR voor 2 ml), combineer dan 1 druppel Egyptische rozengeranium EO met 2 druppels Hô-hout EO.

4 – Rozengeranium (Egyptische) EO

Van het blad van de Rozengeranium: Rozengeranium (Egyptische) EO (Pelargonium x asperum, blad). Voor de yogi onder ons: dit is de olie van het hart shakra. Rozengeranium EO is een “zwaar” parfum: het aroma overheerst makkelijk de andere essentiële oliën in je mengsel. Gebruik maximaal 1 druppel in je mengsel van totaal 3 druppels.

5 – Hô-hout EO

Van het hout van de Chinese kamferboom: Hô-hout EO (Cinnamomum camphora CT linalool, hout). Gebruik Hô-hout als een “verdunner” van sterke aroma’s. De combinatie van overheersende aroma’s met Hô-hout EO in een verhouding van resp. 1 druppel + 2 druppels Hô-hout EO verzacht de sterke aroma’s.

Plan je opleidingen

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1)

→ online live-stream Wintereditie 2022-23: 9+16+23+30 jan., 6 feb. 2023, 19-21u Info & inschrijven

Betalingen t.e.m. 31/12 zijn vrijgesteld van BTW. Ben je particulier of niet BTW plichtig, dan bespaar je dus 21%. Wil je hiervan genieten, betaal dan voorschot plus saldo voor 31/12.

Zwangerschaps- en postnatale massage (Niveau 2)

Dagopleiding van 3 dagen (19u30 lesuren) met Herlinde Salaerts en Geert De Vuyst

Lente-editie 2023: 21 en 28 feb., 7 maart 2023, 9-17u Info & inschrijven

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2)

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023 Info & inschrijven

Toepassing

 • Gebruik een klassieke of ultrasone verstuiver. Sommige verstuivers hebben, naast de werking als verstuiver, ook een nacht- of waaklampje: handig in de kinderkamer!
 • Maak een mengsel met maximaal 3 verschillende extracten.
 • Voeg in totaal 3 druppels van je gekozen extracten toe aan het water van je ultrasone verstuiver. Meng je meerdere extracten, dan is het totaal aantal druppels dus 3.
 • Verstuif in de baby- of kinderkamer gedurende 30 minuten, vanaf 30 minuten voor het slapengaan.
 • Vermijd verstuiving tijdens de slaap.

Geniet!

Boodschappenlijstje

 • Zoete sinaasappel extract (Citrus sinensis, schil)
 • Mandarijn extract (Citrus reticulata, schil)
 • Echte lavendel EO (Lavandula angustifolia subsp. angustifolia, bloeiende top)
 • Rozengeranium (Egyptische) EO (Pelargonium x asperum, blad)
 • Hô-hout EO (Cinnamomum camphora CT linalool, hout)

Foto’s Masterfile Royalty-Free, Pictures news @ fotolia.com