Speuren naar geweldige essentiële oliën
Foto (c) Julius Yls @ unsplash.com
Heb je al ervaren dat de Echte lavendel essentiële olie (of eender welke andere essentiële olie) die je in huis haalde een vlakke en monotone geur heeft, verdund lijkt, alsof deze Lavendel eenzaam in een geurloze kosmos reist?
De enige manier om te reuken en dus te weten welke geurbeleving een echte Echte lavendel kan bieden, is door meerdere essentiële oliën te ruiken. Meerdere landen van oorsprong en dus diverse biotopen, meerdere distillateurs, meerdere handelsmerken.
In dit artikel geef ik een aanzet naar de speurtocht naar geurnoten en reik ik een eenvoudig stappenplan aan.
→ Heb je een topic dat je graag op de Aroma Blog wil lezen, stuur me een e-mail: hello@geertdevuyst.be
Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen
Ik luisterde vorige week naar de podcast Sentir en toute viridité van de Franse aromatherapeute Frédérique Suriya. Het Oxford woordenboek omschrijft viridité (viridity) als de kwaliteit of staat van groen zijn of “groenheid” en als onschuld, jeugd of frisheid. Frédérique woont in het Provençaalse Avignon (Vaucluse) waar ze met Viridiflora aromatherapie individuele sessies en workshops op maat biedt.
In april vorig jaar praatte ze met Christian Escriva over de approche sensorielle (wankel vertaald als zintuigelijke benadering) waarover ik eerder schreef in Een geurend cadeaulijstje – editie 2023
Christian zet twee werelden naast mekaar. Enerzijds de analytische aanpak, waarbij inzicht verworven wordt in de chemische samenstelling van essentiële oliën en de werking en toxiciteit van hun bestanddelen. Het is de wereld van de deeltjes, niet van het geheel. Anderzijds, de approche sensorielle met de langdurige observatie door ons reukzintuig, waarin het geheel van de essentiële olie (of van een ander soort plantenextract zoals een moedertinctuur) benaderd wordt.
Over die observatie wil ik het hier hebben. Christian stelt dat de manier waarop de stoomdistillatie uitgevoerd wordt (mede) bepalend is voor de kwaliteit van de essentiële olie. Hij beoordeelt de kwaliteit van het merendeel van Echte lavendel essentiële oliën die op de markt beschikbaar zijn als mediocre. Mediocre: middelmatig, maar eigenlijk meer: ondermaats, onvoldoende, met een duidelijk afkeurend tintje – gebuisd dus.
Mandy Aftel: De ondoorgrondelijke complexiteit van de montages van moleculen gecreëerd door Moeder Natuur maakt het verschil tussen twee essences (…), de ene acceptabel en de andere voortreffelijk*.
Herkenbaar? Heb je al ervaren dat de Echte lavendel essentiële olie die je in huis haalde een vlakke en monotone geur heeft, verdund lijkt, alsof deze Lavendel eenzaam in een geurloze kosmos reist?
De enige manier om te reuken en dus te weten welke geurbeleving een echte Echte lavendel kan bieden, is door meerdere essentiële oliën te ruiken. Meerdere landen van oorsprong en dus diverse biotopen, meerdere distillateurs, meerdere handelsmerken. Echte lavendel komt heus niet enkel uit de Franse Provence. Ook Spanje, Marokko, Moldavië, Bulgarije, Griekenland en de English lavender uit het Verenigd Koninkrijk staan op de kaart.
Vertaald van: La complexité insondable des assemblages de molécules créées par Mère Nature fait toute la différence entre deux essences (…), l’une acceptable et l’autre superbe.
Aftel, M. (2022). Essences & Alchimie: Un Guide du Parfum au Naturel (S. Bouasse, Trans.). Nez.
De podcast
Sentir en toute viridité door de Franse aromatherapeute Frédérique Suriya.
Het boek
Het nieuwe boek van Christian Escriva: L’Approche Sensorielle des plantes médicinales. Volume 1. Het boek telt 1200 pagina’s, kost € 120, in een uitgave van het Belgische Éditions Amyris.
Foto (c) Julius Yls @ unsplash.com
De uitdaging
Geloof me, het loont de moeite!
Om je op weg te helpen, maakte ik een infografiek voor Echte lavendel essentiële olie die je kan leiden in je reukoefeningen:
– Op de buitenrand, geordend, lees je een aantal belangrijke geurnoten in de aromatherapie. Elke geurnoot heeft een eigen kleur. Deze geurnoten zijn tevens geurfamilies, maar voor deze blog staan ze op gelijke voet.
– De gekleurde vlakken geven aan in welke mate een bepaalde geurnoot te vinden is in Echte lavendel essentiële olie.
Geen fan van Lavendel?
Hier vind je de infografieken voor (Aroma Plus):
Roomse kamille essentiële olie
– Voor Echte lavendel essentiële olie lees je dus:
- Kruid 4/5
- Hout 2/5
- Bloem: 2/5
- Fruit: 1/5
De uitdaging: speuren naar de noten. Ze zijn misschien niet in de verhouding aanwezig die je op de grafiek leest, of misschien zelfs helemaal afwezig!
- Start met een eerste flesje.
- Hou het flesje voor de neus, beweeg het heen en weer zodat de geur vlotter uit het flesje komt, ruik.
- Neem je tijd om doorheen het brede geurlandschap te wandelen: ruik je effectief fruit? hout? bloem? of enkel kruid?
- Wat ruik je echt? waarmee ik bedoel: kan je het beeld dat je had van een typische lavendelgeur opzij zetten en plaats maken voor wat je op dit moment onder de neus hebt?
- Maak notities als je dat wenst.
Herhaal de oefening met een twee en derde flesje van een andere land van oorsprong of een andere leverancier.
Vergelijk en besluit: zijn er inderdaad mediocre geuren die schril afsteken tegen absolute topgeuren? Blijft het vlak in geurland, ga dan op zoek naar producenten die wél het verschil maken.
En daar hoef je geen zotte prijzen voor te betalen. Een Echte lavendel 10 ml kost zo’n 10 à 15 euro. Er ver onder of er ver boven zit je in diverse marketing modellen waar je al dan niet een bewuste voor maakt.
Geniet.
Wens je bij te leren over geurfamilies, -kenmerken en -noten in de aromatherapie?
In Les 5 van de Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten besteden we uitgebreid aandacht aan mengen op basis van geurfamilies.
Foto (c) Julius Yls @ unsplash.com
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.