Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
4 maart 2024 - bijgewerkt op 17 maart 2024 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2024) Speuren naar geweldige essentiële oliën. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/speuren-naar-geweldige-essentiele-olien/

Speuren naar geweldige essentiële oliën

Foto (c) Julius Yls @ unsplash.com

Heb je al ervaren dat de Echte lavendel essentiële olie (of eender welke andere essentiële olie) die je in huis haalde een vlakke en monotone geur heeft, verdund lijkt, alsof deze Lavendel eenzaam in een geurloze kosmos reist?

De enige manier om te reuken en dus te weten welke geurbeleving een echte Echte lavendel kan bieden, is door meerdere essentiële oliën te ruiken. Meerdere landen van oorsprong en dus diverse biotopen, meerdere distillateurs, meerdere handelsmerken.

In dit artikel geef ik een aanzet naar de speurtocht naar geurnoten en reik ik een eenvoudig stappenplan aan.

→ Heb je een topic dat je graag op de Aroma Blog wil lezen, stuur me een e-mail: hello@geertdevuyst.be

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Ik luisterde vorige week naar de podcast Sentir en toute viridité van de Franse aromatherapeute Frédérique Suriya. Het Oxford woordenboek omschrijft viridité (viridity) als de kwaliteit of staat van groen zijn of “groenheid” en als onschuld, jeugd of frisheid. Frédérique woont in het Provençaalse Avignon (Vaucluse) waar ze met Viridiflora aromatherapie individuele sessies en workshops op maat biedt.

In april vorig jaar praatte ze met Christian Escriva over de approche sensorielle (wankel vertaald als zintuigelijke benadering) waarover ik eerder schreef in Een geurend cadeaulijstje – editie 2023

Christian zet twee werelden naast mekaar. Enerzijds de analytische aanpak, waarbij inzicht verworven wordt in de chemische samenstelling van essentiële oliën en de werking en toxiciteit van hun bestanddelen. Het is de wereld van de deeltjes, niet van het geheel. Anderzijds, de approche sensorielle met de langdurige observatie door ons reukzintuig, waarin het geheel van de essentiële olie (of van een ander soort plantenextract zoals een moedertinctuur) benaderd wordt.

Over die observatie wil ik het hier hebben. Christian stelt dat de manier waarop de stoomdistillatie uitgevoerd wordt (mede) bepalend is voor de kwaliteit van de essentiële olie. Hij beoordeelt de kwaliteit van het merendeel van Echte lavendel essentiële oliën die op de markt beschikbaar zijn als mediocre. Mediocre: middelmatig, maar eigenlijk meer: ondermaats, onvoldoende, met een duidelijk afkeurend tintje – gebuisd dus.

Mandy Aftel: De ondoorgrondelijke complexiteit van de montages van moleculen gecreëerd door Moeder Natuur maakt het verschil tussen twee essences (…), de ene acceptabel en de andere voortreffelijk*.

Herkenbaar? Heb je al ervaren dat de Echte lavendel essentiële olie die je in huis haalde een vlakke en monotone geur heeft, verdund lijkt, alsof deze Lavendel eenzaam in een geurloze kosmos reist?

De enige manier om te reuken en dus te weten welke geurbeleving een echte Echte lavendel kan bieden, is door meerdere essentiële oliën te ruiken. Meerdere landen van oorsprong en dus diverse biotopen, meerdere distillateurs, meerdere handelsmerken. Echte lavendel komt heus niet enkel uit de Franse Provence. Ook Spanje, Marokko, Moldavië, Bulgarije, Griekenland en de English lavender uit het Verenigd Koninkrijk staan op de kaart.

Vertaald van: La complexité insondable des assemblages de molécules créées par Mère Nature fait toute la différence entre deux essences (…), l’une acceptable et l’autre superbe.

Aftel, M. (2022). Essences & Alchimie: Un Guide du Parfum au Naturel (S. Bouasse, Trans.). Nez.

De podcast

Sentir en toute viridité door de Franse aromatherapeute Frédérique Suriya.

Het boek

Het nieuwe boek van Christian Escriva: L’Approche Sensorielle des plantes médicinales. Volume 1. Het boek telt 1200 pagina’s, kost € 120, in een uitgave van het Belgische Éditions Amyris.

Foto (c) Julius Yls @ unsplash.com

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ Zomerpromotie -20 EUR t.e.m. 31 aug.: € 55 i.p.v. € 75 + BTW
Gebruik cadeaubon ZOMER24P bij het afrekenen

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

De uitdaging

Geloof me, het loont de moeite!

Om je op weg te helpen, maakte ik een infografiek voor Echte lavendel essentiële olie die je kan leiden in je reukoefeningen:

– Op de buitenrand, geordend, lees je een aantal belangrijke geurnoten in de aromatherapie. Elke geurnoot heeft een eigen kleur. Deze geurnoten zijn tevens geurfamilies, maar voor deze blog staan ze op gelijke voet.

– De gekleurde vlakken geven aan in welke mate een bepaalde geurnoot te vinden is in Echte lavendel essentiële olie.

Geen fan van Lavendel?

Hier vind je de infografieken voor (Aroma Plus):

Roomse kamille essentiële olie

Ylang-ylang essentiële olie

– Voor Echte lavendel essentiële olie lees je dus:

 • Kruid 4/5
 • Hout 2/5
 • Bloem: 2/5
 • Fruit: 1/5
Infografiek geurnoten Echte lavendel - Geert De Vuyst

De uitdaging: speuren naar de noten. Ze zijn misschien niet in de verhouding aanwezig die je op de grafiek leest, of misschien zelfs helemaal afwezig!

 1. Start met een eerste flesje.
 2. Hou het flesje voor de neus, beweeg het heen en weer zodat de geur vlotter uit het flesje komt, ruik.
 3. Neem je tijd om doorheen het brede geurlandschap te wandelen: ruik je effectief fruit? hout? bloem? of enkel kruid?
 4. Wat ruik je echt? waarmee ik bedoel: kan je het beeld dat je had van een typische lavendelgeur opzij zetten en plaats maken voor wat je op dit moment onder de neus hebt?
 5. Maak notities als je dat wenst.

Herhaal de oefening met een twee en derde flesje van een andere land van oorsprong of een andere leverancier.

Vergelijk en besluit: zijn er inderdaad mediocre geuren die schril afsteken tegen absolute topgeuren? Blijft het vlak in geurland, ga dan op zoek naar producenten die wél het verschil maken.

En daar hoef je geen zotte prijzen voor te betalen. Een Echte lavendel 10 ml kost zo’n 10 à 15 euro. Er ver onder of er ver boven zit je in diverse marketing modellen waar je al dan niet een bewuste voor maakt.

Geniet.

Wens je bij te leren over geurfamilies, -kenmerken en -noten in de aromatherapie?

In Les 5 van de Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten besteden we uitgebreid aandacht aan mengen op basis van geurfamilies.

 • Maandagochtendnieuwsbrief

  Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

  Schrijf in >

Foto (c) Julius Yls @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aroma-fytotherapie.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert