Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
24 september 2023 - bijgewerkt op 30 december 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) Palmarosa, roze girly geuren en legendarische parfums. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/palmarosa-legendarische-parfums-vol-de-nuit-guerlain/

Palmarosa, roze girly geuren en legendarische parfums

Foto (c) Éditions Gallimard, cover Vol de nuit, Antoine de Saint-Exupéry, Folio

Palmarosa essentiële olie vindt door haar antimicrobiële werking, waaronder een opvallend sterke schimmelremmende werking, toepassingen in de klinische aromatherapie. In dit artikel heb ik het over de uitzonderlijke delicate bloemige geur van de essentiële olie.

Wat is jouw ervaring met Palmarosa essentiële olie? Of met bloemige parfums? Laat het me weten in een reactie onderaan ⬇

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Palmarosa essentiële olie

Palmarosa essentiële olie (EO) wordt bekomen door stoomdistillatie van het gras (bovengrondse delen) van Cymbopogon martinii var. motia, een grassoort afkomstig van Indochina.

Zoals de naam suggereert, is “Palma-rosa” te vinden in de bloemige geurfamilie die een brede waaier aan extracten groepeert. Palmarosa heeft een plaats in de subgroep Roos, naast Damascener roos, Roosgeranium en Italiaanse strobloem. Rhind beschrijft de geur als fris, zoet, delicaat, bloemig (Roos) met houtachtige, violette en olieachtige noten (Rhind, 2014).

Andere essentiële oliën van het Cymbopogon geslacht zijn:

  • Citronella van Madagaskar of Ahibero EO (Cymbopogon giganteus, bovengrondse delen)
  • Javaanse citronella EO (Cymbopogon winterianus, bovengrondse delen)
  • Lemongrass EO (Cymbopogon citratus, bovengrondse delen)
  • Kameelgras EO (Cymbopogon schoenanthus, bovengrondse delen)

Opgeleid of ervaren

Palmarosa bevat 80-90% monoterpeenalcoholen zoals geraniol (81,92%) en nerol (1,33%) en 10-20% esters waaronder geranylacetaat (8,49%) (#OF21237).

De bloemige extracten in de subgroep hebben allen ten minste één van twee bestanddelen gemeen die aan de extracten een zoet, bloemig, roosachtig, citrusaroma geven met fruitige nuances: de monoterpeenalcoholen geraniol en nerol en de benzenoïde alcohol fenylethylalcohol.

Geraniol (trans) en nerol (cis) zijn geometrische isomeren. De atomen zijn verschillend geordend aan elk uiteinde van een van hun dubbele koolstof-koolstofbindingen. In de okt.-dec.-editie van het tijdschrift aroma legt Louisa Zouioueche-Aribi, onderzoekster en docente aan de Algerijnse Université Badji Mokhtar d’Annaba dit naadloos uit. Ellena en Paillès beschrijven geraniol als de geur van “een roos nauwelijks in bloei” en fenylethylalcohol als de geur van “verwelkte rozen” (Ellena & Paillès, 2021).

Geranylacetaat is een bloemig-fruitig roosaroma.

Palmarosa in de parfumerie

Door de genoemde geurkwaliteiten vindt Palmarosa een plaats in bloemige parfums. Ik was benieuwd naar welke recente parfums inzetten op het Palmarosa geurpalet. Ik stapte een parfumerie binnen en stelde mijn vraag. De app van de winkelier leidde tot drie bloemparfums die ik hier niet ga citeren. Op de terugweg in de auto en later bij het schrijven van dit artikel liet ik het trio tot me doordringen.

Drie merknamen, drie parfums. Of Palmarosa in de piramide zit blijkt niet duidelijk. Maar het doet er niet toe. Ik haakte af. Ik geef toe, ik heb het nooit gehad met roze bloemige girly geuren. Ze doen me denken aan blonde Barbiepoppen in Pink Gingham, aan filmaffiches met Marilyn Monroe (niets mis het Marilyn) en aan flauw zeepwater. 100% zoet, bezwarend suikerig met een geurenpalet zo vlak als een Noordzeestrand.

De parfum business. Ik lees met verbazing de getuigenissen van jonge parfumeurs die er de brui aan geven. Hun passie voor het vak werd gefnuikt door de logica van moleculen, marktonderzoek en winstbejag.

Geef mij een Parfum met een hoofdletter. Een parfum dat je doet stilstaan in de straat. Stilstaan zoals de tijd.

Geef mij een Parfum met een hoofdletter. Een parfum dat je doet stilstaan in de straat. Stilstaan zoals de tijd. Of die voelt zoals een eerste kus, de ultieme grenswachter aan de poort van het geluk. Het is aantrekking en overgave, zonder aarzeling. Ook al is het parfum van de geliefde door en door gekend, de passie blijft intact. Parfums met karakter, die roekeloos mengen met de geur van de beminde huid, die omarmen zonder te vragen, elke gedachtenstroom brutaal stopzetten en aan de huid kleven zoals een tattoo.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ Zomerpromotie -20 EUR t.e.m. 31 aug.: € 55 i.p.v. € 75 + BTW
Gebruik cadeaubon ZOMER24P bij het afrekenen

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Lees verder onder de afbeelding

Foto Narcissus jonquilla (c) iStock

Vol de nuit – Guerlain

Mijn speurtocht naar parfums met het Palmarosa palet bleek allesbehalve vanzelfsprekend. Ik vermoed dat, in de geurbeschrijvingen, Palmarosa soms de plaats moet ruimen voor de “ware” Roos of andere bloemige bronnen.

En plots was er Vol de nuit (1933) van Guerlain, genoemd naar het gelijknamig boek van Antoine de Saint Exupéry, tijdgenoot van Jacques Guerlain en auteur van “Le Petit Prince”. Volgens sommige bronnen zou Palmarosa er bij kunnen horen, maar zeker is dat niet.

Waarom ik er dan toch over vertel? Ik hou van emblematische geuren. Mythische pioniers. Les légendaires. Ik verblijf sinds maanden in gezelschap van Guerlain’s L’Heure Bleue (1912). Een kanjer! met een akkoord van Anjer en Neroli als hartnoten, poederachtige noten van Iris en smaakmakende noten van Vanille, Benzoë en Tonkaboon (Dipteryx odorata).

Als L’Heure Bleue zo’n topper is, moet Vol de nuit dat ook zijn. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Vol de nuit, dat is de Jonquille (Narcissus jonquilla) uit de Narcisfamilie (Amaryllidaceae). Voor sommigen is het vooral een groene, bloemige noot met Oranjebloesem. Of een subtiele “Guerlinade” met amber en hout.

Vol de nuit op de website van Guerlain

Blending in de aromatherapie

We zijn soms stiekem jaloers op de grondstoffen van de parfumeur, niet?

De absolues van Eikenmos, Hooi en Veenreukgras doen ons dromen.

Laat ons even bij de gebruikelijke essentiële oliën blijven.

Palmarosa essentiële olie mengt heerlijk met andere bloemige geuren: Damascener roos, Roosgeranium, Italiaanse strobloem en roosachtige geuren zoals Rozenhout. Zo blijf je dus in het bloemige geurpallet.

Wens je te verbreden, meng dan Palmarosa met Australisch sandelhout EO of, voor de liefhebbers, met Patchoeli EO.

Over verbreding gesproken. In de okt.-dec.-editie van het tijdschrift aroma schrijf ik een recensie van Christian Escriva’s nieuwe boek: Fondements de l’approche sensorielle des plantes médicinales. Als geurbeleving iets voor je betekent raad ik dit boekje zeker aan.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) Éditions Gallimard, cover Vol de nuit, Antoine de Saint-Exupéry, Folio; Foto Narcissus jonquilla (c) iStock

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Ellena, Jean-Claude, & Paillès, Lionel (2021). Petit lexique des amateurs épris d’odeurs et de parfums. Actes Sud. https://www.actes-sud.fr/catalogue/arts/petit-lex ...
Boek Frans Beginner
Rhind, J. P. (2014). Listening to scent. Singing Dragon. https://uk.singingdragon.com/products/listening-t ...
Boek Engels Beginner
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aroma-fytotherapie.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert