Palmarosa, roze girly geuren en legendarische parfums
Foto (c) Éditions Gallimard, cover Vol de nuit, Antoine de Saint-Exupéry, Folio
Palmarosa essentiële olie vindt door haar antimicrobiële werking, waaronder een opvallend sterke schimmelremmende werking, toepassingen in de klinische aromatherapie. In dit artikel heb ik het over de uitzonderlijke delicate bloemige geur van de essentiële olie.
Wat is jouw ervaring met Palmarosa essentiële olie? Of met bloemige parfums? Laat het me weten in een reactie onderaan ⬇
Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen
Palmarosa essentiële olie
Palmarosa essentiële olie (EO) wordt bekomen door stoomdistillatie van het gras (bovengrondse delen) van Cymbopogon martinii var. motia, een grassoort afkomstig van Indochina.
Zoals de naam suggereert, is “Palma-rosa” te vinden in de bloemige geurfamilie die een brede waaier aan extracten groepeert. Palmarosa heeft een plaats in de subgroep Roos, naast Damascener roos, Roosgeranium en Italiaanse strobloem. Rhind beschrijft de geur als fris, zoet, delicaat, bloemig (Roos) met houtachtige, violette en olieachtige noten (Rhind, 2014).
Andere essentiële oliën van het Cymbopogon geslacht zijn:
- Citronella van Madagaskar of Ahibero EO (Cymbopogon giganteus, bovengrondse delen)
- Javaanse citronella EO (Cymbopogon winterianus, bovengrondse delen)
- Lemongrass EO (Cymbopogon citratus, bovengrondse delen)
- Kameelgras EO (Cymbopogon schoenanthus, bovengrondse delen)
Opgeleid of ervaren
Palmarosa bevat 80-90% monoterpeenalcoholen zoals geraniol (81,92%) en nerol (1,33%) en 10-20% esters waaronder geranylacetaat (8,49%) (#OF21237).
De bloemige extracten in de subgroep hebben allen ten minste één van twee bestanddelen gemeen die aan de extracten een zoet, bloemig, roosachtig, citrusaroma geven met fruitige nuances: de monoterpeenalcoholen geraniol en nerol en de benzenoïde alcohol fenylethylalcohol.
Geraniol (trans) en nerol (cis) zijn geometrische isomeren. De atomen zijn verschillend geordend aan elk uiteinde van een van hun dubbele koolstof-koolstofbindingen. In de okt.-dec.-editie van het tijdschrift aroma legt Louisa Zouioueche-Aribi, onderzoekster en docente aan de Algerijnse Université Badji Mokhtar d’Annaba dit naadloos uit. Ellena en Paillès beschrijven geraniol als de geur van “een roos nauwelijks in bloei” en fenylethylalcohol als de geur van “verwelkte rozen” (Ellena & Paillès, 2021).
Geranylacetaat is een bloemig-fruitig roosaroma.
Palmarosa in de parfumerie
Door de genoemde geurkwaliteiten vindt Palmarosa een plaats in bloemige parfums. Ik was benieuwd naar welke recente parfums inzetten op het Palmarosa geurpalet. Ik stapte een parfumerie binnen en stelde mijn vraag. De app van de winkelier leidde tot drie bloemparfums die ik hier niet ga citeren. Op de terugweg in de auto en later bij het schrijven van dit artikel liet ik het trio tot me doordringen.
Drie merknamen, drie parfums. Of Palmarosa in de piramide zit blijkt niet duidelijk. Maar het doet er niet toe. Ik haakte af. Ik geef toe, ik heb het nooit gehad met roze bloemige girly geuren. Ze doen me denken aan blonde Barbiepoppen in Pink Gingham, aan filmaffiches met Marilyn Monroe (niets mis het Marilyn) en aan flauw zeepwater. 100% zoet, bezwarend suikerig met een geurenpalet zo vlak als een Noordzeestrand.
De parfum business. Ik lees met verbazing de getuigenissen van jonge parfumeurs die er de brui aan geven. Hun passie voor het vak werd gefnuikt door de logica van moleculen, marktonderzoek en winstbejag.
Geef mij een Parfum met een hoofdletter. Een parfum dat je doet stilstaan in de straat. Stilstaan zoals de tijd.
Geef mij een Parfum met een hoofdletter. Een parfum dat je doet stilstaan in de straat. Stilstaan zoals de tijd. Of die voelt zoals een eerste kus, de ultieme grenswachter aan de poort van het geluk. Het is aantrekking en overgave, zonder aarzeling. Ook al is het parfum van de geliefde door en door gekend, de passie blijft intact. Parfums met karakter, die roekeloos mengen met de geur van de beminde huid, die omarmen zonder te vragen, elke gedachtenstroom brutaal stopzetten en aan de huid kleven zoals een tattoo.
→ Lees verder onder de afbeelding
Foto Narcissus jonquilla (c) iStock
Vol de nuit – Guerlain
Mijn speurtocht naar parfums met het Palmarosa palet bleek allesbehalve vanzelfsprekend. Ik vermoed dat, in de geurbeschrijvingen, Palmarosa soms de plaats moet ruimen voor de “ware” Roos of andere bloemige bronnen.
En plots was er Vol de nuit (1933) van Guerlain, genoemd naar het gelijknamig boek van Antoine de Saint Exupéry, tijdgenoot van Jacques Guerlain en auteur van “Le Petit Prince”. Volgens sommige bronnen zou Palmarosa er bij kunnen horen, maar zeker is dat niet.
Waarom ik er dan toch over vertel? Ik hou van emblematische geuren. Mythische pioniers. Les légendaires. Ik verblijf sinds maanden in gezelschap van Guerlain’s L’Heure Bleue (1912). Een kanjer! met een akkoord van Anjer en Neroli als hartnoten, poederachtige noten van Iris en smaakmakende noten van Vanille, Benzoë en Tonkaboon (Dipteryx odorata).
Als L’Heure Bleue zo’n topper is, moet Vol de nuit dat ook zijn. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Vol de nuit, dat is de Jonquille (Narcissus jonquilla) uit de Narcisfamilie (Amaryllidaceae). Voor sommigen is het vooral een groene, bloemige noot met Oranjebloesem. Of een subtiele “Guerlinade” met amber en hout.
Blending in de aromatherapie
We zijn soms stiekem jaloers op de grondstoffen van de parfumeur, niet?
De absolues van Eikenmos, Hooi en Veenreukgras doen ons dromen.
Laat ons even bij de gebruikelijke essentiële oliën blijven.
Palmarosa essentiële olie mengt heerlijk met andere bloemige geuren: Damascener roos, Roosgeranium, Italiaanse strobloem en roosachtige geuren zoals Rozenhout. Zo blijf je dus in het bloemige geurpallet.
Wens je te verbreden, meng dan Palmarosa met Australisch sandelhout EO of, voor de liefhebbers, met Patchoeli EO.
Over verbreding gesproken. In de okt.-dec.-editie van het tijdschrift aroma schrijf ik een recensie van Christian Escriva’s nieuwe boek: Fondements de l’approche sensorielle des plantes médicinales. Als geurbeleving iets voor je betekent raad ik dit boekje zeker aan.
Foto (c) Éditions Gallimard, cover Vol de nuit, Antoine de Saint-Exupéry, Folio; Foto Narcissus jonquilla (c) iStock
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.