Spring naar de inhoud
Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
3 juli 2023 - bijgewerkt op 3 juli 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) Roosgeranium, de opkikker!. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/roosgeranium-essentiele-olie-de-opkikker/

Roosgeranium, de opkikker!

Foto Laitche public domain.

In hun gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek gepubliceerd in EXPLORE op 20 juni 2023 onderzoekt een Iraans team uit Khorramabad de werking van een enkele druppel Roosgeranium essentiële olie (Pelargonium graveolens) op de vermoeidheid en de slaapkwaliteit van intensive care verpleegkundigen tijdens de Covid-19-pandemie.

Ze besluiten dat inhalatie van Roosgeranium essentiële olie de vermoeidheid van verpleegkundigen op de intensive care kan verminderen. Ondanks de werkzaamheid bij vermoeidheid kon de uitgevoerde inhalatie de slaapkwaliteit niet verbeteren (Karimi et al., 2023).

Dit is een artikel voor lezers “Opgeleid of ervaren”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Algemene Voorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen.

Studieopzet

In de dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie worden 84 verpleegkundigen, werkzaam in zeven ziekenhuizen verbonden aan de University of Medical Sciences, uitgenodigd een druppel Roosgeranium essentiële olie (Pelargonium graveolens), verdund aan 50% in een (niet gespecificeerde) basisolie, aangebracht op een donker linnen doekje, tussen hun mondmasker en een daaroverheen aangebracht chirurgisch masker te plaatsen. Deze werkwijze dien je te zien in de context van de woedende Covid-pandemie. In de controlegroep wordt geraffineerde zonnebloemolie gebruikt.

De proefpersonen doen dit tijdens drie opeenvolgende shifts (ochtend of avond) en twee maal 20 min. per shift. De geur werd dus gedurende 20 minuten ingeademd met een normale ademhaling.

De essentiële olie werd bekomen van het blad en de stengels van Pelargonium graveolens planten uit de weilanden van het noordwesten van Iran (West Azerbeidzjan, Urmia).

De verpleegkundigen noteerden hun vermoeidheidsscore aan de hand van de Visueel Analoge Vermoeidheidsschaal (Visual Analog Fatigue, VAS) 30 minuten voor het inademen van de geur, tijdens en 60 min erna.

Op de dag van de interventie noteerden de deelnemers slaapkwaliteit ervaren tijdens de voorbije nacht aan het hand van de VSH Slaapschaal (Verran and Snyder-Halpern Sleep Scale).

Besluit

De onderzoekers besluiten dat inhalatie van Roosgeranium essentiële olie de vermoeidheid van verpleegkundigen op de intensive care kan verminderen.

De onderzoekers besluiten dat inhalatie van Roosgeranium essentiële olie de vermoeidheid van verpleegkundigen op de intensive care kan verminderen. Ondanks de werkzaamheid bij vermoeidheid kon de uitgevoerde inhalatie de slaapkwaliteit niet verbeteren.

Karimi, N., Hasanvand, S., Beiranvand, A., Gholami, M., & Birjandi, M. (2023). The Effect of Aromatherapy with Pelargonium graveolens (P. graveolens) on the Fatigue and Sleep Quality of Critical Care Nurses during the Covid‑19 Pandemic: A Randomized Controlled TrialEXPLORE. https://doi.org/10.1016/j.explore.2023.06.006

Pelargonium essentiële oliën in de aromatherapie

De in bovenstaand onderzoek gebruikte Pelargonium graveolens is minder gebruikelijk in de alledaagse aromatherapie. Deze Pelargonium of kortweg Geranium essentiële olie wordt bekomen door distillatie van het blad van Pelargonium graveolens. Sommige auteurs noteren de hybride Pelargonium x asperum als synoniem voor Pelargonium graveolens.

In de aromatherapie zijn twee essentiële oliën (EO) gebruikelijk, beide bekomen van de bloeiende toppen van cultivars van Pelargonium x asperum:

1/ Roosgeranium of Rozengeranium “bourbon” essentiële olie wordt bekomen door distillatie van het blad van Pelargonium x asperum ‘bourbon’ (of Pelargonium x asperum cv. bourbon, synoniem: Pelargonium x asperum ‘rosat’). De cultivar ‘bourbon’ is genaamd naar de oude benaming van het Franse eiland Réunion: Île Bourbon. Bourbon is de eigennaam van een familie die over het eiland regeerde in de 17e eeuw. De juiste schrijfwijze zou dus Pelargonium x asperum ‘Bourbon’ zijn (Bourbon met een hoofdletter). Pelargonium x asperum is een hybride van Pelargonium graveolens en Pelargonium radens.

2/ Egyptische Rozengeranium essentiële olie wordt bekomen door distillatie van het blad van Pelargonium x asperum ‘Egypte’ (of Pelargonium x asperum cv. Egypte). Pelargonium x asperum is een hybride van Pelargonium graveolens en Pelargonium radens.

Wist je dat?

Het typisch rozenaroma van Rozengeranium EO is te danken aan de verhouding van het koppel geraniol/nerol (voor Rozengeranium ‘Bourbon’ EO: 13,09% / 0,77%) en de monoterpeenalcohol citronellol in combinatie met zijn ester citronellyl formiaat, goed voor een derde van de samenstelling (23,84% resp. 9,14%).

aroma Tijdschrift 2023-02

Roosgeranium maakt deel uit van een trio essentiële oliën dat haar diensten bewijst bij de afweer van muggen en de muggebeet verzacht. Ontdek de zomerroller “Muggen: voorkomen en genezen met essentiële oliën” in de juni-sept. 2023 editie van aroma.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ video on-demand opleiding

✓ Deze opleiding is beschikbaar op 10 juni 2024.

→ Je kan ze bestellen in voorafbestelling met korting tot 10 juni:
Voorafbestelling € 29 i.p.v. € 75 + BTW

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Lees verder onder de afbeelding

Foto Laitche public domain.

Bespreking

Eerder onderzoek geeft aan dat inhalatie van Roosgeranium essentiële olie (Pelargonium graveolens) een angstverminderende werking vertoont. De drievoudig blinde, gerandomiseerde klinische studie door Shirzadegan toont verminderde angst bij patiënten met een acuut myocardinfarct (Shirzadegan et al., 2017, in perspectief geplaatst in Lizarraga-Valderrama, 2021).

Uit een recente studie door Pálsdóttir et al. (2021) blijkt dat de geur van de natuur en met name de rozengeur van Pelargonium graveolens ‘Dr. Westerlund’ positieve associaties, emoties en fysieke reacties oproept bij proefpersonen die herstellen van stressgerelateerde mentale stoornissen. De geurervaring van planten kan stressvermindering faciliteren en het mentaal herstel in een real-life context ondersteunen.

De geurervaring van planten kan stressvermindering faciliteren en het mentaal herstel in een real-life context ondersteunen.

Hun studie is een longitudinaal uitgevoerde case-study over een periode van 5 jaar bij proefpersonen met stressgerelateerde psychische aandoeningen, waarin de percepties van de deelnemers van een tuin-geurlandschap worden onderzocht na het doorlopen van 12 weken revalidatie in de natuur van de Zweedse Alnarp Rehabilitation Garden.

Die werking is trouwens niet exclusief toe te schrijven aan Roosgeranium essentiële olie, maar is ook aangetoond bij andere bloemaroma’s. Uit de gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie door Emadikhalaf et al. eerder dit jaar met Roos en Lavendel blijkt dat aromatherapie met rozengeur een positief effect heeft op de werkstress van verpleegkundigen aan het einde van de vierde week van het onderzoek (Emadikhalaf et al., 2023).

Roosgeranium essentiële olie toegepast via inhalatie kunnen we, naast haar talloze andere therapeutische eigenschappen, dus zeker toevoegen aan het hoofdstuk “Zenuwstelsel“, met een ondersteunende werking bij stress, rusteloosheid, angst, stemmingsstoornissen en vermoeidheid.

Literatuur

Je vindt de literatuurlijst onderaan dit artikel.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto Laitche public domain.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Emadikhalaf, M., Ghods, A. A., Sotodeh-asl, N., Mirmohamadkhani, M., & Vaismoradi, M. (2023). Effects of Rose and Lavender Scent on Nurses’ Job Stress: A Randomized Controlled Trial. EXPLORE. https://doi.org/10.1016/j.explore.2023.01.002
Artikel Engels Opgeleid
Karimi, N., Hasanvand, S., Beiranvand, A., Gholami, M., & Birjandi, M. (2023). The Effect of Aromatherapy with Pelargonium graveolens (P. graveolens) on the Fatigue and Sleep Quality of Critical Care Nurses during the Covid‑19 Pandemic: A Randomized Controlled Trial. EXPLORE. https://doi.org/10.1016/j.explore.2023.06.006
Artikel Engels Opgeleid
Lizarraga-Valderrama L. R. (2021). Effects of essential oils on central nervous system: Focus on mental health. Phytotherapy Research, 35(2), 657–679. https://doi.org/10.1002/ptr.6854
Artikel Engels Opgeleid
Pálsdóttir, A. M., Spendrup, S., Mårtensson, L., & Wendin, K. (2021). Garden Smellscape–Experiences of Plant Scents in a Nature‑Based Intervention. Frontiers in Psychology, 12. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.667957
Artikel Engels Opgeleid
Shirzadegan, R., Gholami, M., Hasanvand, S., Birjandi, M., & Beiranvand, A. (2017). Effects of geranium aroma on anxiety among patients with acute myocardial infarction: A triple‑blind randomized clinical trial. Complementary Therapies in Clinical Practice, 29, 201–206. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2017.10.005
Artikel Engels Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert