Spring naar de inhoud
Opleiding Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen - Online interactieve live-stream in 5 avonden - Start 6 nov. Programma & inschrijven
19 juli 2018 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (19 juli 2018) Muggen: voorkomen en genezen met 3 essentiële oliën. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/muggen-essentiele-olie-aromatherapie/
Essentiële oliën voor de huid

Muggen: voorkomen en genezen met 3 essentiële oliën

jake-sloop-276546-16x9.jpg

Foto (c) Jake Sloop @ unsplash.com

In een reeks artikels zet ik een selectie van aromatische plantenextracten in de kijker die onlosmakelijk verbonden zijn met onze huid.

Een aantal essentiële oliën (EO) biedt door hun repulsieve werking bescherming tegen muggenbeten en prikken van andere insecten. De directe toepassing op de huid blijft de meest efficiënte manier om zich preventief te beschermen tegen muggenbeten. Ook eens het kwaad geschied bieden dezelfde EO soelaas.

Voor eerste hulp ingrepen die via externe toepassing (op de huid) ondersteuning bieden bij beten van een aantal insectensoorten, lees ook: Eerste hulp bij insectenbeten

De essentiële oliën

Rozengeranium (Egyptische) EO (Pelargonium x asperum, blad)

Rozengeranium (Egyptische) EO en Rozengeranium ‘bourbon’ EO worden bekomen door distillatie van het blad van Pelargonium x asperum, resp. Pelargonium x asperum ‘bourbon’, een doorlevende plant afkomstig uit Egypte en China. De cultivar ‘bourbon’ levert Rozengeranium ‘bourbon’ EO en is genaamd naar de oude benaming van het Franse eiland Réunion: Île Bourbon. Beide oliën hebben een roosachtig parfum dat perfect combineert met aroma’s van het Citrus geslacht.

Citroeneucalyptus EO (Corymbia citriodora of Eucalyptus citriodora CT citronellal, blad)

Citroeneucalyptus EO en Javaanse citronella EO (zie verder) vormen dé klassiekers bij de preventieve afweer van muggen. In dit artikel citeer ik een formule uit het boek “Aromatherapie – Verzorging met essentiële oliën” (Baudoux, 2003, p. 67) waarin de auteur beide oliën combineert met Egyptische rozengeranium EO voor toepassing op de huid.

Citroeneucalyptus EO wordt gewonnen door stoomdistillatie van de bladeren van Corymbia citriodora of Eucalyptus citriodora, een witbloemige Eucalyptus oorspronkelijk afkomstig uit Australië, die ook in Indië, Vietnam, China en Madagaskar geteeld wordt.

Deze Eucalyptus verschilt van de populaire Eucalyptus globulus EO (Eucalyptus globulus, blad) en is onder meer herkenbaar aan de citroengeur in de bladeren, afkomstig van het terpeenalcohol citronnellol (noteer: -ol) en de terpeen aldehyde citronnellal (noteer: -al).

Javaanse citronella EO (Cymbopogon winterianus, bovengronds delen)

Javaanse citronella EO wordt gewonnen door stoomdistillatie van het gras van Cymbopogon winterianus, een Indonesische wintervaste grassoort met een citroenachtige geur die aanleunt bij het aroma van Citroenmelisse EO.

Net zoals bij Citroeneucalyptus EO, is ook bij Javaanse citronella EO de citroengeur afkomstig van het terpeenalcohol citronnellol (noteer: -ol) en de terpeen aldehyde citronnellal (noteer: -al).

Optioneel

Curatief (na de beet) kan je Pepermunt (Mentha x piperita) EO of Akkermunt EO (Mentha arvensis) gebruiken als pijnstiller, toegepast op de huid.

Opgelet: bij het gebruik van Mentha essentiële oliën gelden een aantal aandachtspunten. Lees: Munt in de aromatherapie

Foto (c) Jake Sloop @ unsplash.com

Toepassingen

Met 1 essentiële olie

Kies 1 olie, naar voorkeur, uit:

 • Rozengeranium (Egyptische) EO (Pelargonium x asperum, blad)
 • Javaanse citronella EO (Cymbopogon winterianus, bovengrondse delen)
 • Citroeneucalyptus EO (Corymbia citriodora of Eucalyptus citriodora CT citronellal, blad)

Preventief (repulsief)

4 tot 5 maal daags, of op het moment van blootstelling:

 • druppel 2 tot 3 druppels plantaardige olie in je handpalm, bijvoorbeeld Zoete amandelolie (Prunus amygdalus), Abrikozenpitolie (Prunus armeniaca) of Arganolie (Argania spinosa),
 • voeg er 1 tot 2 druppels van de gekozen essentiële olie aan toe,
 • verspreid het mengsel over de blootgestelde lichaamsdelen.

Vermijd ten allen tijde contact van de oliën met de ogen en gevoelige huidzones. Was je handen na elke toepassing. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Curatief

 • Druppel 2 tot 3 druppels plantaardige olie in je handpalm, bijvoorbeeld Zoete amandelolie (Prunus amygdalus), Abrikozenpitolie (Prunus armeniaca) of Arganolie (Argania spinosa),
 • voeg er 1 tot 2 druppels van de gekozen essentiële olie aan toe,
 • breng 1 tot 2 druppels aan op de muggenbeet, puur of gemengd met een plantaardige olie.

Herhaal meermaals daags.

Je kan ook kiezen voor een drager met een grotere viscositeit die meer “afdekkend” zal zijn, zodat het contact van de essentiële olië met de beet versterkt en verlengd wordt. Kies bijvoorbeeld voor Karite boter (Vitellaria paradoxaButyrospermum parkii).

Indien gewenst kan je, na het aanbrengen van je olie, bijkomend een druppel Pepermunt (Mentha x piperita) EO of Akkermunt EO (Mentha arvensis) op de beet druppelen. Opgelet: bij het gebruik van Mentha essentiële oliën gelden een aantal aandachtspunten. Lees: Munt in de aromatherapie

Vermijd ten allen tijde contact van de oliën met de ogen en gevoelige huidzones. Was je handen na elke toepassing. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Plan je opleidingen

– SEPT.-OKT. 2023 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 5de editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 25 sept., 2+9+16+23 okt. 2023 Info & inschrijven

– NOV-DEC 2023 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 6de editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023 Info & inschrijven

– FEB-MAART 2024 –

Zwangerschapsmassage & postnatale massage

Dagopleiding van 3 dagen op dinsdagen 9-17u (6u30 lesuren per dag, totaal 19u30 lesuren), met Herlinde Salaerts en Geert De Vuyst.

→ op locatie Lente-editie 2024: 20+27 februari en 5 maart 2024 Info & inschrijven

Locatie: Lotus Relaxatiecentrum (Lauwe, BE) – Google Maps

Met een mengsel van essentiële oliën

Je kan er ook voor kiezen een mengsel (synergie) te maken met de drie essentiële oliën.

Gebruik een glazen flesje of een roller van 10 ml, te koop in handelszaken of bij de apotheek.

Voeg het genoemde aantal druppels van elke essentiële oliën toe aan je flesje (Baudoux, D., 2003, p. 67):

 • Rozengeranium (Egyptische) EO (Pelargonium x asperum, blad) 3 dr
 • Javaanse citronella EO (Cymbopogon winterianus, bovengrondse delen) 1 dr
 • Citroeneucalyptus EO (Corymbia citriodora of Eucalyptus citriodora CT citronellal, blad) 2 dr

Vul je flesje aan QSP 10 ml (vul aan tot 10 ml) met een plantaardige olie, bijvoorbeeld Zoete amandelolie (Prunus amygdalus), Abrikozenpitolie (Prunus armeniaca) of Arganolie (Argania spinosa), of een dragerolie naar keuze.

Preventief (repulsief)

4 tot 5 maal daags, of op het moment van blootstelling, een 10-tal druppels verspreiden over de blootgestelde lichaamsdelen.

Vermijd ten allen tijde contact van de oliën met de ogen en gevoelige huidzones. Was je handen na elke toepassing. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Curatief

Breng 1 tot 2 druppels aan op de muggenbeet. Herhaal meermaals daags.

Je kan ook kiezen voor een drager met een grotere viscositeit die meer “afdekkend” zal zijn, zodat het contact van de essentiële oliën met de beet versterkt en verlengd wordt. Kies bijvoorbeeld voor Karite boter (Vitellaria paradoxaButyrospermum parkii).

Indien gewenst kan je, na het aanbrengen van je mengsel, bijkomend een druppel Pepermunt (Mentha x piperita) EO of Akkermunt EO (Mentha arvensis) op de beet druppelen. Opgelet: bij het gebruik van Mentha essentiële oliën gelden een aantal aandachtspunten. Lees: Munt in de aromatherapie

Vermijd ten allen tijde contact van de oliën met de ogen en gevoelige huidzones. Was je handen na elke toepassing. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

 • Maandagochtendnieuwsbrief

  Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

  Schrijf in >

Toxiciteiten en voorzorgen

Huidsensibilisatie

Huidsensibilisatie (allergische contactdermatitis) wordt veroorzaakt door stoffen (huidallergenen) die na huidcontact een allergische reactie veroorzaken.

Javaanse citronella EO bevat citronellol en geraniol, beide allergene geurstoffen. Citroeneucalyptus EO bevat citronellol, een allergene geurstof.

De EU-cosmeticaverordening 1223/2009 verplicht de vermelding van specifieke allergenen op het etiket van producten die deze allergenen bevatten wanneer ze als cosmetica (niet als voedingssupplementen) op de markt worden gebracht. De verordening waarschuwt voor de mogelijke risico’s van allergische reacties (allergische contactdermatitis) door productetikettering op te leggen voor een reeks stoffen, in verhouding tot hun concentraties in het eindproduct. Verdunning in een dragerolie sluit een mogelijke allergische reactie mogelijk niet uit.

Huidirritatie

Javaanse citronella EO en Citroeneucalyptus EO bevatten een hoge concentratie aldehyden, waardoor een risico op huidirritatie bestaat.

Huidirritatie is de in de aromatherapie gebruikelijke benaming voor irritatief contacteczeem (ortho-ergisch eczeem, Engels: irritant contact dermitis). Irritatie van de huid kan leiden tot irritatief contacteczeem. Vier biochemische families vragen je aandacht: aldehyden, fenolen, fenolmethylethers en monoterpenen.

Munt

Bij het gebruik van Mentha essentiële oliën gelden een aantal aandachtspunten. Lees: Munt in de aromatherapie

Literatuur

Baudoux, D. (2003). Aromatherapie Verzorging met essentiële oliën. Brussel: Editions Amyris.

Baudoux, D., & Zhiri, A. (2010). Les cahiers pratiques d’aromathérapie selon l’école française – Volume 2 – Dermatologie.