Spring naar de inhoud
Opleiding Natuurlijke antwoorden op stress en slaapproblemen in Lauwe (België) op zaterdag 25 maart 2023 Info & inschrijven
5 oktober 2021 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (5 oktober 2021) Essentiële oliën bij musculoskeletale pijn (OrthoFyto 5/21, oktober 2021). Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/essentiele-olien-bij-musculoskeletale-pijn-orthofyto/

Essentiële oliën bij musculoskeletale pijn
(OrthoFyto 5/21, oktober 2021)

De pijnstillende actie van essentiële oliën gerelateerd aan krampstilling

Dit artikel is gepubliceerd in OrthoFyto 5/21, 5 oktober 2021*, het vaktijdschrift in Nederland en België voor artsen, therapeuten en (para)medische professionals werkzaam of geïnteresseerd in preventieve gezondheidszorg en integratieve geneeskunde.

* gedrukt tijdschrift (abonnement) en beschikbaar als PDF op de website van OrthoFyto.

Dit is een artikel voor lezers “Expert”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Vormen essentiële oliën een volwaardige complementaire modaliteit voor pijnbestrijding bij musculoskeletale aandoeningen?

Formuleringen uit de Ayurveda, de Chinese geneeskunde en het Franse pionierswerk in de aromatherapie zetten aromatische planten en hun extracten in bij spier-, pees- en gewrichtsaandoeningen. Ondanks het wijdverspreid gebruik blijkt een therapeutische toepassing allesbehalve evident.

In dit artikel nemen we drie biochemische bestanddelen onder de loep die gekend staan voor een analgetische werking op spierweefsel, gerelateerd aan een krampstillende actie bij cutane toepassing: menthol, kamfer en estragol. De toxiciteit van bepaalde bestanddelen bemoeilijkt de therapeutische toepassing en bijkomend inzicht is vereist in de nog grotendeels onbegrepen cutane toepassing.

Plan je opleidingen

Natuurlijke antwoorden op stress en slaapproblemen (Niveau 2)

Opleiding van 1 dag, 9u30-17u (6u lesuren) met Geert De Vuyst, Tine Callebaut (Unicorn your Life), Sorien Staelens (Soria Bel).

op locatie Lente-editie 2023: zaterdag 25 maart 2023 Info & inschrijven

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1)

Opleiding van 5 avonden, 19-21u (10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 25 sept., 2+9+16+23 okt. 2023 Info & inschrijven

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2)

Opleiding van 5 avonden, 19-21u (10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023 Info & inschrijven

Foto (c) Klara Kulikova @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Literatuur

De Vuyst, G. (2021). Essentiële oliën bij musculoskeletale pijn. OrthoFyto, 2021(2021/5), 19–23.
Artikel Nederlands Opgeleid

Welkom op de Aroma Blog

Wegwijs in geurbeleving, essentiële oliën, aromatische plantenextracten en toepassingen van de aromatherapie en de fytotherapie.