Spring naar de inhoud
Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
23 januari 2022 - bijgewerkt op 23 oktober 2022 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2022) De winteropk(r)ikkers: feel-good aromatherapie in de wintermaanden. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/winteropkrikkers-feel-good-winter-aromatherapie/

De winteropk(r)ikkers:
feel-good aromatherapie in de wintermaanden

Juno, gekweld toen zij zag dat Jupiter zonder haar hulp het leven had geschonken aan Minerva, besluit dat ze op haar beurt een kind wil krijgen zonder vader. Flora helpt haar stiekem door haar een bloem aan te reiken. Het aanraken van de bloem volstaat om een kind te krijgen!  Ovidius (2022)

Foto hert niks @ unsplash.com

De januarimaand brengt vernieuwde hoop op een zonnige en warme lente, maar de kans bestaat dat het uitblijvend zonlicht op je gemoed is gaan inwerken. In dit artikel geef ik mijn top drie mee van dingen die mezelf helpen om zowel de natuurlijke rust, waartoe de wintermaanden ons uitnodigen, als de lage temperaturen en het gebrek aan zonlicht door te komen met een positieve mindset. En in die top drie kunnen essentiële oliën niet ontbreken. Op naar de lente!

Werk je al therapeut(e) met toekomstige ouders met een kinderwens? Plak een link naar je website in een reactie onderaan dit artikel (klik hier) en schrijf een paar woorden over wat je aanbiedt. Zo vinden lezers hun weg.

De lente

La Primavera (de lente) is een schilderwerk door Sandro Botticelli uit de periode 1478-1482. Op het schilderij zijn een aantal illustere figuren uit de Griekse en Romeinse mythologie verzameld (foto verderop deze pagina):

 • Mercurius (Hermes), god van de handel, die mensen in slaap kan brengen en weer wekken;
 • de drie Gratiën (godinnen die voor vreugde, schoonheid en harmonie zorgen);
 • Venus (Aphrodite, godin van de liefde), met boven haar Cupido (Eros, Amor, god van de liefde);
 • Flora (onze heldin, lees verder);
 • de aardnimf Kloris en
 • Zefier, een van de vier Winden.

In “Fasti” vertelt Ovidius hoe Flora, de godheid van bloemen en lente, Juno (de vrouw van Jupiter) aan een kind hielp (Ovidius, 2021, p. 123-124).

Wie is Flora? Flora presenteert zichzelf aan Zefier als Kloris, een nimf van het Eiland van de Gezegenden. Haar schoonheid verleidt Zephyr, waarop hij haar huwt en haar “met bloemen bezaait”. Flora is verbonden met de lente, met schoonheid, met het leven, omringd door de Horae (de godinnen van de seizoenen) en de Gratiën.

Juno, gekweld toen zij zag dat Jupiter zonder haar hulp het leven had geschonken aan Minerva, besluit dat ze op haar beurt een kind wil krijgen zonder vader. Flora helpt haar stiekem met haar bloemenkunst: ze legt een bloem tegen Juno’s borst. Het contact met de bloem volstaat om een kind te krijgen! Zo bereikt Juno Thracië, een gebied in Noord-Griekenland, waar ze de god Mars baart.

De lentemaand maart is genoemd naar deze god Mars en Flora leende haar naam voor het Nederlandse woord flora, waarmee de planten van een bepaald gebied bedoeld wordt.

Foto van werk van Sandro Botticelli, Public domain, via Wikimedia Commons

Mijn top drie voor een positieve mindset

Richt je aandacht op schoonheid

Richt je aandacht op schoonheid. Dat kan je doen door stil te staan bij dingen die je een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld: ik hou van poëzie, filosofie, de Nocturnes van Chopin, het universum van Murakami, (goeie) koffie, de donkere rode wijnen uit het Franse Sud-Ouest, de stilte van een vroege ochtend, diepgang in de verbinding met anderen en de aroma’s van Myrrhe, Saro en Bergamotmunt. Je kan ook stilstaan bij een gevoel van dankbaarheid om de mensen die je omringen.

Waar hou jij van?

Blijf in verbinding

Blijf in verbinding. Ben je geneigd je in je knusse zetel te nestelen, in afwachting van een stralende zon? Dan kan je daar volop van genieten, want dat is wat ook de natuur doet in de wintermaanden, of je kan met een dagelijks telefoontje in contact blijven met je familie en vrienden. Make the call!

Neem je dagelijkse porties gezondheid

Neem de tijd voor je dagelijkse porties gezondheid: bewegen in de buitenlucht, yoga, mediatie, gezonde voeding … wat het ook voor jou mag betekenen. Ook al “vergeet” ik soms een portie (bijvoorbeeld het kwik onder de 10° zakt), ik weet dat overslaan geen optie is.

Voeg aan je dagelijkse routines een nieuwe gewoonte toe: train je geurbeleving.

De wetenschap leert ons dat verwerking van onze emoties en van onze geurwaarneming gemeenschappelijke hersenstructuren heeft: amygdala, hippocampus, insula, anterieure cingulate cortex en orbitofrontale cortex.

De wetenschap leert ons dat verwerking van onze emoties en van onze geurwaarneming gemeenschappelijke hersenstructuren heeft: amygdala, hippocampus, insula, anterieure cingulate cortex en orbitofrontale cortex. Deze nauwe anatomische relatie verklaart de nauwe band die we ervaren tussen wat geuren met ons doen en onze emoties (Soudry et al., 2011).

Een tiental minuten volstaat om jezelf drie directe voordelen cadeau te doen:

 • De sensoriële ervaring van het geurzintuig heeft zowel een directe emotionele respons (je voelen) als een cognitieve interpretatie (zoals het herkennen of benoemen van een geur) tot gevolg, beide mede bepaald door je individueel olfactorisch geheugen (de geuren die je hebt opgeslaan en de context van je geurbeleving).
 • Vervolgens blijkt het stimuleren van het geurzintuig een impact te hebben op een aantal cognitieve functies, zoals geheugen, spraak en beweging. Hoewel onze kennis over de werkingsmechanismen op heden beperkt is, bestaat er een duidelijke band tussen ons “geurvermogen” en specifieke hersenfuncties.
 • Tot slot kan je geurbeleving ervaren als een vorm van mindfulness. Door je aandacht bewust te richten op een geur kom je los van je gedachtestroom en kan je in “bewustzijn” verblijven. De voordelen van mindfulness voor het welbevinden zijn legio en uitgebreid bestudeerd.

In de Aroma Talk “Reuktraining met essentiële oliën” ontdek je een doe-het-zelfprotocol waarin je gebruik maakt van essentiële oliën, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek. Hoe kies je de essentiële oliën? Hoe vaak oefen je dagelijks? … De 2de editie 2022 heeft online plaats op woe. 20 april 2022, 19-20u.

Niet overtuigd? Laat je inspireren door de Japanse yuzu-yu traditie. Het fameuze yuzu-yu bad heeft jaarlijks plaats op de winterzonnewende (Toji) in publieke badplaatsen (Sento). Yuzu vruchten, drijvend in het badwater, loodsen je met hun opmonterend aroma doorheen de donkerste tijd van het jaar.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ video on-demand opleiding

✓ Deze opleiding is beschikbaar op 10 juni 2024.

→ Je kan ze bestellen in voorafbestelling met korting tot 10 juni:
Voorafbestelling € 29 i.p.v. € 75 + BTW

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Aromatherapie in de wintermaanden

Welke aroma’s zijn kandidaten voor de sombere wintermaanden?

Het antwoord is eenvoudig: elke essentiële olie die je een goed gevoel bezorgt (en die je op een niet-toxische wijze toepast) komt in aanmerking om je psyche en emoties op te krikken.

Larie en apekool? Een studie gepubliceerd in het International Journal of Psychology (IJP) op 21 januari 2022 onderzocht het effect van aroma op een reeks emoties (Engels: academic emotion) bij 109 middelbare scholieren in een praktische educatieve setting. De onderzoekers rapporteren vreugde (joy), hoop, positieve “academische emotie” met hoge activatie (arousal) en ontspanning (relaxatie) bij de proefpersonen in klasgroepen mét verstuiving van Zoete sinaasappel, in vergelijking met de controlegroep van scholieren in een klas zonder verstuiving (Yuanguang, 2022).

📩 Lees alles over de Citrus extracten in de maandagochtendnieuwsbrief van 31 januari 2022!

 • Maandagochtendnieuwsbrief

  Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

  Schrijf in >

Literatuur

Research

Soudry, Y., Lemogne, C., Malinvaud, D., Consoli, S.-M., & Bonfils, P. (2011). Olfactory system and emotion: Common substratesEuropean Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases128(1), 18–23. https://doi.org/10.1016/j.anorl.2010.09.007

Ma Y. (2022). The influence of ambient aroma on the middle school students’ academic emotionsInternational Journal of Psychologyhttps://doi.org/10.1002/ijop.12827

Boeken

Ovidius (2021). Fasti – De Romeinse kalender. (d’Hane-Scheltema, M., Vert.) Athenaeum.

Foto van werk van Sandro Botticelli, Public domain, via Wikimedia Commons; Foto hert niks @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Werk je al therapeut(e) met toekomstige ouders met een kinderwens? Plak een link naar je website in een reactie hieronder en schrijf een paar woorden over wat je aanbiedt. Zo vinden lezers hun weg.

1 reactie op “De winteropk(r)ikkers: feel-good aromatherapie in de wintermaanden”

 1. Mooie mythe, en was het maar zo simpel allemaal. Als zelf fertiliteitsmama zijnde, ben ik Voetreflexologie gaan studeren, en heb ik mij wat dat betreft verdiept in fertiliteit en zwangerschap. Ook essentiële oliën horen onlosmakelijk thuis in mijn praktijk.
  Wil je weten wat ik precies allemaal aanbied? Kijk dan op http://www.sandrageusens.com

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Ma Y. (2022). The influence of ambient aroma on the middle school students’ academic emotions. International Journal of Psychology. https://doi.org/10.1002/ijop.12827
Artikel Engels Opgeleid
Ovidius (2021). Fasti – De Romeinse kalender. (d'Hane-Scheltema, M., Vert.) Athenaeum.
Boek Nederlands Beginner
Soudry, Y., Lemogne, C., Malinvaud, D., Consoli, S.-M., & Bonfils, P. (2011). Olfactory system and emotion: Common substrates. European Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases, 128(1), 18–23. https://doi.org/10.1016/j.anorl.2010.09.007
Artikel Engels Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert