Spring naar de inhoud
Opleiding Formuleren met essentiële oliën – De kunst van het mengen: live-stream + video replay – schrijf in per lesdag Programma en inschrijven
31 juli 2023 - bijgewerkt op 31 juli 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023, juli) Geur in de multisensorische omgeving. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/geur-in-de-multisensorische-omgeving/

Geur in de multisensorische omgeving

Close-up of female beautician doing hand massage

Foto Laitche public domain.

In een systematische review en meta-analyse van 29 juli 2023 onderzoekt een Zwitsers ream rond Meret Helbling de effecten van een “multisensorische omgeving” (MSE) (stimulatietherapie, MSS) bij volwassenen met cognitieve stoornissen (zoals dementie) en/of speciale behoeften (zoals verstandelijke beperkingen) (Helbling et al., 2023).

De meta-analyse van 36 studies bij volwassenen toont een significante verbetering van agitatie, angst, cognitie en depressie. MSS/MSE-therapie toont geen verbetering van depressie en levenskwaliteit (kwaliteit van leven, QoL).

Dit is een artikel voor lezers “Opgeleid of ervaren”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Algemene Voorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen.

Ben je professioneel actief in de zorgverlening en wens je meer te weten over het gebruik van van essentiële oliën en andere aromatische plantextracten en welke voordelen de toepassing kan hebben voor je gebruikers of cliënten?

Ontdek de opleiding Geurbeleving en aromatherapie voor (begeleiders van) mensen met een beperking

De multisensorische omgeving

De multisensorische omgeving

De multisensorische omgeving (-therapie), vaak als synoniem gebruikt voor stimulatietherapie, heeft als doel de zintuigen van de cliënt, gebruiker of patiënt te stimuleren. De aanpak richt zich meestal op het al dan niet gelijktijdig stimuleren van de vijf zintuigen: gezichtsvermogen (zien), gehoor (horen), reukzin (ruiken), smaakzin (proeven) en tastzin (voelen).

De therapie vindt plaats in in speciaal ontworpen ruimten en zet onder meer in op aromatherapie, lichteffecten, muziek, het aanraken van materialen met diverse texturen, “snoezelen” …

Sensorische integratie

De aanpak is gebaseerd op de zogenaamde “sensorische integratie“, een proces waarbij informatie in het lichaam en prikkels opgenomen vanuit de buitenwereld op elkaar afgestemd worden.

Denk bijvoorbeeld aan hoe we geur waarnemen. Wat we precies van een geur maken, met andere woorden hoe we een geur beleven, is het resultaat van een complexe reeks processen die plaatvinden in verschillende delen van de hersenen. De orbitofrontale cortex die zich boven de oogkassen bevindt, bijvoorbeeld, staat mee in voor deze complexe verwerking van informatie, met onder meer zogenaamde multimodale sensorische integratie (het “combineren” van informatie afkomstig van meerdere zintuigen) en het bepalen van de waarde die we hechten aan geur (Herrmann et al., 2023).

Helbling, M., Grandjean, M. L., & Srinivasan, M. (2023). Effects of multisensory environment/stimulation therapy on adults with cognitive impairment and/or special needs: A systematic review and meta‑analysisSpecial care in dentistry : official publication of the American Association of Hospital Dentists, the Academy of Dentistry for the Handicapped, and the American Society for Geriatric Dentistry, Article 10.1111/scd.12906. Advance online publication. https://doi.org/10.1111/scd.12906

De studie

Helbling en collega’s buigen zich over de volgende onderzoeksvraag: wat zijn de effecten van multisensorische omgevingen/stimulatietherapie, in vergelijking tot geen behandelingen of andere niet-farmacologische therapieën, op het gedrag en een aantal psychologische symptomen bij volwassenen met cognitieve stoornissen (zoals dementie) en/of speciale behoeften (zoals verstandelijke beperkingen).

Helbling selecteert 36 studies die de effecten van MSS/MSE-therapie bij volwassenen onderzoeken op angst, depressie, stemming, gedragsattributen, biomedische parameters, cognitie, motorische vaardigheden, kwaliteit van leven (QoL), pijn en de kwaliteit van het levenseinde.

Meta-analyse van de onderzoeken toonde een significante verbetering voor agitatie, angst, cognitie en depressie.

Meta-analyse van de onderzoeken toonde een significante verbetering voor agitatie, angst, cognitie en depressie. MSS/MSE-therapie toont geen verbetering van depressie en levenskwaliteit (kwaliteit van leven, QoL).

Plan je opleidingen

– APRIL-MEI 2024 –

Formuleren met essentiële oliën – De kunst van het mengen (Niveau 1)

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Lente-editie 2024: 8+15+22+29 april, 6 mei 2024+ Video on-demand opleiding Info & inschrijven

Schrijf in op één enkele les of meerdere lessen naar keuze.

Inclusief on-demand video gedurende 12 maanden.

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024 Info & inschrijven

 

– OKT-NOVEMBER 2024 –

Masterclass Aromatherapie (Niveau 2)

Online live-stream opleiding van 5 avonden van 2 lesuren (totaal 10 lesuren) op maandag 19-21u met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024 Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op dinsdag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 5, 12, 19, 26 nov., 3 dec. 2024 Info & inschrijven

Lees verder onder de afbeelding

Foto Fotolia

Geur bij dementie

Het inzetten van geur bij dementie kan rekenen op een groeiende interesse vanuit de onderzoekswereld.

Onderzoek geeft aan dat geur een positief therapeutisch effect kan hebben op zowel de gezondheid als op cognitieve en gedragsveranderingen, met minimale of geen bijwerkingen (D’Andrea et al., 2022).

Een Cochrane review uit 2020 van 13 studies met 708 deelnemers besloot dat een beter studieontwerp en betere rapportage en consistentie van de metingen vereist zijn in toekomstige onderzoek om duidelijke conclusies te kunnen trekken over de werking van geur bij dementie (Ball et al., 2020).

Het verband tussen dementie en een verminderd reukvermogen is intussen duidelijk. Studies tonen aan dat veranderingen in reukzin optreden in het vroege stadium van de ziekte en soms zelfs voordat de patiënt de eerste klinische symptomen vertoont.

Onderzoek toont aan dat geuren herinneringen kunnen oproepen aan persoonlijke ervaringen uit het verleden (het autobiografisch geheugen). Het befaamde “Proust fenomeen” beschrijft het vermogen van geuren om spontaan zeer levendige, emotioneel zeer “tonische” en zeer oude autobiografische herinneringen op te roepen (Chu & Downes, 2000).

Het maakte op slag alle wisselvalligheid onbelangrijk, rampzaligheden onschadelijk, de kortheid van het leven illusoir, op dezelfde manier als waarop de liefde werkt, door mij te vervullen van een kostbare wezenlijkheid: of beter gezegd, die wezenlijkheid was niet in mij, die was ik.

Marcel Proust in De kant van Swann, het eerste deel van Op zoek naar de verloren tijd

Andere studies suggereren dat het reukzintuig gekoppeld kan worden aan het “impliciet geheugen”, dat intact kan blijven bij mensen met dementie. Het impliciet geheugen verwijst naar eerdere ervaringen die op een onbewuste wijze later gedrag beïnvloeden (D’Andrea et al., 2022).

Geurbeleving in de aromatherapie

Het lijkt me hoogtijd dat auteurs en docenten in de aromatherapie, in boeken en opleidingen, het bestaande leesvoer of lesmateriaal uitbreiden met de aromatherapeutische toepassing van geur. Dat hoofdstuk zou in de komende jaren wel eens fenomenaal groter kunnen worden dan alle materiaal tot op heden verzameld.

Literatuur

Je vindt de literatuurlijst onderaan dit artikel.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) Fotolia

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Literatuur

Ball, E. L., Owen-Booth, B., Gray, A., Shenkin, S. D., Hewitt, J., & McCleery, J. (2020). Aromatherapy for dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2020(8). https://doi.org/10.1002/14651858.cd003150.pub3
Artikel Engels Opgeleid
Chu, S., & Downes, J. J. (2000). Odour‑evoked Autobiographical Memories: Psychological Investigations of Proustian Phenomena. Chemical Senses, 25(1), 111–116. https://doi.org/10.1093/chemse/25.1.111
Artikel Engels Opgeleid
D'Andrea, F., Tischler, V., Dening, T., & Churchill, A. (2022). Olfactory stimulation for people with dementia: A rapid review. Dementia, 21(5), 1800–1824. https://doi.org/10.1177/14713012221082377
Artikel Engels Opgeleid
Helbling, M., Grandjean, M. L., & Srinivasan, M. (2023). Effects of multisensory environment/stimulation therapy on adults with cognitive impairment and/or special needs: A systematic review and meta‑analysis. Special care in dentistry : official publication of the American Association of Hospital Dentists, the Academy of Dentistry for the Handicapped, and the American Society for Geriatric Dentistry, Article 10.1111/scd.12906. Advance online publication. https://doi.org/10.1111/scd.12906
Artikel Engels Opgeleid
Herrmann, T., Koeppel, C., Linn, J., Croy, I., & Hummel, T. (2023). Olfactory brain activations in patients with Major Depressive Disorder. Scientific Reports, 13(1). https://doi.org/10.1038/s41598-023-36783-0
Artikel Engels Opgeleid
Proust, M. (2018). De kant van Swann. De Bezige Bij.
Boek Nederlands Beginner
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert