Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (7e editie) -20% Vroegboekkorting t.e.m. 31 mei 2024 Programma en inschrijven

op locatie

certificatie Niveau 1 – Welkom met en zonder voorkennis

Geurbeleving en aromatherapie
voor (begeleiders van) mensen met een beperking

Geurbeleving en aromatherapie
voor (begeleiders van) mensen met een beperking

Foto (c) Fotolia

Heb je deze opleiding gevolgdKlik hier om je review in te sturen.

Vond het super interessant! Veel dingen bij geleerd!

 Tessa op 17 maart 2023

Over deze opleiding

De extracten van aromatische planten worden uitgebreid onderzocht naar hun objectieve effecten op cognitieve prestaties, hun subjectieve effecten op onze stemming (mood) en hun effecten bij onder meer stress, angst, depressie en slaapproblemen.

In het kader van zorgverlening heeft het gebruik van aromatische plantenextracten, zoals essentiële oliën, een positieve invloed op het individueel welbevinden. Werken met geur biedt namelijk drie directe voordelen:

Sensoriële ervaring

Vooreerst is er de sensoriële ervaring van het geurzintuig dat zowel een directe emotionele respons als een cognitieve interpretatie tot gevolg heeft. Het individueel olfactorisch geheugen speelt een rol in beide responsen, waardoor geurbeleving een puur individuele beleving is.

Cognitieve functies

Vervolgens blijkt het stimuleren van het geurzintuig een impact te hebben op een aantal cognitieve functies, zoals geheugen, spraak en beweging. Hoewel onze kennis over de werkingsmechanismen op heden beperkt is, bestaat er een duidelijke band tussen ons “geurvermogen” en specifieke hersenfuncties.

Mindfulness en welbevinden

Tot slot is geurbeleving een vorm van mindfulness. Door onze aandacht bewust te richten op een geur komen we los van onze gedachtestroom en kunnen we in “bewustzijn” verblijven. De voordelen van mindfulness voor het welbevinden zijn legio en uitgebreid bestudeerd.

Drie werkwijzen maken een doelgerichte en veilige toepassing mogelijk:

a/ Het begeleid “luisteren” naar geur overstijgt de individuele beleving en wordt een sociale activiteit (groepsactiviteit) die kansen tot verbinding biedt tussen individu en groep.

b/ De toepassing via verstuiving is een toegankelijk en veilige manier om het verblijf in leef- en werkruimtes aangenamer en gezonder te maken, door zowel het bewerken van de luchtkwaliteit als het positief beïnvloeden van onze psyche en emoties.

c/ De taal van de aanraking, ondersteund door de helende kracht van essentiële oliën, biedt een direct toegangspad tot ondersteuning van het lichamelijk, geestelijk en emotioneel evenwicht. Ook in een beperkt tijdsbestek kan je hand- of voetmassage inbouwen in je werkprogramma.

Waarom deze opleiding volgen?

✓ Opleiding met Certificatie: Basis (Niveau 1).

Vakdocent met ervaring in het Collège International d’Aromathérapie Dominique Baudoux (Enghien), VIVES Hogeschool (Kortrijk), vormingsorganisaties en met workshops bij therapeuten, in bedrijven en organisaties.

✓ Tijdens deze opleiding leer je niet enkel met je ogen en oren: met interactief praktijkwerk activeer je je eigen geurbeleving.

✓ Studeer met een open kijk op de wereld van de aromatherapie: de studie bouwt op het traditioneel gebruik van aromatische planten, kennis uit het Franse pionierswerk in de aromatherapie, wetenschappelijk onderzoek en vakliteratuur.

Voor wie?

Je ben professioneel actief in de zorgverlening en wenst meer te weten over het gebruik van van essentiële oliën en andere aromatische plantextracten en welke voordelen de toepassing kan hebben voor je gebruikers? Dan is deze opleiding uitermate geschikt.

Deze opleiding richt zich tot zorgverleners in de gezondheidszorgberoepen, waaronder:

 • je bent zorgkundige of verpleegkundige actief in ziekenhuis of thuisverpleging, geestelijke gezondheidszorg …
 • je bent agogisch medewerker, zorgverlener, opvoedkundige, dagbestedingsbegeleider … actief in een centrum dat in een centrum dat handicapspecifieke ondersteuning biedt in de vorm van dagopvang of verblijf (rechtstreeks toegankelijke hulp, RTH)
 • je staat in voor ouderenzorg in een woonzorgcentrum, rust- of verzorgingstehuis of een centrum voor dagverzorging

Certificatie

Opleiding met certificatie. Het opleidingscertificaat Basis (Niveau 1) wordt uitgegeven door Geert De Vuyst, BE 0825 999 441.

Indien je een  opleidingscertificaat wenst, is deelname aan alle lesuren van de opleiding verplicht.

Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst
Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst
Opleidingen & workshops - Geert De Vuyst

Programma

De programma-inhoud kan gewijzigd worden zonder individuele kennisgeving.

Essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie

Beknopte inleiding tot essentiële oliën en toepassingen in de aromatherapie.

Types extracten: essentiële oliën, plantaardige oliën.

Geur en geheugen, emotie en gemoed.

Toedieningswijzen: geurbeleving, verstuiving, (hand)massage – inhalatie (inademen), oraal en sublinguaal zijn uitgesloten van deze opleiding.

Toxiciteit, risico’s en voorzorgsmaatregelen.

Verdunning en dosering.

Veiligheidsvoorzorgen voor de begeleider en de ontvanger van de zorg.

Protocols voor toepassing, bewaring (opslag) en afvalverwerking van oliën.

Praktijkwerk

Tijdens deze opleiding leer je niet enkel met je ogen en oren: je voert de praktijktoepassing uit met collega-cursisten, onder begeleiding van de docent.

1. Geurbeleving: begeleid “luisteren” naar geur .

2. Verstuiving: Bespreking van een selectie oliën, geschikt een aangewezen voor verstuiving in leefruimten en gedeelde (publieke) ruimten.

3. (hand)Massage: de keuze van de massagehandelingen wordt afgestemd, in samenspraak, op de behoeften en mogelijkheden van de gebruikers. Daarbij wordt een protocol opgesteld voor basishandelingen. De aangeleerde technieken zijn gebaseerd op een selectie uit de manuele therapie Shiatsu/Tuina en Westerse massage.

Bijvoorbeeld: massage van handen en voorarmen, uitgevoerd op de huid van hand en onderarm en op de kledij voor bovenarm en schouder (opgestroopte mouwen).

Docent

 • Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops
 • Geert heeft een passie voor geur en aromatische planten. Hij geeft opleidingen over essentiële oliën en hun toepassingen in de aroma-fytotherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving aan bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen. In zijn werk integreert hij wetenschappelijk onderzoek met traditioneel gebruik, met bijzondere aandacht voor stress, psycho-emotionele klachten en pijncondities. Geert is hoofdredacteur van het tijdschrift aroma, publiceert regelmatig in vaktijdschriften en blogt op de Aroma Blog.

Praktisch

Je ontvangt een beknopte syllabus bij aanvang van de workshop.

We werken zittend op stoelen.

Voorzie:

 • Papier en schrijfmateriaal voor je persoonlijke notities
 • 1 handdoekje om proper met plantenextracten te werken
 • Draag soepele kledij die tegen een oliedruppel kan
 • Kortgeknipte nagels maken het veiliger

Wij zorgen voor:

 • de plantenextracten en benodigdheden gebruikt door de docent in het kader van een educatief doel*
 • de uitvoering van de opleiding
 • de opmaak van de attesten van deelname

*Indien de deelnemers een persoonlijk mengsel maken worden de plantenextracten en toebehoren aangerekend.

Formules

Opleiding van 2 tot 3 uur, in overleg te bepalen, incl. pauze.

Op locatie van de klant

Nederlands of Frans

Contacteer me voor tarieven:

Geert De Vuyst

Tel.: +32 477 930 255

E-mail: hello@geertdevuyst.be

Kalender