Spring naar de inhoud
Opleiding Formuleren met essentiële oliën – De kunst van het mengen: live-stream + video replay – schrijf in per lesdag Programma en inschrijven
2 oktober 2022 - bijgewerkt op 20 februari 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2022, oktober) Aromatherapie: de uitdaging. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/aromatherapie-de-uitdaging/

Aromatherapie: de uitdaging.

Photo (c) Debby Hudson @ unsplash.com

Foto Debby Hudson @ unsplash.com

Als je reeds eerder Aroma Blog artikels las, dan weet je dat ik een aantal “codes” in de wereld van de aromatherapie in vraag durf te stellen.

Het heeft voor mij weinig met durven te maken, want het lijkt me noodzakelijk dat de actoren in de aromatherapie (onderzoekers, docenten, auteurs, therapeuten, gebruikers, social media inspirators) hun visie en aanpak continu bijwerken met enerzijds, de hedendaagse kennis van het wetenschappelijk onderzoek en, anderzijds, onze 21e-eeuwse meer volwassen en hopelijk betere kijk op het traditioneel gebruik van planten.

Dit is een artikel voor lezers “Opgeleid of ervaren”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Fytotherapie en de wetenschap

De wereld van de aromatherapie kent een vreemde starheid waarin ik een uitzonderlijke weerstand tot verandering ervaar. Zelfs in recente boeken en opleidingen wordt vastgehouden aan bevindingen en veronderstellingen die teruggaan tot het pionierswerk van de voorbije eeuw, alsof het hedendaags onderzoek naar essentiële oliën en hun bestanddelen van de voorbije pakweg 10 jaar in een onleesbare taal geschreven en dus ontoegankelijk zouden zijn.

Fytotherapie

Terwijl groeiend onderzoek naar de fytotherapeutische eigenschappen van planten en hun bestanddelen vertaald wordt naar praktische toepassingen in bijvoorbeeld voedingssupplementen en natuur”cosmetica”, zie ik nauwelijks eenzelfde beweging in de aromatherapie.

Hier plaats ik meteen een kanttekening bij. In een column op fyto.nl schreef Tedje van Asseldonk in 2020 bijvoorbeeld hoe de groeiende kwaliteitseisen bij de teelt en verwerking van kruiden de diversiteit in het plantenarsenaal ondermijnt: “het bredere traditionele kruidenassortiment en de daarbij behorende kennis gaan verloren”. Ik beweer dus niet dat het rozengeur en maneschijn is in de wereld van de fytotherapie. Maar in de fytotherapie lijkt de link met het wetenschappelijk onderzoek vanzelfsprekend en op zijn minst een topic te zijn dat altijd op de onderhandelingstafel ligt.

In de fytotherapie lijkt de link met het wetenschappelijk onderzoek vanzelfsprekend en op zijn minst een topic te zijn dat altijd op de onderhandelingstafel ligt.

Een recent voorbeeld illustreert dit. Je bent vertrouwd met de vaak weinigzeggende tekstjes op de verpakkingen van voedingssupplementen: “geeft een verzachtende invloed op de luchtwegen”. In 2021 kwam de Europese federatie EHPM met een voorstel om deze gezondheidsclaims, die op Europees niveau gereglementeerd zijn volgens een problematische regelgeving, te herzien op basis van een drieledig systeem rond traditioneel gebruik en wetenschap, geïnspireerd op werk van de GRADE groep (over het werk van de GRADE groep schrijf ik binnenkort meer). Het plan van aanpak is geformuleerd door een handelsvereniging van actoren in de voedingssupplementen sector en heeft dus een duidelijke economische motivatie. Daar is niets mis mee en het voorstel lijkt me inhoudelijk degelijk en uitermate zinvol.

In mijn contacten met docenten fytotherapie en samenstellers van fytotherapeutische producten valt het me steeds op hoe voor zowel docent als producent het wetenschappelijk onderzoek vanzelfsprekend is. Ze zijn “mee met het verhaal” en delen daar openlijk over.

Aromatherapie

Dat is niet zo in de aromatherapie. Doorheen alle gevolgde opleidingen heb ik nauwelijks referenties naar onderzoeksartikels meegekregen. De duizenden artikels die intussen een plek vonden in mijn virtuele mappen zijn het resultaat van zelfstudie. De opgedane kennis en de praktijkervaring als aromatherapeut deel ik – ik geef toe: na een eigenzinnige interpretatie van het onderzoekswerk – tijdens mijn opleidingen en Aroma Talks en op de Aroma Blog.

Plan je opleidingen

– APRIL-MEI 2024 –

Formuleren met essentiële oliën – De kunst van het mengen (Niveau 1)

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Lente-editie 2024: 8+15+22+29 april, 6 mei 2024+ Video on-demand opleiding Info & inschrijven

Schrijf in op één enkele les of meerdere lessen naar keuze.

Inclusief on-demand video gedurende 12 maanden.

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024 Info & inschrijven

 

– OKT-NOVEMBER 2024 –

Masterclass Aromatherapie (Niveau 2)

Online live-stream opleiding van 5 avonden van 2 lesuren (totaal 10 lesuren) op maandag 19-21u met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024 Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op dinsdag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 5, 12, 19, 26 nov., 3 dec. 2024 Info & inschrijven

De uitdaging

Wanneer zijn de gebruikelijke beweringen in de aromatherapie laatst afgetoetst aan een degelijk systeem, zoals het eerder genoemde GRADE werk?

De grootste uitdaging van de aromatherapie is het kritisch bevragen van wat we de voorbije 100 jaar leerden en deze kennis in het licht houden van recente wetenschappelijke bevindingen en een hedendaagse kijk op het traditioneel gebruik van planten.

Misschien is in 2022 de grootste uitdaging voor ons beoefenaars, aromatherapeuten, aromatologen (wat een woord), bloggers, auteurs, docenten, social media inspirators … precies het het kritisch bevragen van wat we de voorbije 100 jaar leerden en dat alles in het licht houden van recente wetenschappelijke bevindingen en een hedendaagse kijk op het traditioneel gebruik van planten. En, waar nodig, durven schrappen en opnieuw formuleren.

Er zijn genoeg redenen om dit te doen. Nadat de plantenwereld zich tijdens de vorige eeuw door de petrochemie heeft laten opbergen, winnen planten opnieuw aan belang, onder meer doordat de problematiek van biodiversiteit en klimaat eindelijk gehoor heeft gekregen. Als we de uitdagingen van onze eeuw (antibioticaresistentie, virale infecties, hersenziektes …) serieus willen aanpakken door de natuurlijke kracht van planten in te zetten, zullen we precies moeten zijn in onze actie.

Ga jij de uitdaging aan? Mail me gerust als je hierover ideeën wenst uit te wisselen: hello@geertdevuyst.be

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto Debby Hudson @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert