Spring naar de inhoud
Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
12 februari 2023 - bijgewerkt op 13 februari 2023 door 
Citeer als: De Vuyst, G. (2023) Aromatherapie in de 21e eeuw – Episode 1. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/aromatherapie-21e-eeuw-episode-1/

Aromatherapie in de 21e eeuw – Episode 1

Vraag en antwoord met opmerkelijke professionals over aromatische planten en de aromatherapie in de 21e eeuw

In dit artikel geef ik het woord aan Julien Martre en Pierre-Jean Michel, oprichters van Boèmia, en Camille Comet, apotheker en bezielster van l’Atélier Aroma, die zich inzetten voor een authentieke en door waarden gedreven aromatherapie.

Heb je weinig tijd om te lezen? Ontdek de podcast door Camille en Julien: Les huiles essentielles, de Vous à Nous (Franstalig) onderaan dit artikel.

In een reeks artikels nodig ik professionals uit de aromatherapie en de fytotherapie uit hun visie te delen op de antwoorden die aromatische planten de komende decennia kunnen bieden op grote maatschappelijke uitdagingen. Ontdek gepassioneerde professionals: producent, arts, apotheker, therapeut, docent, auteur …

De keuze van de professionals is puur persoonlijk en dus absoluut subjectief. Dit is hoe ik het zie: vrouwen en mannen die authentieke, ethische en verantwoorde keuzes maken en openstaan ​​voor de kennis die de wetenschap ons brengt, als aanvulling op het traditioneel gebruik van aromatische planten.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

Julien Martre et Pierre-Jean Michel, oprichters van Boèmia

> Op welke grote maatschappelijke uitdagingen kunnen plantenextracten en hun toepassingen in de fyto- en aromatherapie de komende decennia een antwoord bieden?

Julien en Pierre-Jean: Planten en hun extracten kunnen talloze menselijke kwalen verzorgen, van de meest milde tot de meest ernstige. De gezondheidsindustrie legt continu beslag op plantaardige bronnen of brengt deze in diskrediet. Deze industrie zet synthetische moleculen in als behandeling, moleculen die heel vaak actief zijn zowel tegen de symptomen van de ziekte als tegen de patiënt en heel vaak ongewenste effecten veroorzaken. De patiënt komt dan terecht in een voor de industrie aantrekkelijke cirkel, doordat ze andere medicijnen kan verkopen tegen de nieuwe opgedoken kwalen.

De maatschappelijke uitdaging, bij het ons opnieuw toe-eigenen van de deugden die fytotherapie en aromatherapie ons bieden, bestaat er dus in ons van de moderne en gebrekkige visie, gehanteerd door de allopathie, te bevrijden om een totale en natuurlijke gezondheid te hervinden.

Boèmia is producent van essentiële oliën en hydrolaten van hoge therapeutische kwaliteit, gevestigd op de Montagne d’Alaric in het hart van de Corbières in het departement Aude (Frankrijk). Naast het twintigtal gedistilleerde planten, vult Boèmia het assortiment aan met evenveel zorgvuldig gekozen exotische extracten. Boèmia biedt haar gebruikers de zekerheid van een eerlijke, door waarden gedreven aromatherapie van uitzonderlijke kwaliteit.

Julien studeerde medicinale planten aan IMDERPLAM en is verantwoordelijk voor de productie bij Boèmia. Hij staat in voor de totale waardeketen, van plant tot fles: plukken en oogsten, gewassen onderhouden, distilleren, bottelen, partners selecteren. Zijn waarden en passie voor planten worden weerspiegeld in de geurbeleving van de extracten die door zijn handen gingen.

Pierre-Jean studeerde natuurgeneeskunde aan EURONATURE en is verantwoordelijk voor de distributieactiviteiten bij Boèmia. Hij bouwt contacten met distributiepartners, bouwt het netwerk uit, biedt workshops in winkels en beheert de verkoopkanalen van het merk. Zijn toewijding aan de natuurlijke manier van leven en zijn liefde voor de producten van de destilleerderij zijn zijn grootste troeven, waardoor hij de gebruikersgemeenschap van Boèmia laat groeien.

Plan je opleidingen

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

→ video on-demand opleiding

✓ Deze opleiding is beschikbaar op 10 juni 2024.

→ Je kan ze bestellen in voorafbestelling met korting tot 10 juni:
Voorafbestelling € 29 i.p.v. € 75 + BTW

 

– SEPT-OKTOBER 2024 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 16, 23, 30 sept. en 7, 14 okt. 2024

Info & inschrijven

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

Camille Comet, apotheker en bezielster van l'Atélier Aroma

> Welke plaats spelen planten en hun extracten, en/of toepassingen in de fyto- en aromatherapie, in je dagelijks werk?

Camille: Ik ben apotheker en ben planten en essentiële oliën beginnen inzetten als actieve ingrediënten. Een symptoom, een eigenschap: match.

Mijn visie is in de loop van mijn praktijk geëvolueerd. Mijn interesse betreft nu de totale levenscyclus van de plant: van het zaadje, de omgeving en hoe de plant groeide, tot de oogst en uiteindelijk, aan het einde van de keten, tot het gebruik ervan.

Met dit in gedachten, geef ik de voorkeur aan regionale planten. Een tijm of een rozemarijn spreekt mij veel meer aan dan een exotische plant, hoe mooi en deugdzaam die ook is.

> Op welke grote maatschappelijke uitdagingen kunnen plantenextracten en hun toepassingen in de fyto- en aromatherapie de komende decennia een antwoord bieden?

Camille: Het thema van de toekomst van essentiële oliën is fascinerend. Ik zal het samenvatten in een positieve kant en een negatieve kant.

Wat de ecologische uitdaging betreft, probeer ik de weg te tonen die ik volg: stop met het zien van planten als een actief principe, maar als een kostbare hulpbron die, net zoals wij, deel uitmaakt van een ecosysteem.

Aan de positieve zijde is het mogelijk dat essentiële oliën ons tegen 2050 zullen helpen een grote uitdaging van deze eeuw te overwinnen: de antibioticaresistentie.

Camille Comet is apotheker en oprichtster van l’Atelier Aroma (departement Ardèche, Frankrijk). Met 10 jaar ervaring met patiënten in de apotheek biedt ze face-to-face en online opleidingen, aangepast aan elke persoon, zodat elkeen de gezondheid en het welbevinden in eigen handen kunnen nemen.

L’Atelier Aroma biedt face-to-face en online opleidingen, aangepast aan elke persoon, zodat elkeen de gezondheid en het welbevinden in eigen handen kunnen nemen. Ontdek de kalender (Franstalig)

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Korenbloem, Foto (c) Ania Archer @ unsplash.com

De podcast: Les huiles essentielles, de Vous à Nous (Franstalig)

Podcast: Les huiles essentielles, de Vous à Nous

Maak kennis met Julien en Camille in de podcast: Les huiles essentielles, de Vous à Nous.

De tweestemmige podcast vertelt de geheimen van essentiële oliën en onthult al hun geheimen om zorg te dragen voor jezelf met essentiële oliën. Het doel is te begrijpen wat er achter (in) de flesjes verborgen zit en tegelijk verandering teweeg te brengen, op weg naar een ethische en ecologische aromatherapie.

De podcast is te beluisteren op alle platformen: Apple Podcasts, Spotify, Deezer en Google Podcast.

Korenbloem, Foto (c) Ania Archer @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

De uitgever van deze website publiceert dit Aroma Blog artikel. De publicatie is geen juridische interpretatie of een verklaring van het beleid van de uitgever. Verwijzing naar een specifiek product of specifieke entiteit vormt geen goedkeuring of aanbeveling door de uitgever. Meningen van derden zijn hun eigen mening en hun aanwezigheid op de Aroma Blog impliceert geen goedkeuring van hen noch van een entiteit die zij vertegenwoordigen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik geef opleidingen over essentiële oliën en toepassingen van de aromatherapie en wellbeing workshops rond geurbeleving in bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

→ Lees ook de tweewekelijkse  Maandagochtendnieuwsbrief: start je week met een frisse kijk op geurbeleving, essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

Geert