Spring naar de inhoud
aroma – Het tijdschrift. Editie april-mei 2023. PDF e-book 32 pagina's. Te koop in de webshop
19 september 2022 door 
Citeer als: De Vuyst, Geert (19 september 2022) “Autumn Leaves”: de onmisbare herfstroller. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/autumn-leaves-de-onmisbare-herfstroller/

"Autumn Leaves": de onmisbare herfstroller

Foto (c) - Jeremy Thomas @ unsplash.com

Foto (c) – Jeremy Thomas @ unsplash.com

September: de eerste verkoudheden slaan toe. De klassieke verkoudheid (rhinitis) start met een virus dat zijn kans ziet om je knusse feel-good herfstdagen te verpesten, vaak bij een immuniteit die onder druk staat door de daling in temperatuur en de terugkeer van de aanhoudende regendagen. De Autumn leaves roller, met een hout- en harsachtige balsem of een zoet en fruitig aroma, kan een vrije ademhaling ondersteunen.

Dit is een artikel voor lezers “Beginner”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Gebruiksvoorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen

De "Autumn leaves" roller

In dit artikel bouw ik verder op de Autumn leaves formule voor verstuiving uit Eucalyptus: vijf top essentiële oliën voor herfst en winter. Met een paar ingrepen maak ik de blend klaar voor gebruik in een superhandige roller.

De roller is bedoeld voor extern gebruik, op de huid, bijvoorbeeld door het aanbrengen van twee “streepjes” op de “duimmuis” of in de handpalm, waarna je de handen voor de neus brengt en ademt. Voor infecties van de neus kan je dit ook doen op de zones van de neusbijholten. Voor aandoeningen van de lage luchtwegen kan je een paar streepjes zetten op de borstkas.

Aandoeningen van de keel hebben meer baat bij het direct contact van bijvoorbeeld Tijm CT linalool EO, Linalooltijm EO met de mondholte. Deze roller is niet bedoeld voor intern gebruik, dus ik sluit keelaandoeningen uit van dit artikel.

Werking

Een groot aantal essentiële oliën is gereputeerd voor een zogenaamde antimicrobiële werking: ze zouden, preventief en/of curatief, ingezet kunnen worden bij infectieziekten van neus-, keel- en oorinfecties en aandoeningen van de lage luchtwegen. Deze werking is echter complex leidt al te vaak tot onjuiste veralgemening (lees verder). Doe daar een schep vooronderstellingen bij, bijvoorbeeld over de opname via de huid van essentiële oliën, en de kans bestaat dat de goedbedoelde aromatherapie verdwaalt in een dichte mistbank.

Antibacteriële, antivirale en virucidale werking

Bij het ondersteunen van neus-, keel- en oorinfecties en aandoeningen van de lage luchtwegen is een direct contact met de pathogenen (de bacterie of het virus) en/of met het getroffen weefsel meestal noodzakelijk voor een efficiënte antibacteriële en/of antivirale werking.

Heeft Autumn leaves een antibacteriële werking? Daar kan ik niet ja of neen op antwoorden. De in de roller gebruikte EO (met uitzondering van de Citrus extracten – en ook daar zijn uitzonderingen!) worden onderzocht op een antibacteriële werking. Het is onjuist te stellen dat een bepaalde EO “een antibacteriële werking” heeft, zonder toe te lichten over welke bacteriën het gaat. Zelfs de term “breedspectrum” geeft enkel een idee, maar is ontoereikend voor een degelijke aromatherapeutische toepassing. Dergelijke toelichting valt buiten het kader van dit artikel.

Heeft Autumn leaves een antivirale werking? Hier is het verhaal nog complexer. Er zijn virussen en virussen: van de influenza- of griepvirussen tot het herpes simplex virus (HSV-1 en HSV-2). EO die in de literatuur gekend staan voor hun antivirale werking doen dat niet voor elk type virus. Er bestaat dus niet iets als een universele virusbestrijder. Verder maakt onderzoek een duidelijk onderscheid tussen een antivirale (de groei van een virus remmen) werking en een virucidale (de deactivatie of doding van een virus) werking. Er is onderzoek naar een antivirale en/of virucidale werking van de in de roller gebruikte EO. Een bespreking hiervan valt buiten het kader van dit artikel.

De Autumn leaves roller is niet ontworpen voor een eventuele antibacteriële, antivirale of virucidale werking.

De Autumn leaves roller is niet ontworpen voor een eventuele antibacteriële, antivirale of virucidale werking. Wens je deze “interactie”, dan kies je voor andere toedieningswijzen, zoals verstuiving of inhalatie, of je zet de stap naar fytotherapeutische extracten zoals verse plantenextracten of naar voedingssupplementen met gestandaardiseerde extracten. Dit is een artikel “Beginner” waarin de orale toediening van EO uitgesloten is.

De Autumn leaves roller kan een vrije ademhaling ondersteunen bij bronchopulmonale aandoeningen met infectieuze oorzaak, zoals bronchitis, en bij neus- en oorziekten met infectieuze oorzaak, zoals rhinitis (verkoudheid) en sinusitis (bijholteontsteking). De Autumn leaves roller is niet bedoeld voor infecties die gepaard gaan met zogenaamde “grieptoestanden”: rillingen, spierpijn, koorts, hoofdpijn.

Zoals altijd: lees de disclaimer. Deze website geeft geen medisch advies. Vraag altijd advies aan je arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of behandeling en stel het zoeken van dergelijk advies nooit uit vanwege iets dat je op deze website hebt gelezen.

Foto (c) – Jeremy Thomas @ unsplash.com

Slijm losmakende werking

Een aantal EO wordt tevens onderzocht op een slijm losmakende en/of slijmoplossende werking. In dit artikel kies ik EO voor de slijm losmakende werking. De behoorlijk drastische slijmoplossende werking is te vinden bij EO met relatief hoge concentraties aan ketonen die gepaard gaan met een belangrijke toxiciteit en sluit ik uit van dit artikel.

De slijm losmakende werking is te vinden bij EO die:

a/

de oxide 1,8-cineool (eucalyptol) bevatten. Dit zijn voornamelijk EO van het Eucalyptus geslacht, maar ook de bekende Ravintsara (Cinnamomum camphora), Mandravasarotra of Saro EO (Cinnamosma fragrans) en Laurier EO (Laurus nobilis). Lees hierover: Eucalyptus: vijf top essentiële oliën voor herfst en winter

b/

de monoterpenen α + β pineen bevatten. Dit zijn voornamelijk Coniferen (Grove den EO; Balsemspar EO) maar ook Zwarte peper EO bevat 20%+ pinenen. Lees over Zwarte peper: Zwarte peper, de pittige slingerplant

Plan je opleidingen

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 5de editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 25 sept., 2+9+16+23 okt. 2023 Info & inschrijven

-20% vroegboekkorting tot 30 juni: 196 EUR ipv. 245 EUR excl. BTW.

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 6de editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2023: 6+13+20+27 nov., 4 dec. 2023 Info & inschrijven

-20% vroegboekkorting tot 31 augustus: 232 EUR ipv. 290 EUR excl. BTW.

Aan de slag

Ik stel je de Autumn leaves roller voor in twee varianten met een totaal verschillende geurbeleving:

  • versie A is de hout- en harsachtige balsem van het dennenwoud;
  • versie B biedt een zoet en fruitig aroma.

Deze werkwijze is bedoeld voor een 10 ml roller. De rekenbasis voor deze formule is: 1 ml = 30 druppels, bereiding 10 ml, mengsel aan 3% = 0,3 ml EO = 9 druppels EO QSP 10 ml PO.

Schroef de plastic dop los en verwijder hem

Verwijder de metalen bol

Giet 8 ml Jojoba (Simmondsia chinensis) of een andere plantaardige olie naar keuze in de roller

Voeg er de volgende EO aan toe:

a/ 3 dr:

(Versie A) Eucalyptus radiata EO (Eucalyptus radiata, E. radiata subsp. radiata, blad)

of Ravintsara EO (Cinnamomum camphora CT cineool, blad)

Uit voorzorg raad ik het gebruik van EO met een hoge concentratie aan 1,8-cineool (>50%) af zowel bij orale toediening, bij inhalatie, als bij toepassing op de huid:

  • volgens levensfase: bij baby’s en kinderen tot 3 jaar, zwangerschap en borstvoeding
  • volgens gezondheidstoestand: bij convulsieve of epileptische aandoeningen en in afwezigheid van deze aandoeningen maar met een familiale convulsieve of epileptische voorgeschiedenis

(Versie B) Vervang Eucalyptus radiata EO en Ravintsara EO door Mandravasarotra of Saro EO (Cinnamosma fragrans, blad). De citroen- en fruitige noten van het aroma van Mandravasarotra of Saro EO vormen een extra reden om te kiezen voor dit alternatief.

b/ 3 dr:

(Versie A) Grove Den (Pinus sylvestris, naald)

of (Versie B) Balsemspar, Balsemzilverspar EO (Abies balsamea, naald)

c/ optioneel – voor de geurbeleving

3 dr:

Zoete sinaasappel extract (Citrus sinensis, schil) of een ander Citrus extract naar keuze. Lees: Vrolijke Citrus!

Plaats de metalen bol

Schroef de plastic dop erop

Schud de roller

Geniet!

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Foto (c) – Jeremy Thomas @ unsplash.com

Informatie over de samenstelling van extracten op basis van analysefiches van leveranciers: Ladrôme (volgens datum analysefiche); Pranarôm International (volgens de vermelde lotnummers, bijvoorbeeld: OF20610).

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op de Aroma Blog

Wegwijs in geurbeleving, essentiële oliën, aromatische plantenextracten en toepassingen van de aromatherapie en de fytotherapie.