Spring naar de inhoud
Online live-stream opleiding: Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen. Start 4 nov. 2024. Programma en inschrijven
26 september 2024 door 

Aromatherapie in de palliatieve zorg: 20 jaar klinisch onderzoek

Foto (c) Siegfried Poepperl @ unsplash.com

Foto (c) Siegfried Poepperl @ unsplash.com

In 2024 publiceren een Nederlands, Portugees en Zwitsers team onderzoekers elk een systematische review die toepassingen van de aromatherapie bij patiënten met palliatieve zorg in kaart brengt. De aromatherapie blijkt een veelbelovende complementaire therapie die een rol kan spelen bij het verzachten van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit.

→ Heb je een topic dat je graag op de Aroma Blog wil lezen, stuur me een e-mail: hello@geertdevuyst.be

Dit is een artikel voor lezers “Opgeleid of ervaren”. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Lees de Algemene Voorwaarden. Start je met essentiële oliën, lees dan de Voorzorgsmaatregelen.

Aromatherapie als primaire interventie

In hun publicatie in het Journal of Palliative Medicine zet een team rond Sara Gonçalves van de University of Trás-os-Montes e Alto Douro, Vila Real (Portugal) 156 klinische studies uit de periode 2004-2024 op een rijtje waarvan ze er acht weerhouden voor analyse, samen goed voor 1162 deelnemers (Gonçalves et al., 2024).

Gonçalves focust op beschikbaar onderzoek waarin aromatherapie de primaire interventie is, via drie toedieningswijzen: inhalatie, toepassing op de huid (zeven van de weerhouden studies) en verstuiving. De meeste studies betreffen patiënten met een kankerdiagnose.

Gonçalves, S., Marques, P., & Matos, R. S. (2024). Exploring Aromatherapy as a Complementary Approach in Palliative Care: A Systematic Review. Journal of Palliative Medicine, 27(9), 1247–1266. https://doi.org/10.1089/jpm.2024.0019

Symptomen en levenskwaliteit

De onderzoekers peilen vooreerst naar de veiligheid en de werkzaamheid van aromatherapie als een complementaire interventie die zicht richt op symptomen en levenskwaliteit bij patiënten die palliatieve zorg ontvangen. Vervolgens brengen ze de specifieke symptomen in kaart waarop de aromatherapie zich het vaakst toelegt en het bewijsmateriaal dat de effectiviteit van de interventies aantoont.

Gonçalves en collega’s besluiten dat aromatherapie interventies een significante effectiviteit vertonen in het verminderen van pijn, angst, misselijkheid en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Gonçalves en collega’s besluiten dat aromatherapie interventies een significante effectiviteit vertonen in het verminderen van pijn, angst, misselijkheid en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Gepersonaliseerde interventies

De onderzoekers stellen een grote heterogeniteit vast tussen de studies en pleiten voor gestandaardiseerde methodologieën en grootschalig onderzoek. Dit neemt niet weg dat ze doorheen de acht studies een aantal conclusies formuleren.

Ze benadrukken onder meer het belang van gepersonaliseerde interventies, bijvoorbeeld bij de keuze van essentiële oliën en massagehandelingen. Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie uit 2007 in vier kankercentra en een hospice in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt de effecten van massage met aromatherapie op angst en depressie bij 288 kankerpatiënten. De therapeuten stellen de behandelingen samen op basis van de individuele behoeften van de patiënt binnen een vastgesteld protocol. Massage in combinatie met aromatherapie toont een verbetering bij klinische angst en/of depressie tot twee weken na de interventie (Wilkinson et al., 2007).

Dit benadrukt een fundamenteel aspect van zowel de aromatherapie als de massagetherapie. Beide interventies dienen afgestemd te worden op de individuele ontvanger van de zorg. Dit kan perfect binnen een vooraf opgesteld kader, zoals het geval is in de Wilkinson studie. De expert in het vakdomein heeft als taak dergelijke kaders te bouwen; vervolgens kan de toepassing via opleiding binnen het bereik gebracht worden van zorgverleners.

De expert in het vakdomein heeft als taak dergelijke kaders te bouwen; vervolgens kan de toepassing via opleiding binnen het bereik gebracht worden van zorgverleners.

Niet-farmacologische interventies in de verpleegkunde

De mate waarin complementaire zorg binnen het bereik ligt van de zorgverlener wordt aangekaart in een andere systematische review, gepubliceerd in 2024 in Palliative Care & Social Practice. Suzan van Veen en confraters aan de Hanzehogeschool Groningen (Nederland) tellen er 2385 studies gepubliceerd tot 2022 waarvan ze er 22 weerhouden voor analyse (van Veen et al., 2024).

De onderzoekers speuren naar niet-farmacologische interventies (non-pharmacological interventions, NPI) die haalbaar zijn binnen het werkveld van de verpleegkundige, in het kader van pijnbestrijding bij palliatieve zorg-patiënten. Een aantal therapieën vereist immers expertise, waardoor de toepassing ervan door de verpleegkundige niet vanzelfsprekend is, zoals de acupunctuur of suppletie met kruiden.

van Veen ordent deze NPI volgens hun werkingsmechanismen:

(1) mind-body interventies (geest-lichaam),

(2) biologische behandelingen (waaronder kruiden en essentiële oliën),

(3) “manipulatieve” en lichaamsgerichte praktijken (zoals massagetherapie) en

(4) energetische therapieën (zoals Reiki).

Uit het onderzoek blijkt dat Virtual Reality (VR, reizen met Google Earth naar een vertrouwde plek of droomplek), massagetherapie en kunsttherapie op het meeste onderzoeksmateriaal kunnen rekenen. Voor VR en massagetherapie is matig en beperkt bewijsmateriaal voorhanden; onvoldoende bewijs laat niet toe kunsttherapie in te zetten bij pijnbeheer. van Veen besluit dat evidence-based NPI’s, in de verpleegkunde, een mogelijke impact hebben op pijn en dus op de levenskwaliteit van patiënten in een terminale fase. Instructies of opleiding stellen verpleegkundigen in staat de meeste interventies op een veilige manier uit te voeren.

Van Veen, S., Drenth, H., Hobbelen, H., Finnema, E., Teunissen, S., & De Graaf, E. (2024). Non‑pharmacological interventions feasible in the nursing scope of practice for pain relief in palliative care patients: a systematic review. Palliative Care and Social Practice, 18. https://doi.org/10.1177/26323524231222496

Plan je opleidingen & Aroma Talks

– VIDEO ON-DEMAND –

Essentiële oliën aankopen: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid (Niveau 1)

Info & opleiding starten

 

– NOV-DECEMBER 2024 –

Essentiële oliën bij spier-, pees- en gewrichtspijnen (Niveau 2) – 7e editie

Online live-stream opleiding van 5 avonden, 19-21u (totaal 10 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfsteditie 2024: 4, 11, 18, 25 nov. en 2 dec. 2024

Info & inschrijven

 

– SEPT-OKTOBER-NOVEMBER 2025 –

Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) – 8e editie

Online live-stream opleiding van 7 avonden, 19-21u (totaal 14 lesuren) op maandag met Geert De Vuyst.

→ online live-stream Herfst-editie 2025: 15, 22, 29 sept. en 6, 13, 20 okt. en 3 nov. 2025

Info & inschrijven

De verpleegkundige aan het stuur

De cruciale rol die verpleegkundigen spelen in de invoering en de uitvoering van complementaire interventies is niet beperkt tot de palliatieve zorg. Zowel in de dagelijkse praktijk, als in klinische studies, zijn verpleegkundigen als pleitbezorgers actief in ziekenhuizen en andere klinische settings.

Eens de deuren geopend, nemen sommige ziekenhuizen een “mevrouw of mijnheer aromatherapie” in dienst die, gelijkaardig aan een kinesitherapeut of diëtist, haar/zijn expertise inzet bij de individuele patiënt. Andere organisaties kiezen ervoor alle paramedische professionals op te leiden in de aromatherapie, waarvan de toepassing gebeurt op medisch voorschrift (zie bijvoorbeeld de Afdeling Klinische Hematologie (Service Hématologie Clinique) van het Centre Hospitalier Universitaire in Rennes, Frankrijk).

Artsen en zorgverleners in Franse ziekenhuizen voegen sinds 15 jaar aromatherapie-protocollen toe aan de conventionele behandelingen. In haar artikel in L’infirmière in mei 2024 citeert Lahidely de universitaire ziekenhuizen van Toulouse (zie kader), Poitiers, Strasbourg, Nantes, Mulhouse en de Hôpitaux civils in Colmar (Lahidely, 2024). Ook het Hôpital Le Corbusier in Firminy kreeg tijdens de Phyt’Arom conferentie afgelopen september erkenning van de Gattefossé Foundation.

AromaSoins

AromaSoins is een multidisciplinaire werkgroep, opgericht in 2022 in het CHU (Centre Hospitalier Universitaire) van Toulouse, die verpleegkundigen, zorgverleners, apothekers, bereiders, kinesitherapeuten, artsen en vertegenwoordigers van het zorgmanagement rond de tafel brengt. Het universitair ziekenhuis zet aromatherapie in bij angst, misselijkheid, braken of pijn en om onaangename geuren te elimineren, slapeloosheid te behandelen, de eetlust te stimuleren en mondverzorging. Op de brandwondenafdeling werd sinds 2016 een protocol ontwikkeld om de onaangename geur van wonden, die angst veroorzaakt, te verhelpen met essentiële oliën van Lavendel (Lavandula angustifolia), Palmarosa (Cymbopogon martinii) en Wierook (Boswellia carterii) (Plaza et al., 2022).


Sjankara

Palmarosa

(Cymbopogon martinii var. motia)
Bezoek webshop

– Advertentie –

Sjankara

Cepa-forte (neusspray)


Bezoek webshop

– Advertentie –

Sjankara

Synergie Ravintsara

Met 3 essentiële oliën: Ravintsara, Eucalyptus radiata en Saro.
Bezoek webshop

– Advertentie –
Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen is niet van toepassing op de producten opgenomen in de advertenties

Aromatherapie binnen en buiten de palliatieve zorg

De derde systematische review is gepubliceerd in het Journal of Pain and Symptom Management. Jodie Freeman en collega’s van het Institute of Complementary and Integrative Medicine, Universität Bern, Bern (Zwitserland) evalueren 1261 studies naar muziektherapie, aromatherapie en massagetherapie uit de periode 2010-2022 en weerhouden er 26 voor analyse; vier ervan leggen zich toe op aroma- en massagetherapie (Freeman et al., 2024).

Muziektherapie en massagetherapie rapporteren de grootste impact op een reeks parameters, waaronder pijn en levenskwaliteit, hoewel er ook gemengde resultaten werden gerapporteerd.

Uit deze systematische review is het onmogelijk iets te besluiten over de effectiviteit van aromatherapie. Freeman neemt 4 studies op, waaronder de Kreye studie die ook in de eerstgenoemde review door Gonçalves werd opgenomen. Het onderzoek uit 2022 zet Citroen essentiële olie (Citrus limon, met biochemisch analyse in de studie, echter zonder vermelding van de botanische naam) op katoenen watjes (coton pads) in bij 66 patiënten met gevorderde kankers. De interventie blijkt misselijkheid en braken te verminderen (Kreye et al., 2022). Ander onderzoek naar de preventie van misselijkheid rapporteert echter tegenstrijdige resultaten*.

De drie andere studies meten resp. fysiologische parameters bij blootstelling aan Citroen en Lavendel essentiële oliën; misselijkheid, pijn en gemoed; en slaap.

*Zie in dit verband het Cinvarom (Chemotherapy Induced Nausea Vomiting and AROMatherapy) -onderzoek uit 2021 waarin het effect van ingeademde aromatherapie op misselijkheid en braken (CINV) als gevolg van chemotherapie werd geëvalueerd bij patiënten die werden behandeld voor kanker.

Freeman, J., Klingele, A., & Wolf, U. (2024). Effectiveness of music therapy, aromatherapy, and massage therapy on people in palliative care with end‑of‑life needs: A systematic review. Journal of Pain and Symptom Managementhttps://doi.org/10.1016/j.jpainsymman.2024.07.024

Conclusie

Aromatherapie blijkt een veelbelovende aanvullende therapie te zijn in de palliatieve zorg, met een significante effectiviteit in het verminderen van pijn en angst en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Opvallend is de heterogeniteit inzake methodologie tussen de klinische studies die werden opgenomen in de drie systematische reviews. Bovendien is het aantal door de onderzoekers geselecteerde klinische onderzoeken beperkt. Dit roept de vraag op of het relevant is om de selectiecriteria te beperken tot palliatieve zorg. Vanuit onderzoeksstandpunt is dat wellicht relevant.

Echter, met betrekking tot de impact op symptomen en levenskwaliteit, bieden meerdere andere recente systematische reviews en meta-analyses waardevol inzicht in de effectiviteit van aromatherapeutische interventies (*). Ze tonen de doeltreffendheid van essentiële oliën aan, vooral bij de behandeling van slaapstoornissen, stress, angst en depressie. Wanneer we de werkingsmechanismen van de aromatherapie voor de geest halen, lijkt het logisch om te concluderen dat de resultaten van deze onderzoeken, uitgevoerd in andere klinische contexten, ook relevant zijn in de palliatieve zorg.

Wanneer we de werkingsmechanismen van de aromatherapie voor de geest halen, lijkt het logisch om te concluderen dat de resultaten van deze onderzoeken, uitgevoerd in andere klinische contexten, ook relevant zijn in de palliatieve zorg.

* In een systematische review en meta-analyse uit 2019 evalueren Pi-Chu Lin en collega’s van Taipei Medical University in Taiwan de effecten van aromatherapie op de slaapkwaliteit (Lin, et al., 2019). Lees: De effecten van aromatherapie op slaapkwaliteit (Aroma Plus)

In een systematische review en meta analyse uit april 2022 onderzoeken Ghavami en collega’s van de Iraanse Kermanshah University of Medical Sciences de effecten van Lavendel bij stresscondities. Lees: Lavendel essentiële olie bij stress (Aroma Plus)

In een systematische review en meta-analyse uit 2014 onderzoekt een Koreaans team rond Myung-Haeng Hur de effectiviteit van aromatherapie in stressmanagement. In Stress? Aromatherapie! (AromaPlus) doe ik een kritische lezing van onderzoek naar de effectiviteit van aromatische plantenextracten als antistressremedie.

In hun systematische review en meta-analyse van 2019 bestudeert een Italiaans team de werkzaamheid van Lavendel, in elke vorm van toediening, op angst en angstgerelateerde aandoeningen (Donelli et al., 2019). Lees: Stress? Aromatherapie! (AromaPlus)

Firoozeei en collega’s van de Universiteit van Medische Wetenschappen van Teheran publiceerden in juni 2021 een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken naar de werking van Lavendel (Lavandula angustifolia) als antidepressivum (Firoozeei et al., 2021). Lees: Lavendel bij depressie (AromaPlus)

Literatuurlijst onderaan dit artikel.

Foto (c) Siegfried Poepperl @ unsplash.com

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.

  • Maandagochtendnieuwsbrief

    Met de Maandagochtendnieuwsbrief start je de week met een frisse kijk op essentiële oliën, andere aromatische plantenextracten en hun toepassingen in de aromatherapie.

    Schrijf in >

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder op de Aroma Blog

30 september 2024Geert De Vuyst

Tea tree essentiële olie: fact check

Beginner
Is Tea tree essentiële olie veilig en quasi-universeel inzetbaar wanneer een virus, bacterie of schimmel opduikt? Lees de fact check.
Lees
Open toegang t.e.m. 31 okt. 2024 Aroma Plus

Tea tree en Manuka essentiële oliën bij infectieuze huidaandoeningen

Opgeleid of ervaren
Publicatie op 14 okt. 2024
OrthoFyto 4/24
15 augustus 2024Geert De Vuyst

Geur en cognitie (OrthoFyto 4/24, aug. 2024)

Opgeleid of ervaren
Geur is het meest direct en veelal onvermijdelijk ‘actief bestanddeel’ waarover de aromatherapeut beschikt.
Lees
Workshops Geert De VuystAroma Plus
30 juli 2024Geert De Vuyst

Aroma-fytotherapie voor de professional – safety en blijven leren [Coaching]

Beginner
In een reeks artikels deel ik pistes waarmee je talent, kennis en goesting een reële impact kunnen creëren bij je klanten.
Lees de intro
 Dit is een Aroma Plus artikel: meld je aan om Aroma Plus te ontgrendelen (aanmelden)
Massage Praktijk Geert De Vuyst Aroma Plus
29 juli 2024Geert De Vuyst

Aroma-fytotherapie voor de professional – focus en verbinding [Coaching]

Beginner
In een reeks artikels deel ik pistes waarmee je talent, kennis en goesting een reële impact kunnen creëren bij je klanten.
Lees de intro
 Dit is een Aroma Plus artikel: meld je aan om Aroma Plus te ontgrendelen (aanmelden)
22 juli 2024Geert De Vuyst

Verse of gedroogde plant versus essentiële olie

Beginner
De eigenschappen van essentiële oliën worden vaak foutief! verondersteld dezelfde te zijn als deze van de verse of gedroogde plant.
Lees
Lavande par erboressens
3 juni 2024Geert De Vuyst

Lavendel op vakantie: van gedroogde bloem tot essentiële olie

Beginner
Lavendelsoorten en hun extracten die je op een zuiders marktje kan ontdekken: van gedroogde bloem tot essentiële oliën.
Lees
13 mei 2024Geert De Vuyst

Aromatherapie lente- en zomertips 2024

Beginner
De onmisbare essentiële oliën en een shortlist inspirerende boeken voor de zomerse reiskoffer.
Lees

Literatuur

Donelli, D., Antonelli, M., Bellinazzi, C., Gensini, G. F., & Firenzuoli, F. (2019). Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta‑analysis. Phytomedicine, 65, Article 153099. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2019.153099
Artikel Engels Opgeleid
Firoozeei, T. S., Feizi, A., Rezaeizadeh, H., Zargaran, A., Roohafza, H. R., & Karimi, M. (2021). The antidepressant effects of lavender (Lavandula angustifolia Mill.): A systematic review and meta‑analysis of randomized controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine, 59, Article 102679. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2021.102679
Artikel Engels Opgeleid
Freeman, J., Klingele, A., & Wolf, U. (2024). Effectiveness of music therapy, aromatherapy, and massage therapy on people in palliative care with end‑of‑life needs: A systematic review. Journal of Pain and Symptom Management. https://doi.org/10.1016/j.jpainsymman.2024.07.024
Artikel Engels Opgeleid
Ghavami, T., Kazeminia, M., & Rajati, F. (2022). The effect of lavender on stress in individuals: A systematic review and meta‑analysis. Complementary Therapies in Medicine, 68, 102832. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2022.102832
Artikel Engels Opgeleid
Gonçalves, S., Marques, P., & Matos, R. S. (2024). Exploring Aromatherapy as a Complementary Approach in Palliative Care: A Systematic Review. Journal of Palliative Medicine, 27(9), 1247–1266. https://doi.org/10.1089/jpm.2024.0019
Artikel Engels Opgeleid
Hur, M. H., Song, J. A., Lee, J., & Lee, M. S. (2014). Aromatherapy for stress reduction in healthy adults: a systematic review and meta‑analysis of randomized clinical trials. Maturitas, 79(4), 362–369. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.08.006
Artikel Engels Opgeleid
Kreye, G., Wasl, M., Dietz, A., Klaffel, D., Groselji-Strele, A., Eberhard, K., & Glechner, A. (2022). Aromatherapy in Palliative Care: A Single‑Institute Retrospective Analysis Evaluating the Effect of Lemon Oil Pads against Nausea and Vomiting in Advanced Cancer Patients. Cancers, 14(9), 2131. https://doi.org/10.3390/cancers14092131
Artikel Engels Opgeleid
Lahidely, M. (2024). Les huiles essentielles s’implantent à l’hôpital. L’infirmière, (44).
Artikel Frans Beginner
Lin, P. C., Lee, P. H., Tseng, S. J., Lin, Y. M., Chen, S. R., & Hou, W. H. (2019). Effects of aromatherapy on sleep quality: A systematic review and meta‑analysis. Complementary Therapies in Medicine, 45, 156–166. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2019.06.006
Artikel Engels Opgeleid
Plaza, M., Diaz, F., Argence, S., Ros, B., & Viard, C. (2022). Les huiles essentielles, une réponse aux ressentis d’odeurs désagréables en réanimation des grands brûlés. Soins, 67(863), 12–18. https://doi.org/10.1016/j.soin.2022.01.002
Artikel Frans Opgeleid
Wilkinson, S. M., Love, S. B., Westcombe, A. M., Gambles, M. A., Burgess, C. C., Cargill, A., Young, T., Maher, E. J., & Ramirez, A. J. (2007). Effectiveness of Aromatherapy Massage in the Management of Anxiety and Depression in Patients With Cancer: A Multicenter Randomized Controlled Trial. Journal of Clinical Oncology, 25(5), 532–539. https://doi.org/10.1200/jco.2006.08.9987
Artikel Engels Opgeleid
Van Veen, S., Drenth, H., Hobbelen, H., Finnema, E., Teunissen, S., & De Graaf, E. (2024). Non‑pharmacological interventions feasible in the nursing scope of practice for pain relief in palliative care patients: a systematic review. Palliative Care and Social Practice, 18. https://doi.org/10.1177/26323524231222496
Artikel Engels Opgeleid
Geert De Vuyst - Opleidingen en Workshops

Hallo,

Ik ben Geert. Ik inspireer particulieren en professionals tot doeltreffende, veilige en duurzame toepassingen in de aroma-fytotherapie, gebaseerd op traditioneel gebruik en wetenschap.

→ Schrijf in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen, Aroma Talks en Aroma Blog artikels.

Geert

Citeer als: De Vuyst, G. (2024) Aromatherapie in de palliatieve zorg: 20 jaar klinisch onderzoek. Aroma Blog. https://geertdevuyst.be/artikel/20-jaar-klinisch-onderzoek-aromatherapie-palliatieve-zorg/