Spring naar de inhoud
De 9e Editie van de Basisopleiding Aromatherapie start 15 sept. 2025

Fijne lavendel APO Provence essentiële olie – Herbes et Traditions

Herbes et Traditions

Sinds meer dan 30 jaar laat Herbes et Traditions zich inspireren door traditionele kennis en vakmanschap, met als doel mensen te begeleiden naar meer welzijn in hun dagelijks leven.

Het verhaal begint bij twee gepassioneerde mensen: Christian Eloy (naturopath en heilpraktiker) en Brigitte Quaghebeur (ambassadrice van producentennetwerken). Samen richtten zij een uitzonderlijk merk op, met één duidelijke missie: de puurste en krachtigste essenties uit de natuur beschikbaar maken via hoogwaardige aromatherapie.

In samenwerking met boeren, distillateurs en therapeuten werkt het hele team elke dag aan het in ere houden van traditionele kennis en het delen van waarden zoals respect, authenticiteit en kwaliteit.

Vandaag biedt Herbes et Traditions meer dan 150 essentiële oliën aan, een twintigtal hydrolaten zonder conserveermiddelen, een uitgebreid assortiment plantaardige oliën, aroma-specialiteiten zoals balsems, roll-ons en synergieën om te verstuiven, allemaal ontwikkeld in het eigen laboratorium. Ook knoppenextracten vervolledigen het aanbod, als aanvulling op de aromatherapie.

Daarnaast is er de bijzondere reeks Quantiques Olfactifs: synergieën van essentiële oliën om te inhaleren, speciaal samengesteld om in te werken op de emoties.

Samen met de laboratoria Deva en Diétaroma maakt Herbes et Traditions deel uit van Thera Viva, een onafhankelijke groep met een duidelijke maatschappelijke missie.

Ontdek

Webshop
Verkoop aan biowinkels, apotheken en herboristerijen
Inschrijven op de nieuwsbrief
Sociale media
Downloadbare chromatografie

Huile essentielle de Lavande fine AOP Provence

populatiecultuur (culture de population)
Plantdeel
bloeiende toppen
Producent
Producent
Linda et Jean-Christophe
Cultuur
Type cultuur
populatiecultuur (culture de population)
Teeltwijze
biologische landbouw
Vermeerderingsmethoden
directe inzaai met boerderijzaden
Geografische herkomst
Vaucluse (Lagarde d’Apt)
Hoogte
1100m
Bodem
klei-kalk
Certificatie
Europese biologische landbouw
Verwerking
Oogsten
midden juli
Drogen
48 uur voorgedroogd op het veld
Extractie
stoomdestillatie bij lage druk

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze essentiële olie? We horen het graag!

Plaats een reactie

Evaluatie geurkwaliteiten

Vergelijk 2 geurevaluaties voor dit bedrijf (Bekijk op groot scherm)
Lotnummer: E36E (2321ADI-EE10) Geëvalueerd door: Geert De Vuyst 21 apr. 2025

Intensiteit

Matig
Dit criterium meet de algemene kracht van de geurindruk van de olie.
Toon detail

Versheid/ leeftijd

Vers
Dit criterium beoordeelt de chemische evolutie en veroudering van de essentiële olie. Het helpt vast te stellen of de olie kenmerken van een recente destillatie vertoont (levendige, frisse, sprankelende noten) of tekenen van rijping of oxidatie (meer afgeronde noten, soms licht ranzig of aangetast door terpenen).
Toon detail

Vluchtigheid van de topnoten

Matig
Dit criterium beoordeelt de duur van de waarneming van de eerste geurindrukken.
Toon detail

Dichtheid/ opaciteit

Half-doorschijnend
Dit criterium beschrijft de waargenomen lichtheid of densiteit van het geurprofiel.
Toon detail

Textuur

Zijdeachtig
Dit criterium beschrijft de tactiele indrukken die het parfum van de olie oproept. Een synesthetische ervaring waarbij de geur een 'aanraakbare' indruk wekt: glad en zijdeachtig suggereren vloeiendheid en harmonie, korrelig wijst op duidelijk afgebakende facetten, poederachtig op zachte maar diffuse noten, en droog op een gebrek aan vocht en lichte vluchtige stoffen.
Toon detail

Groenheid

Zeer groen/vers
Dit criterium beoordeelt het 'plantaardige' karakter van de olie, van vers gemaaid gras tot noten van gedroogd hooi. Het beschrijft de aanwezigheid en intensiteit van aromatische verbindingen die doen denken aan chlorofylachtige frisheid (zoals octenol en bepaalde monoterpenen), of aan de andere kant, rijpere noten van plantaardig drogen.
Toon detail

Aromatische complexiteit

Complex
Dit criterium meet de rijkdom en diversiteit van aromatische noten in de essentiële olie. Een eendimensionale olie zal een lineair en eenvoudig profiel vernoten, terwijl een complexe olie een opeenvolging van duidelijke maar harmonieuze geurfacetten onthult – bloemig, kruidig, kamferachtig, houtachtig, balsemachtig of citrusachtig.
Toon detail

Bloemen/ kruiden balans

Overwegend bloemig
Dit criterium beoordeelt de verhouding tussen kruidige en bloemige noten. De schaal is gecentreerd.
Toon detail

Balsemachtige zachtheid

Licht
Dit criterium meet de intensiteit van zachte, warme en honingachtige noten.
Toon detail

Fruitige/ citrus noten

Waarneembaar
Dit criterium beoordeelt de intensiteit van fruitige en citrusachtige noten. Hoewel secundair in het profiel van lavendel, kunnen deze nuances verschijnen dankzij bepaalde esters en aldehyden die in lage concentraties aanwezig zijn.
Toon detail

Smaakimpressies

Zoet
Dit criterium beschrijft de smaakindrukken die door de geur worden opgeroepen.
Toon detail

Droog/ vochtig kwaliteit

Neutraal
Dit criterium beoordeelt de sensatie van vochtigheid of droogheid die wordt opgeroepen.
Toon detail

Projectie

Zeer intiem/Dichtbij
Dit criterium beoordeelt het vermogen van de olie om zijn geur in de ruimte te projecteren. Oliën met een sterke projectie creëren een opmerkelijk spoor, terwijl oliën met een intieme projectie dicht bij de bron blijven en nabijheid vereisen om volledig gewaardeerd te worden.
Toon detail

Impact van distillatie

Neutraal
Dit criterium meet de waarneembare invloed van het destillatieproces op het geurprofiel. De methode en omstandigheden van destillatie kunnen een sensorische afdruk op de essentiële olie achterlaten. Het "koperen karakter" verschijnt wanneer de interactie met koperen distilleerketels uitgesproken is, wat licht metallieke noten en onderscheidende warme noten geeft als gevolg van micro-katalyses.
Toon detail
Deze geuranalyse is volledig subjectief (gebaseerd op persoonlijke ervaring) en is geen hedonistische evaluatie (of iets 'goed' of 'slecht' ruikt) noch valentiemeting (evaluatie van aangenaamheid). De evaluaties weerspiegelen de individuele ervaring van elke beoordelaar. Evaluaties verschillen uiteraard per persoon en pretenderen niet om een objectieve of universele waarheid te zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *