De Aroma Talks
Reuktraining met essentiële oliën
Van anosmie naar reukherstel door reuktraining
In deze Aroma Talk bespreek ik een eenvoudig protocol voor de ondersteuning van je geurwaarneming met natuurlijke essentiële oliën. Hoe kies je de essentiële oliën, hoe vaak oefen je dagelijks, hoe lang duurt je behandeling?
Foto (c) Masaaki Komori @ unsplash.com
Je ontvangt een werkboek (PDF) met:
- Instructies om je reuktraining uit te voeren op een veilige, doeltreffende en aangename manier
- Een selectielijst van 24 essentiële oliën die geschikt zijn voor je training
- Vraag & antwoord:
Speelt het een rol welke essentiële oliën ik kies?
Moet ik essentiële oliën kiezen uit verschillende geurfamilies?
Kan ik de reuktraining vaker dan twee maal daags doen?
Hoe lang moet ik de reuktraining uitvoeren om te herstellen van een reukstoornis?
Welke essentiële oliën zijn afgeraden?
Welke essentiële oliën zijn aangewezen voor gebruik in de reuktraining?
Reukstoornissen
Een aangetast reukvermogen is een frequent voorkomend symptoom van de COVID-19 ziekte, na infectie door het SARS-CoV-2 virus. Ook zonder virale infectie zijn reukstoornissen een veelvoorkomende kwaal. Cijfers van voor de COVID-pandemie geven aan dat tussen 4% en 25% van de bevolking lijdt aan een soort geuraandoening (olfactorische aandoening), variërend van verminderde reukcapaciteit (reukverlies, hyposmie) (Grieks: osmie, geur), over een overweldigende gevoeligheid voor geur (hyperosmie) tot het totaal verlies van geur (anosmie) (Keller et al., 2013). Dit zijn kwantitatieve aandoeningen.
Daarnaast bestaan ook kwalitatieve aandoeningen die duiden op een verstoord reukvermogen: parosmie (je neemt een geur waar als een andere, vaak zeer onaangename geur) en phantosmia (je neemt een geur waar die er niet echt is).
Mogelijke oorzaken zijn ontsteking van het slijmvlies in de bijholten (sinussen, sinusitis), ontsteking van de bovenste luchtwegen (bijvoorbeeld bij een verkoudheid: ontsteking van de slijmvliezen van neus en keel door een virale infectie) en hoofdtrauma (hersenschade) (Ibid.). Geuraandoeningen kunnen ook aangeboren zijn, postoperatief optreden of ontstaan door blootstelling aan een giftige stof.
Virale infecties
In het kader van de COVID-19-pandemie wordt onderzoek verricht naar de zogenaamde postinfectieuse reukstoornis (postinfectious olfactory dysfunction, PIOD). De prevalentie (het aantal gerapporteerde gevallen) van reuk- en/of smaakdisfunctie, als gevolg van een SARS-CoV-2 besmetting, varieert in studies met gemiddelden van typisch 53% resp. 43%. Deze cijfers dien je naast andere COVID-19 symptomen te plaatsen: koorts (62%), hoest (64%), vermoeidheid (56%) (afgeronde cijfers) (Wu et al., 2021).
Reuktraining
Onderzoek toont aan dat reuktraining (geurtraining) het herstel van verminderde geurwaarneming kan ondersteunen. In een sytematische review uit 2021 formuleert de Clinical Olfactory Working Group (COWoG), een international team waar ook de Belgische Philippe Rombaux van de Cliniques universitaires Saint-Luc (UCLouvain) deel van uitmaakt, een duidelijke aanbeveling tot reuktraining (Addison et al., 2021).
In deze Aroma Talk ontdek je een eenvoudig protocol voor olfactorische revalidatie, met (naar keuze) vier verschillende essentiële oliën, twee maal daags, over een periode van 12 weken.
Voor wie?
Deze Aroma Talk richt zich tot:
- Welkom zonder en met voorkennis
Datum
Online talk, via Zoom
woe. 19 januari 2022, 19-20u
Tarief
Tarief: € 29, vrijgesteld van BTW*
*Vrijgesteld van BTW tot 30/03/2022, nadien + 21% BTW. Inschrijven en betalen voor de Aroma Talks kan enkel online. Je betaling is vereist bij inschrijving. Voor deelname aan de Aroma Talks wordt geen certificaat uitgegeven. Onze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.