13 september 2017 - bijgewerkt op 17 november 2021
Citeer als: De Vuyst, Geert (13 september 2017) Gember essentiële olie (Zingiber officinale, rizoom) – Deel I. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/artikel/gember-essentiele-olie/

Herziene tekst 10 juli 2019

Gember essentiële olie (deel I)

Zingiber officinale

Synthese (deel I)

 1. Massage van het gehele lichaam: bij gebrek aan onderzoek is het onzeker of Gember essentiële olie (EO) al dan niet een stimulerende actie heeft via de cutane, olfactorische en ademhalingsroutes. Gember EO biedt, via symbolische associatie, mogelijks ondersteuning bij symptomen van psychische en/of lichamelijke asthenie (algemene vermoeidheid). Een eventuele stimulerende functie zou in verband gebracht kunnen worden met de immunostimulerende werking van de olie. De vraag blijft of een cutane toepassing dergelijk effect bekomt en op welke wijze dit zich vertaalt naar een therapeutische toepassing.
 2. Lokale behandelingen van het bewegingsapparaat: klinisch onderzoek naar de effecten van een Gember extract (dus niet de EO) via orale toediening (dus niet cutaan) noteert positieve resultaten, onder meer bij artrose (Engels: osteoarthritis) (verminderde pijn en verlaagde inflammatoire markers in het bloedserum), bij reumatoïde artritis (RA) (verlaagde DAS28 score en positieve resultaten in genexpressie gerelateerd aan immuniteit en ontsteking) en bij spierkater of verlate spierpijn (Engels: delayed onset muscle soreness, DOMS) (verminderde pijn).
 3. Onderzoek naar de cutane toepassing van Gember extract (dus niet de EO) is beperkt en noteert een mogelijke pijnvermindering bij artrose, gewrichtspijn en spierkater of verlate spierpijn.

Gember essentiële olie (EO) wordt gewonnen door distillatie van de rizoom (wortelstok, rhizoma) van Zingiber officinale, een doorlevende gemberplant met geel-paarse bloemen die tot een meter hoog wordt. Het aroma van de essentiële olie is scherp, limoenachtig, kruidig, warm, houterig.

Niet verwarren met Zingiber cassumunar, een synoniem van Zingiber montanum, dat vaak als (Thais) plai benoemd wordt. Niet verwarren met (Engels) Ginger lily (Hedychium spicatum), gekend in India als kapur-kachri of met (Engels) White ginger lily (Hedychium coronarium), beide uit het geslacht Hedychium uit de familie Zingiberaceae.

 • Frans: Gingembre
 • Engels: Ginger
 • Botanische familie: Zingiberaceae (Gemberfamilie)
 • Afkomst: India, Benin, Madagaskar
 • Prijs: € 1,9/ml*
 • Aroma: kruid
 • Noot: grond

*De prijsinformatie is gebaseerd op genoteerde marktprijzen in België, inclusief BTW.

Gember (Zingiber officinale) – Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen

Biochemische samenstelling

Hoewel zingibereen het belangrijkste bestanddeel van Gember EO is, kan de chemische samenstelling sterk verschillen volgens cultivar (Nampoothiri & et. al., 2012).

Samenstelling (#OF6499):

 • monoterpenen: alfa-pineen (3,30%), kamfeen (10,11%), limoneen (1,61%), bèta-fellandreen (zie 1,8-cineool)
 • sesquiterpenen: bèta-bisaboleen (7,22%), alfa-zingibereen (26,45%), bèta-sesquiphellandreen (10,98%), alfa-curcumeen (3,71%)
 • terpeenoxiden: 1,8-cineool (samen met bèta-fellandreen gerapporteerd) (7,89%)
 • andere: (E,E)-alfa-farnesene (4,20%), geranial + bèta-selineen (3,03%), neral (1,63%)

Courante toepassingen

Gember kent een eeuwenoud gebruik in Oosterse culturen als kruid en kruidengeneesmiddel. Gember vond, net als Indische kurkuma en Kardemom, via de kruidenroute een plaats in de Westerse keuken en werd een klassieker onder de kruidenthees.

Gember is een belangrijk kruidenmedicijn in de Ayurveda: in het Sanskriet heet verse Gember andraka, gedroogde Gember heet sunthi. De voornaamste toepassingswijze is oraal. Chopra stelt dat de “koning der specerijen” een invloed heeft op de drie elementen van de spijsvertering: de vertering, de opname van voedingsstoffen en de ontlasting. Verse Gember helpt verstoringen van vata, gedroogde gember helpt bij aandoeningen van kapha (Chopra, 2010, pp. 215-216). Het Ayurvedisch huismiddel Trikatu zet de combinatie van droge Gember (shunthi), Lange peper (pippali) en Zwarte peper (marica) in ter bevordering van de eetlust en de spijsvertering, via orale inname (Chopra, 2010, p. 51) (Rhind, 2016, p. 217). In hun boekje over yoga voor kinderen associëren Baudoux en Blondiau Gember EO aan het element Aarde (Blondiau, 2013, p. 77).

Zowel de wortelstok als de essentiële olie zijn gekend voor de werking op de spijsvertering. De olie wordt via orale weg ingezet als tonicum ter bevordering van de spijsvertering, als stomachicum (eetlust opwekkend), als anti-emeticum (tegen braken of misselijkheid) (Rhind, 2016, p. 100), als carminatief middel (windverdrijvend) (Baudoux D. , 2010, p. 288) en als sexueel tonicum (afrodisiacum) (Baudoux D. , 2010, p. 288). Baudoux neemt Gember EO op in een synergie ter behandeling van verstopping (constipatie), zowel voor orale als voor cutane toepassing op de onderrug, in combinatie met Hô-hout EO (Cinnamomum camphora CT linalool, hout), Koriander EO (Coriandrum sativum, blad) en Grove den EO (Pinus sylvestris, naald) (Baudoux D. , 2010, p. 122).

In studies naar het gebruik van Gember (extract) bij misselijkheid tijdens zwangerschap en chemotherapie wordt het gebruik van Gember, via orale toediening, als veilig beschouwd (Lete & Allué, 2016).

Gember EO zou ingezet kunnen worden als bronchodilatator bij astma (Townsend & et. al., 2012) en bij chronische bronchitis (Rhind, 2016, p. 136).

Lichaamsmassage

Bij massage van het gehele lichaam kan de eerder genoemde werking op de spijsvertering uitgebreid worden via symbolische associatie naar psyche en emoties. Op die wijze zou Gember EO ingezet kunnen worden bij vermoeidheid, onbeslistheid en apathie (Rhind, 2016, pp. 216, 178) en ondersteuning bieden bij symptomen van psychische en/of lichamelijke asthenie (algemene vermoeidheid) (kyo, zie hoofdstuk “Toepassing – Massagetherapie” – zie boek). Naar analogie met de fysieke effecten op het spijsverteringsstelsel, stelt Eidson dat Gember EO de “vertering” van en de aanpassing aan nieuwe realiteiten ondersteunt (Eidson, 2000, pp. 123-126). Bij gebrek aan onderzoek naar een eventuele stimulerende werking bij lichaamsmassage, is het echter onzeker of de olie al dan niet een stimulerende actie heeft via de cutane, olfactorische of ademhalingsroutes.

De Chinese Geneeskunde biedt hier een interessant standpunt. Mojay ziet Gember EO in hoofdzaak bij het Water element en kent de olie verwarmende eigenschappen toe die ingezet worden bij toestanden van Koude. Gember EO versterkt de yang energie van de Nieren, waardoor het een rol speelt bij lagerugpijn en als sexueel tonicum. Door de werking op de Nieren, meer bepaald op Zhi (de wil), activeert Gember de wilskracht, zet het aan tot het nemen van initiatief en herstelt het de besluitvaardigheid (Mojay, 1999, pp. 78-79).

Een eventuele stimulerende functie zou in verband gebracht kunnen worden met de immunostimulerende werking van de olie (zie hoofdstuk ” Therapeutische werkdomeinen” – zie Boek). Dan stelt zich de vraag of een cutane toepassing dergelijk effect bekomt en op welke wijze dit zich vertaalt naar een therapeutische toepassing. Gember is opgenomen in een artikel in VRI-Phytomedicine uit 2013 waarin Indische medicinale planten met immunomodulerende eigenschappen op een rijtje gezet worden (Ilango, Ananth, Dubey, & Agrawal, 2013). De auteurs verwijzen naar een studie waarbij Gember EO zowel in vitro als in vivo (oraal) werd toegediend aan muizen en een immunostimulerende werking werd vastgesteld (Zhou, Deng, & Xie, 2006). Rhind citeert een studie uit 2009 waaruit blijkt dat Gember EO (naast Echte salie EO, Salvia officinalis en Kruidnagel EO, Syzygium aromaticum), oraal toegediend aan muizen waarvan het immuunsysteem onderdrukt werd, een immunostimulerende werking vertoont (Rhind, 2016, p. 128) (Carrasco & et. al., 2009). Gember komt echter niet voor in een review van immunomodulerende planten, gekend in de Indische traditionele geneeskunde, in het Journal of Microbiology, Immunology and Infection uit 2012 (Kumar, et al., 2012), noch in de selectie van immunomodulerende medicinale planten in het Indische International Journal of Pharmacology & Toxicology (Savant, Joshi, Reddy, Mannasaheb, & Joshi, 2014).

Lokale behandeling – extract, oraal

Gember kan ingezet worden bij lokale behandelingen van het bewegingsapparaat. De meeste studies evalueren de orale toepassing (dus niet cutaan) van een Gember extract (dus niet de essentiële olie). Rhind citeert studies naar de effecten van orale toediening van Gember extract bij ratten (Sharma & et. al., 1994) (Rahmani & et. al., 2014) (Rhind, 2016, p. 87). In deze materie is echter aanzienlijk klinisch onderzoek voorhanden, waarin de effecten bij orale toediening van een Gember extract werden onderzocht, onder meer, bij artrose (Engels: osteoarthritis), bij reumatoïde artritis (RA) en bij spierpijn.

Artrose (osteoartrose)

Artrose is een reumatische degeneratieve aandoening waarbij je als massagetherapeut je behandeling zal richten, niet op het door artrose getroffen kraakbeen, maar wel op het verlichten van de pijn in de omliggende zones (zie hoofdstuk “Therapeutische werkdomeinen” – zie Boek). Gember is op heden niet opgenomen in de Cochrane systematische review van RTC’s over kruidentherapieën voor orale toepassing bij artrose door Cameron en Chrubasik uit 2014, een eer die wel toekomt aan een extract van Indische Wierook (Boswellia serrata) voor het verlichten van de symptomen van artrose bij orale toepassing (Cameron & Chrubasik, 2014).

Daar artrose een aandoening is waarmee je frequent geconfronteerd wordt in de massagepraktijk, en omdat massagetherapie zeker een rol kan spelen bij het verlichten van een aantal symtomen, lijkt het me belangrijk de rol die Gember kan spelen te verkennen. Een aantal studies meet het effect van een Gember extract, via orale inname, met analoge visuele schalen en andere meetinstrumenten gebouwd op vragenlijsten. Andere studies (zie verder: Naderi et al.) meten inflammatoire markers in het bloedserum.

De Amerikaanse Altman en Marcussen onderzoeken in 2001 het effect van inname door 247 deelnemers met artrose in de knie, twee maal daags gedurende zes weken, van gedroogde Gember extracten (van Zingiber officinale en van Alpinia galanga). De auteurs noteren een gematigde (Engels: moderate) vermindering in pijn met beperkte bijwerkingen op het gastro-intestinale stelsel (Altman & Marcussen, 2001).

In 2005 rapporteert Haghighi et al. dat Gember extract, toegediend via orale weg bij deelnemers met artrose in de heup of in de knie, net als het niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel Ibuprofen, de symptomen van artrose verlicht (Haghighi, Khalvat, Toliat, & Jallaei, 2005). Uit een onderzoek door Blidal et al. vijf jaar eerder bleek deze conclusie minder evident en kon het effect van het Gember extract slechts aangetoond worden na statistische methoden in de eerste behandelingsperiode vóór cross-over (Bliddal, et al., 2000). In 2006 vergelijkt Haghighi een Gember extract met Indometacine, een NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel, Engels: Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug), bij 52 deelnemers met artrose in de knie en besluit dat Gember even effectief is als Indometacine in het verlichten van de symptomen van artrose in de knie (Haghighi, Tavalaei, & Owlia, 2006).

Zakeri et al. evalueren in 2011 het effect van de orale toediening van twee dagelijkse capsules van 250 mg Gember extract, gedurende 6 weken, bij 204 deelnemers met artrose in de knie. De deelnemers worden uitgenodigd knie-oefeningen te doen tijdens de looptijd van de studie. De resultaten werden gemeten met een visuele analoge pijnschaal en met de WOMAC (Engels: Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), een vragenlijst voor knie- en heupartrose. De auteurs noteren een grotere reductie in pijn en in de WOMAC parameters (pijn, stijfheid en lichamelijk functioneren) in de Gembergroep, in vergelijking tot de controlegroep (met een placebo capsule) (Zakeri, et al., 2011).

In 2017 vergelijkt een Iraans team rond Alipour het effect van de orale toediening van twee dagelijkse tabletten van 500 mg gedroogd Gember extract, gedurende 12 weken, aan deelnemers met artrose in de knie, met een behandeling door een orthopedisch specialist. Zowel de studiegroep als de controlegroep ontvingen de orthopedische behandeling. De pijnscores daalden na de behandeling in beide groepen; de scores van de Gembergroep daalden sterker (Alipour, et al., 2017).

Naderi et al. onderzoeken in 2015 het effect van de orale toediening van twee dagelijkse capsules van 500 mg Gember extract, gedurende 3 maanden, bij 100 deelnemers met artrose in de knie. De onderzoekers meten inflammatoire markers in het bloedserum en noteren een daling aan stikstofoxide en hs-CRP (ultra-sensitief C-reactief proteïne (CRP), Engels: high sensitive C-reactive protein) na drie maanden (Naderi, Mozaffari-khosravi, Dehghan, Nadjarzadeh, & Huseini, 2015).

Reumatoïde arthritis (RA)

RA is een immunologische aandoening en is duidelijk het terrein van de gespecialiseerde arts (reumatoloog). RA is een van de moeilijkste aandoeningen voor de massagetherapeut. Je zou je behandeling kunnen richten, niet op het door RA getroffen gewricht, maar wel op het verlichten van de pijn in de omliggende zones (zie hoofdstuk “Therapeutische werkdomeinen” – zie Boek). Vaak is de aandoening echter zo pijnlijk dat het quasi-onmogelijk is om als massagetherapeut iets te betekenen, zelfs een mogelijke verlichting van de symptomen.

In een recente studie uit 2019 onderzoekt de Iraanse Aryaeian’s et al. de effecten van orale inname van twee capsules van 750 mg Gember poeder, twee maal daags gedurende 12 weken, op 63 patiënten met RA. De auteurs evalueren de DAS28 score (ziekteactiviteitsscore, Engels: Disease Activity Score, waarbij 28 gewrichten gemeten worden) en de genexpressie van een aantal genen die in verband staan met immuniteit en ontsteking (RORγt, T-bet …). De studie stelt een daling vast van de DAS28 score en positieve resultaten in de genexpressie (Aryaeian, et al., 2019).

Spierpijn

Een Amerikaans team onderzoekt in 2010 het effect van zowel een droog Gember extract (17 deelnemers) als van een verhit Gember extract (20 deelnemers), via orale innname, 2 gram daags gedurende een testperiode van 11 dagen, op spierkater of verlate spierpijn (Engels: delayed onset muscle soreness, DOMS) veroorzaakt door overmatige oefening. De auteurs noteren voor beide extracten een gelijkaardige vermindering in pijn 24 uur na de inspanning (Black, Herring, Hurley, & O’Connor, 2010).

Lokale behandeling – extract, cutaan

Onderzoek naar de cutane toepassing van Gember is beperkt. Ik geef een beknopt overzicht van onderzoek naar cutane toepassingen van een Gember extract bij artrose, gewrichtspijn en spierpijn.

Artrose

Gember is niet opgenomen in de Cochrane systematische review van RTC’s over kruidentherapieën voor cutane toepassing bij artrose door Cameron en Chrubasik uit 2013. Veel kruiden met traditioneel gebruik als kruid of kruidengeneesmiddel hebben het niet gehaald in deze review. De auteurs noteren dat “hoewel het werkingsmechanisme van medicinale planten bij cutane toepassing een motivering vormt voor hun gebruik bij de behandeling van osteoartritis, zijn de kwaliteit en kwantiteit van de voorhanden studies naar effectiviteit onvoldoende.” (Cameron & Chrubasik, 2013).

Een Nieuw-Zeelandse studie uit 2014 onderzoekt de effecten van een Gember kompres en patch bij artrose (Engels: osteoarthritis). De behandeling bestaat uit het plaatsen van een verwarmd kompres (eerste groep) of patch (tweede groep) op de midden-lumbale streek van de rug, 30 minuten per dag gedurende 7 opeenvolgende dagen. Zowel kompres als patch bevatten 1 gram droog gemalen Gember rizoom (Zingiber officinale). De resultaten worden gemeten met de gewijzigde Health Assessment Questionnaire en een visuele analoge pijnschaal. Met een beperkte omvang (20 deelnemers), toont het onderzoek verlaagde symptomen van pijn en disability en verbetering in een aantal parameters verbonden aan de levenskwaliteit[1], waaronder fysieke functie, pijn en tevredenheid over de gezondheid (health satisfaction) (Therkleson, 2013).

Interessant aan deze studie is dat de lokale toepassing gebeurt op een lichaamszone die verwijderd is van de door artrose getroffen lichaamsdelen. Volgens de auteur zou dit een systemische absorptie van het Gember extract impliceren. Therkleson citeert onderzoek waarin de transcutane absorptie van bestanddelen van Gember extract (met name gingerolen en shogaolen, zie deel II) werd aangetoond, zij het ex vivo, op menselijke huid (Minghetti, et al., 2007).

Gewrichtspijn

Een Indonesische studie uit 2016 door Rahayu et al. vergelijkt het effect van de toepassing van een compres van 20 gram verse Rode gember (Zingiber officinale rosc. var. rubrum) in 200 ml water (40°C), 20 minuten een keer per dag gedurende zeven dagen, met een handdoek met warm water (40°C) bij 20 deelnemers met gewrichtspijn. De auteurs noteren lagere pijnscores in de Gembergroep, vergeleken met de controlegroep (Rahayu, Sri, & Sunardi, 2017).

Spierpijn

Ander onderzoek richt zich op Plai (Thais) (Zingiber cassumunar, synoniem van Zingiber montanum), een andere soort van hetzelfde Zingiber geslacht. Plai, in combinatie met andere kruiden, is opgenomen in de Thaïse National List of Essential Medicines (NLEM) voor intern en extern gebruik (Chongmelaxme, et al., 2017, p. 70). Een systematische review uit 2017 door Chongmelaxme et al. brengt onderzoek naar de klinische effecten van Plai in beeld. De auteurs screenen 808 artikels en weerhouden zes studies, waaronder vier RCT’s. In de lijst van klinische indicaties blijkt enkel pijnvermindering een aangetoond effect te zijn. Hoewel een aantal studies tegenstrijdige resultaten toont, mogelijks door verschillen in de betrokken lichaamszone of de intensiteit van de pijn, zorgt een 14% Plai crème zorgt pijnvermindering bij spierpijn en verstuikte enkel (Chongmelaxme, et al., 2017).

Als voorbeeld licht ik de studie naar het effect op spierpijn toe. In 2016 onderzoekt Manimmanakorn et al. het effect van een crème van Plai (Zingiber cassumunar, synoniem van Zingiber montanum) in concentraties van 7% en 14% bij spierkater of verlate spierpijn (Engels: delayed onset muscle soreness, DOMS). 75 deelnemers voeren een excentrische oefening uit van de quadriceps, gevolgd door toepassing van 2 gram crème om de acht uur, gedurende zeven dagen. De 14% formule resulteert in verminderde spierpijn (Manimmanakorn, et al., 2016).

[1] Levenskwaliteit, de “aan Gezondheid gerelateerde Kwaliteit van Leven” (GKvL) (Engels: Health-Related Quality of Life, HrQoL)

Lees Deel II: Gember essentiële olie (Zingiber officinale, wortel) – Deel II

In Deel II lees je meer over:

Literatuur

In deze tekst verwijs ik naar biochemische analyses. Een lotnummer (bijvoorbeeld: #OF22303) verwijst naar analysefiches van Pranarôm International. Verder citeer ik ook cijfermateriaal van biochemische analyses uit Tisserand en Young’s Essential Oil Safety (Tisserand & Young, 2014).

Alipour, Z., Asadizaker, M., Fayazi, S., Yegane, N., Kochak, M., & Zadeh, M. H. (2017, 1). The Effect of Ginger on Pain and Satisfaction of Patients with Knee Osteoarthritis. Jundishapur Journal of Chronic Disease Care, 6(1), e34798.

Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001, 11). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis & Rheumatology, 44(11), 2531-8.

Aryaeian, N., Shahram, F., Mahmoudi, M., Tavakoli, H., Yousefi, B., & Arablou, T. (2019, 3). The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis. Gene, 698.

Baudoux, D. (2010). Les cahiers pratiques d’aromathérapie selon l’école française – Volume 5 – Grossesse. Inspir.

Black, C. D., Herring, M. P., Hurley, D. J., & O’Connor, P. (2010). Ginger (Zingiber officinale) Reduces Muscle Pain Caused by Eccentric Exercise. The journal of pain: official journal of the American Pain Society, 11(9), 894-903.

Blondiau, C. (2013). Yoga pour les enfants et synergies d’huiles essentielles. Bruxelles: Editions Amyris.

Cameron, M., & Chrubasik, S. (2013). Topical herbal therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Systematic Review, 5.

Cameron, M., & Chrubasik, S. (2014, 5). Oral herbal therapies for treating osteoarthritis. Cochrane database of systematic reviews, 5(5), CD010538.

Carrasco, F. R., & et. al. (2009, 8). Immunomodulatory activity of Zingiber officinale Roscoe, Salvia officinalis L. and Syzygium aromaticum L. essential oils: Evidence for humor- and cell-mediated responses. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 61(7), 961-7.

Chongmelaxme, B., Sruamsiri, R., Dilokthornsakul, P., Dhippayom, T., Kongkaew, C., Saokaew, S., . . . Chaiyakunapruk, N. (2017). Clinical effects of Zingiber cassumunar (Plai): A systematic review. Complementary Therapies in Medicine, 35, 70-77.

Chopra, D. (2010). Het Ayurvedische kruidenboek van Deepak Chopra. Haarlem: Altima-Becht.

Dedov, V. N., Tran, V. H., Duke, C. C., Connor, M., Christie, M. J., Mandadi, S., & Roufogalis, B. D. (2002, 11). Gingerols: a novel class of vanilloid receptor (VR1) agonists. British Journal of Pharmacology, 137(6), 793–798.

Eidson, D. (2000). Vibrational healing. Berkeley, California, US: Frog Books.

Funk, J. L., Frye, J. B., Oyarzo, J. N., Chen, J., Zhang, H., & Timmermann, B. N. (2016, 6). Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition, 4(3).

Haghighi, A., Tavalaei, N., & Owlia, M. B. (2006, 6). Effects of ginger on primary knee osteoarthritis. Indian Journal of Rheumatology, 1(1), 3-7.

Haghighi, M., Khalvat, A., Toliat, T., & Jallaei, S. (2005, 8). Comparing the Effects of ginger (Zingiber officinale) extract and ibuprofen On patients with osteoarthritis. Archives of Iranian medicine, 8(4).

Ilango, K., Ananth, K., Dubey, G. P., & Agrawal, A. (2013, 9). Current status of Indian Medicinal Plants with Immunomodulatory potential – A Review. VRI- Phytomedicine, 1(2), 40-48.

Jolad, S. D., & et. al. (2004, 8). Fresh organically grown ginger (Zingiber officinale): Composition and effects on LPS-induced PGE2 production. Phytochemistry, 65(13), 1937-54.

Kamaliroosta, Z., & et. al. (2013). Isolation and Identification of Ginger Essential Oil. Journal of Food Biosciences and Technology, 73-80.

Kumar, D., Arya, V., Kaur, R., Bhat, Z., Gupta, V. K., & Kumar, V. (2012, 1). A review for immunomodulators in the Indian traditional health care system. Journal of microbiology, immunology, and infection, 45(3), 165-184.

Lakhan, S. E., Sheafer, H., & Tepper, D. (2016, 1). The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Research and Treatment 2016, 1-13.

Lete, I., & Allué, J. (2016, 3). The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integrative Medicine Insights, 11.

Li, L.-L., Cui, Y., Guo, X.-H., Ma, K., Tian, P., Feng, J., & Wang, J.-M. (2019, 1). Pharmacokinetics and Tissue Distribution of Gingerols and Shogaols from Ginger (Zingiber officinale Rosc.) in Rats by UPLC–Q-Exactive–HRMS. Molecules, 24(3), 512.

Macpherson, L. J., Dubin, A. E., Evans, M. J., Marr, F., Schultz, P. G., Cravatt, B. F., & Patapoutian, A. (2007, 3). Noxious compounds activate TRPA1 ion channels through covalent modification of cysteines. Nature, 445(7127), 541-5.

Manimmanakorn, N., Manimmanakorn, A., Boobphachart, D., Thuwakum, W., Laupattarakasem, W., & Hamlin, M. J. (2016). Effects of Zingiber cassumunar (Plai cream) in the treatment of delayed onset muscle soreness. Journal of integrative medicine, 14(2), 114-20.

Minghetti, P., Sosa, S., Cilurzo, F., Casiraghi, A., Alberti, E., Tubaro, A., . . . Montanari, L. (2007). Evaluation of the Topical Anti-Inflammatory Activity of Ginger Dry Extracts from Solutions and Plasters. Planta Medica, 73(15), 1525-30.

Mohaddese, M. (2019, 12). Zingiber officinale Rosc. essential oil, a review on its composition and bioactivity. Clinical Phytoscience.

Mojay, G. (1999). Aromatherapy for healing the spirit. Rocherster, Vermont: Healing Arts Press.

Naderi, Z., Mozaffari-khosravi, H., Dehghan, A., Nadjarzadeh, A., & Huseini, H. F. (2015, 1). Effect of ginger powder supplementation on nitric oxide and C-reactive protein in elderly knee osteoarthritis patients: A 12-week double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 3(3).

Nampoothiri, S. V., & et. al. (2012, 12). Comparison of Essential oil Composition of Three Ginger Cultivars from Sub Himalayan Region. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 2(3), S1347–S1350.

Nejat, S., & et. al. (2006, 6). Effects of ginger on primary knee osteoarthritis. Indian Journal of Rheumatology, 1(1), 3-7.

Rahayu, H. T., Sri, N., & Sunardi, S. (2017). The Effectiveness of Red Ginger Compress Therapy (Zingiber officinale rosc. var. rubrum) on Elders with Joint Pain. Proceedings of the Health Science International Conference (HSIC 2017), 2, 374-380.

Rahmani, A. H., & et. al. (2014, 7). Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. International Journal of Physiology, Pathophysiology and Pharmacology, 6(2), 125-36.

Rahmani, A. H., & et. al. (2014, 7). Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. International Journal of Physiology, Pathophysiology and Pharmacology, 6(2), 125-36.

Rhind, P. J. (2016). Aromatherapeutic blending – Essential oils in synergy. London: Singing Dragon.

Salea, R., Veriansyah, B., & Tjandrawinata, R. R. (2016, 6). Optimization and Scale-up Process for Supercritical Fluids Extraction of Ginger Oil from Zingiber officinale var. Amarum. The Journal of Supercritical Fluids.

Savant, C., Joshi, N., Reddy, S., Mannasaheb, B., & Joshi, H. (2014). Immunomodulatory medicinal plants of india: a review. International Journal of Pharmacology & Toxicology, 4(2), 109-115.

Semwal, R. B., Semwal, D. K., Combrinck, S., & Viljoen, A. (2015, 7). Gingerols and shogaols: Important nutraceutical principles from ginger. Phytochemistry, 117.

Sharma, J., & et. al. (1994, 12). Suppressive Effects of Eugenol and Ginger Oil on Arthritic Rats. Pharmacology, 49(5), 314-8.

Smith, C. A., Collins, C. T., & Crowther, C. A. (2011). Aromatherapy for pain management in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews(7).

Sritoomma, N., & et. al. (2014, 2). The effectiveness of Swedish massage with aromatic ginger oil in treating chronic low back pain in older adults: A randomized controlled trial. Complementary therapies in medicine, 22(1), 26-33.

Therkleson, T. C. (2013, 12). Topical Ginger Treatment With a Compress or Patch for Osteoarthritis Symptoms. Journal of Holistic Nursing, 32(3).

Townsend, E. A., & et. al. (2012, 10). Effects of Ginger and Its Constituents on Airway Smooth Muscle Relaxation and Calcium Regulation. American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, 48(2).

Trevisani, M., & Gatti, R. (2013). TRPV1 Antagonists as Analgesic Agents. The Open Pain Journal, 6, (Suppl 1: M11) 108-118.

Yip, Y., & Tam, A. C. (2008, 7). An experimental study on the effectiveness of massage with aromatic ginger and orange essential oil for moderate-to-severe knee pain among the elderly in Hong Kong. Complementary Therapies in Medicine, 16(3), 131-8.

Zakeri, Z., Izadi, S., Bari, Z., Soltani, F., Narouie, B., & Ghasemi-rad, M. (2011, 8). Evaluating the effects of ginger extract on knee pain, stiffness and difficulty in patients with knee osteoarthritis. Journal of medicinal plant research, 5(15).

Zhou, H.-l., Deng, Y.-m., & Xie, Q.-m. (2006, 5). The modulatory effects of the volatile oil of ginger on the cellular immune response in vitro and in vivo in mice. Journal of Ethnopharmacology, 105(1-2), 301-5.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Contacteer me indien je een uittreksel wenst te gebruiken.