De redactie van dit document is in uitvoering
Kardamom essentiële olie
Kardamom is de essentiële olie van het fruit van de soort Elettaria cardamomum.
Citeer als: (23 augustus 2022) Kardamom essentiële olie Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/extract/kardamom/
Foto (c) Karyna Panchenko @ unsplash.com
Botanische naam
Elettaria cardamomumType extract
Essentiële oliePlantdeel
Het fruitKardamom essentiële olie (EO) wordt bekomen door stoomdistillatie van de vrucht van (hoofdzakelijk) Elettaria cardamomum.
Met Kardamom wordt het gedroogd fruit bedoeld van meerdere geslachten in de Gemberfamilie (Zingiberaceae), waaronder Elettaria, Amomum en Aframomum. Kardamom wordt ook wel als Kardemom of Kardamon of Cardemon (naar het Engels) geschreven.
Kardamom wordt geteeld in India, Guatemala, Sri Lanka, Nepal, Indonesië, Costa Rica, Mexico en Tanzania (Ashokkumar et al., 2020).
Kardamom heeft een aromatisch, warm en kruidig aroma en geur, met een lichte cineool-nuance in de topnoot (Rhind, 2016).
Meld je aan op je Aroma Plus account om premium content te lezenAanmelden op je account
Aanmelden op je account Geen toegang? Mail je aanvraag naar hello@geertdevuyst.be |
---|
|
Extracten van het geslacht Elettaria
Geurprofiel
Geurfamilie
Geurnoot type
Geurkenmerken
Geurcompositie
Blending met Kardamom essentiële olie
Start je met essentiële oliën, lees dan eerst de Voorzorgsmaatregelen en vraag advies aan je arts, een gekwalificeerde zorgverlener of aromatherapeutAromatherapie
Stelsels
Eigenschappen
Indicaties
Toepassingswijzen
Contra-indicaties
Toxiciteit
Bestanddelen
Plantkunde
Biochemie
Eigenschappen
Indicaties
Toxiciteit
Aroma Blog artikels over Kardamom essentiële olie
Roller blending met Cisteroos & andere legendarische oliën
Blenden met Cisteroos essentiële olie en een aantal legendarische geuren die het opvallend goed doen in parfumerie en aromatherapie.
Drie maal zoet
In dit artikel meng je Zoete sinaasappel extract met 3 eigenzinnige aroma's uit 3 aromatische families: pittig, kruidig en houtachtig.
De kus & Kardamom in de aromatherapie
Kardamom: van de gedroogde zaadjes, als specerij in de keuken, over aardse parfums en verleidelijke cheesecake, tot de essentiële olie.
Literatuur
Marongiu, B., Piras, A., & Porcedda, S. (2004). Comparative Analysis of the Oil and Supercritical CO2 Extract of Elettaria cardamomum (L.) Maton. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(20), 6278–6282. https://doi.org/10.1021/jf034819i
Artikel Engels Opgeleid
Ashokkumar, K., Murugan, M., Dhanya, M.K., & Warkentin, T.D. (2020). Botany, traditional uses, phytochemistry and biological activities of cardamom [Elettaria cardamomum (L.) Maton] – A critical review. Journal of Ethnopharmacology, 246, 112244. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112244
Artikel Engels Opgeleid
Mojay, G. (1999). Aromatherapy for healing the spirit. Healing Arts Press.
Boek Engels Beginner
Verhelst, G. (2021). Groot handboek geneeskrachtige planten. (10 ed.). Mannavita.
Boek Nederlands Beginner
Mathew, T., K John, S., Kamath, V., Kumar R, S., Jadav, R., Swamy, S., Adoor, G., Shaji, A., Nadig, R., Badachi, S., D Souza, D., Therambil, M., Sarma, G., & J Parry, G. (2021). Essential oil related seizures (EORS): A multi‑center prospective study on essential oils and seizures in adults. Epilepsy Research, 173, Article 106626. https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2021.106626
Artikel Engels Opgeleid
Rhind, J. P. (2016). Aromatherapeutic blending – Essential oils in synergy. Singing Dragon.
Boek Engels Beginner