Spring naar de inhoud
Basisopleiding Aromatherapie & Aromatische Plantenextracten (Niveau 1) online live-stream 9+16+23+30 jan., 6 feb. 2023 Info & inschrijven

Eucalyptus globulus essentiële olie

Eucalyptus globulus is de essentiële olie van het blad van de soort Eucalyptus globulus.
26 oktober 2021 - bijgewerkt op 17 oktober 2022
Citeer als: De Vuyst, Geert (26 oktober 2021) Eucalyptus globulus. Geert De Vuyst. https://geertdevuyst.be/extract/eucalyptus-globulus/
Botanische naamEucalyptus globulusExtract typeEssentiële oliePlantdeelBladNoot KruidachtigNoot typeHartExtracten van het geslacht Eucalyptus

Botanische beschrijving

Eucalyptus globulus is een niet winterharde of halfwinterharde, groenblijvende, snelgroeiende (tot 3 meter per jaar) en welriekende sierboom. Deze rechte boom kan 45 tot 60 meter groot worden (soms zelfs tot 100 m), tot 12 meter breed uitgroeien en een stamomtrek van 2,5 meter bereiken. Zijn lange, dorstige worstels kunnen hele terreinen droogleggen. De stam is glad met een asgrijze tot blauwachtige, in repen afbalderende schors, die door zijn kurkporiën een geurig hars uitscheidt en bossen intens doet geuren.

Er zijn twee types van bladeren (heterophyllie): het jonge blad is eivormig, zittend en tegenoverstaand; het staat opgericht en is eerder blauwgroen van kleur en met een zilverachtige was bedekt. De oudere bladeren staan verspreid en hangen naar beneden; ze zijn rijker aan etherische olie (in olieklieren), zijn leerachtig glanzend, van vorm eerder langwerpig sikkelvormig (tot 30 cm) en grijsgroen va kleur.

’s Zomers bloeit deze boom met alleenstaande, ongesteelde, crèmekleurige bloemen in de bladoksels; ze bezitten talrijke pluimvormige meeldraden. Voor het ontluiken zijn ze bedekt met een blauwachtige, mutsvormige kroon. De rijpe exemplaren leveren blauwachtige, kantige, harde, wrattige en tolvormige zaaddozen (2 à 2,5 cm doorsnede) met 4 hokken, gevuld met talrijke donkere zaden.

*Botanische beschrijving uit het "Groot handboek geneeskrachtige planten" (10 ed.) door Geert Verhelst. Met akkoord van en dank aan de auteur.

Aroma Blog artikels over Eucalyptus globulus essentiële olie

Aromatherapie! Of niet?

28 augustus 2022 (Opgeleid of ervaren) Dit is een Aroma Plus artikel
Bieden essentiële oliën een juist en geschikt antwoord op de doelen die een op planten gebaseerde therapeutische toepassing zich stelt?

Eucalyptus: vijf top essentiële oliën voor herfst en winter

20 november 2021 (Beginner) 
Vijf eucalyptol (1,8-cineool)-houdende essentiële oliën en hun toepassing bij bacteriële en virale infecties van de luchtwegen en grieptoestanden.

Herfst en winter door met aromatische plantextracten

30 januari 2019 (Beginner) 
Van neus, over keel en griep tot winterblues: natuurlijke aromatische extracten bieden soelaas.