Spring naar de inhoud
Zomerpromotie -20 EUR Video on-demand opleiding: Essentiële oliën aankopen: kwaliteit en duurzaamheid. Programma en boek
Je kan niet meer inschrijven voor dit event.

 

De Aroma Talks

Reuktraining met essentiële oliën
3e editie 2024

Van anosmie naar reukherstel door reuktraining

(c) Masaaki Komori @ unsplash.com

Foto (c) Masaaki Komori @ unsplash.com

In deze Aroma Talk bespreek ik een eenvoudige werkwijze voor de ondersteuning van je geurherstel en geurbeleving met natuurlijke essentiële oliën. Hoe kies je de essentiële oliën, hoe vaak oefen je, hoe lang duurt je training?

Inclusief Werkboek

Je ontvangt een werkboek (PDF) met:

  • Instructies om je reuktraining uit te voeren op een veilige, doeltreffende en aangename manier
  • Een selectie van essentiële oliën (en koudgeperste extracten en absolues) die geschikt zijn voor je training, in handig tabelformaat, volgens aromatische familie en top/hart/grondnoot
  • Vraag & antwoord:

Speelt het een rol welke essentiële oliën ik kies?
Moet ik essentiële oliën kiezen uit verschillende geurfamilies?
Kan ik de reuktraining vaker dan twee maal daags doen?
Hoe lang moet ik de reuktraining uitvoeren om te herstellen van een reukstoornis?
Welke essentiële oliën zijn afgeraden?
Welke essentiële oliën zijn aangewezen?

Reukstoornissen

Een aangetast reukvermogen is een frequent voorkomend symptoom van de COVID-19 ziekte, na infectie door het SARS-CoV-2 virus. Ook zonder virale infectie zijn reukstoornissen een veelvoorkomende kwaal. Cijfers van voor de COVID-pandemie geven aan dat tussen 4% en 25% van de bevolking lijdt aan een soort geuraandoening (olfactorische aandoening), variërend van verminderde reukcapaciteit (reukverlies, hyposmie) (Grieks: osmie, geur), over een overweldigende gevoeligheid voor geur (hyperosmie) tot het totaal verlies van geur (anosmie) (Keller et al., 2013). Dit zijn kwantitatieve aandoeningen.

Daarnaast bestaan ook kwalitatieve aandoeningen die duiden op een verstoord reukvermogen: parosmie (je neemt een geur waar als een andere, vaak zeer onaangename geur) en phantosmia (je neemt een geur waar die er niet echt is).

Mogelijke oorzaken zijn ontsteking van het slijmvlies in de bijholten (sinussen, sinusitis), ontsteking van de bovenste luchtwegen (bijvoorbeeld bij een verkoudheid: ontsteking van de slijmvliezen van neus en keel door een virale infectie) en hoofdtrauma (hersenschade) (Ibid.). Geuraandoeningen kunnen ook aangeboren zijn, postoperatief optreden of ontstaan door blootstelling aan een giftige stof.

Virale infecties

In het kader van de COVID-19-pandemie wordt onderzoek verricht naar de zogenaamde postinfectieuse reukstoornis (postinfectious olfactory dysfunction, PIOD). De prevalentie (het aantal gerapporteerde gevallen) van reuk- en/of smaakdisfunctie, als gevolg van een SARS-CoV-2 besmetting, varieert in studies met gemiddelden van typisch 53% resp. 43%. Deze cijfers dien je naast andere COVID-19 symptomen te plaatsen: koorts (62%), hoest (64%), vermoeidheid (56%) (afgeronde cijfers) (Wu et al., 2021).

Reuktraining

Onderzoek toont aan dat reuktraining (geurtraining) het herstel van verminderde geurwaarneming kan ondersteunen. In een sytematische review uit 2021 formuleert de Clinical Olfactory Working Group (COWoG), een international team waar ook de Belgische Philippe Rombaux van de Cliniques universitaires Saint-Luc (UCLouvain) deel van uitmaakt, een duidelijke aanbeveling tot reuktraining (Addison et al., 2021).

In deze Aroma Talk ontdek je een eenvoudig protocol voor olfactorische revalidatie, met (naar keuze) vier verschillende essentiële oliën, twee maal daags, over een periode van 12 weken.

  • De Aroma Talks zijn beknopte online talks van 1 uur.
    Op zoek naar een opleiding? Plan je opleidingen met de Kalender

Voor wie?

Deze Aroma Talk richt zich tot:

  • Welkom zonder en met voorkennis

Datum

Online talk, via Zoom

dinsdag 26 maart 2024, 19-20u

Om deel te nemen aan deze Aroma Talk heb je een Zoom account nodig. Heb je nog geen Zoom account, maak dan je gratis account aan op de Zoom website. Volg de instructies in het Hulpcentrum, of volg de instructies die je worden toegestuurd voorafgaand aan de Aroma Talk.

Tarief

Tarief: € 29 + BTW 21%.

→ Volgde je eerder een opleiding* bij ons, dan kan je gratis deelnemen. Schrijf in met hetzelfde e-mail adres dat je eerder gebruikte voor je opleiding(en): je korting wordt automatisch toegekend.
* Aroma Talks zijn geen opleidingen.

Je ontvangt een beknopt werkboek (PDF)

Meer informatie

Contacteer de docent:

Geert De Vuyst

Tel.: +32 477 930 255

E-mail: hello@geertdevuyst.be

Online inschrijven

Je kan niet meer inschrijven voor dit event.